Smedens kone elsker og det er hun ikke ene om, roser med en historie. De historiske roser udgør et forunderlig og vidunderlig univers af form, duft, og farve.
De er robuste, blomstrer overvældende, ofte længe og har et uforlignelig patina.

Og det gode er at man ikke behøver at være ekspert. Roserne skal i det store og hele, først og fremmest nydes.

Altid, når denne sang lyder, finder smeden sin kone, til en lille svingom og et kys.

Min elskling, du er som en rose

så nyudsprungen skær,

ja, som den herligste musik

min elskede du er.

Så underskøn er du min ven,

du ser så dejlig ud.

Og elske dig det vil jeg - selv

når havet tørrer ud.
Når alle have tørrer ud

og bjerge bli’r til glød

Ja, elske dig det vil jeg - selv

når jorden ligger død.

Min elskling, du er som en rose

så nyudsprungen skær.

min elskede du er.
 
Det gør roser ved en og det kan varmt anbefales.

Favoritterne er mange, som det fremgår af nedenstående. Og der findes hundredevis flere som er vores opmærksomhed værd.

Ja, som den herligste musik

Vinteren har været kold og lang, men heldigvis har vi her i det nordsjælandske hafte en god del sne. Den har været med til at beskytte mod de værste frostskader. Hvis de ser lidt medtaget ud så vær lidt tålmodig, for selv om roserne ikke skyder lige med det samme, kan de sagtens komme med friske bundskud i maj.

Selv om vinteren har været streng, skal starter den nye rosensæson nu. Her sidst i marts, hvis jorden er fri for frost, gives den første gødning. Det er vigtigt for et godt resultat at få gødningen ud på dette tidspunkt, så regnen kan fordele næringsstofferne i rodzonen. April måned er ofte meget tør, og hvis du venter, risikerer du, at gødningen ligger oven på jorden, hvor roserne ikke kan få fat i den, når de skal bruge den.  

En spiseske N-P-K 12-5-14 Blåkorn jævnt fordelt på 30x30cm omkring en rose er passende. Når du har set, hvordan gødningskornene ligger, kan du bare give resten af roserne på samme måde. Vent med beskæringen til først i april.

De remonterende roser behøver atter gødning, samme dosis, henne i maj – juni og juli måned. Efter 1. august skal du ikke give mere gødning. Nu er det vigtigt, at roserne får brugt gødningen op inden vinteren, så de ikke står med mange nye bløde skud, når frosten sætter ind.

Har man mulighed for at bruge naturgødning er det vældig godt. Så nedsættes mængden af kunstgødning tilsvarende.

Roser foretrækker en lerholdig jord, så hvis din jord er udpint eller hører til den sandede type, kan du få roserne til at vise deres fulde skønhed ved simpelthen at tilføre en blanding af granuleret ler og komposteret kogødning til rodzonen.

Det tidlige forår er også en god tid til at flytte roser. Det kan være, at den øvrige bevoksning er begyndt at skygge, eller at du ikke er tilfreds med farverne.
Flytter du roser på denne tid kræver de ikke så omfattende vandning som senere på året.


Albertine

Slynrose fra 1921
200 X 300 kan blive 400 X 400
Vi har haft Albertine i haven igennem en del år. Og selv om hun "kun" er sommerblomstrende er hun i den grad værd at vente på. De smukke koralrøde knopper udvikler til store laksrosa blomster. Albertine sender lange skud i vejret og de kraftige torne hjælper rosen  med at hage sig fast. Løvet er mørkt og skinnende. Nogen siger at Albertine er følsom for meldug. Vi har endnu aldrig haft problemer.
 Albertine kræver  mindst 6 timers sol, dagligt.

Blush Damask

Damascenerrose af ukendt herkomst.
120 x 150 kan blive 200X 150
Fuld hårfør, skyggetolrant rose, som er en af de mest nøjsomme af sin art.  Duften er stærk og god og blomstrene errosa, fyldt med et lilla skær.

Comte de Chambord

1860

Comte de Chambord er en rose med kraftig vækst og stort lysegrønt løv. Den bliver 90 x 90
Knopperne er af stor skønhed og blomsterne mørkrosa og tætfyldte. Rosen har en lang blomstringstid og en intens duft.

Constance Spry
 
 
Austinrose fra 1961
200 X 300

Felicite Parmentier (Udsolgt)

1835

Denne rose minder om Maidens Blush men dens blomstrer er noget mindre og lysere. En skøn rose, hvis knopper ofte har en overraskende gul farve, som forsvinder når knopperne åbner sig.  Den bliver 150 x 120 Trives i sol og halvskygge. Er sommerblomsstrende.

Rose de Resht

Persien før 1950

"Rose de Resht" bruges til fremstilling af rosenolie, gele, potpourri m.m. og er stærker duftende end de fleste andre roser. Den har robust, mærkegrønt løv og tætfyldte mørkkarminrøde blomstrer.
Busken tåler hårdt beskæring og holdes derved lav men kan ellers nå en hæjde på ca. 150 cm. Det er en hårdfør rose som blomstrer lige til frosten med enklete kortvarige hvileperioder. 

Dronningen af Danmark
 
Fra 1826

Rosa Alba "Dronningen Af Danmark" er beslægtet med den meget gamle rose "Maidens Blush". Duften er uforlignelig og væksten er middelstor, 120 x 120. Det er en sommerblomstrende rose, men den skønhed opvejer dette i rigt mål.

Cristata "Chapeau de Napoleon
 
1827

Rosen navn "Chapeau de Napoleon kommer sig af ligheden med den trekantede hat Napoleon Bonaparte brugte. SOrten er fra 1826 og blev fundet i en revne i en gamle borgruin.
Cristata er en centifolierose som blomstrer fra juni til august. Den bliver ca 150 cm høj og 120 bred. Trives i fuld sol og halvskygge. Blomstrene som først er godt gemt af de fortykkede, frisk grønne bægerbladene, har en frisk lyserød farve og en vidunderlig stærk duft. 

Gloire de Dijon


1853
200 X 300

Great Western

Bourbonrose fra 1840
150 X 200

Henri Martin


Mosrose fra 1863
120 X 150

Jaques Cartier
   

1868

En enestående smuk rose med runde, faste, peonagtige knopper som åbner sig med med mere end hundrede kronblade. Jaques Cartier dufter fortryllende og blomstrer fra juli til frost , næsten uden pause. Den bliver 120 x 120 og har en opret vækst med kraftige grene som tåler en løbende men forsigtig bekæring.

Louise Odier

Bourbonrose fra 1851
120 x 150

Penny Lane
 
 Slynrose fra 1998
200 X 300

Rosa helenae "Lykkefund"
 
Slynrose fra 1930
400 X 600

Rosa Multiflora Carnea


Slyngrose fra 1804
Over 300


Souvenir de la Malmaison


1843

En rose som ikke bliver voldsom stor. 70 x 70
For at trives skal Souvenir de la Malmaison have lys og luft og god, næringsrig jord. Så kvitterer rosen med 
en blomstring som kan tage vejret fra en hver, lige til frosten sætter ind. Duften er meget delikat. Rosen skal passes ved at man fjerner visne blomster, beskærer lidt og tynder lidt ud. Regnvejr bryder blomstrene sig ikke om men de kommer sig hurtigt ved solskin. Det er vigtigt at vinterdække denne rose.

Souvenir de la Malmaison climbing

Klarterose fra 1938
300 X 200
Dufter vidunderligt som "søsteren"
Kræver mindst 6 timers om dagen og er sommerblomstrende.

Souvenir d' Alphonse Lavallee
 
Remontant rose fra 1884
120 X 150

Souvenir de Georges Pernet climbingSlynrose fra 1927
120 X 150

Old Blush

Kina 1796

Old Blush er en enestående rose som menes at være meget ældre end det angivne årstål og har været anvendt i kinesiske haver igennem århundreder.
Og med god grund. Den egner sig også fortrinlig til at gro i potter. Hele sæsonen igennem sætter den stærkt duftende blomster, med rosakronblade som har et sølvagtig skær. 70 x 70


Eugenie Guinoiseau ( Udsolgt)

1864

Denne rose har en opretstående stiv vækst som gør at den tager sig bedst ud i etstuadebed, hvor de bare ben gemmes. Blomsten er meget smuk, fløjlsagtig kirsebærrød med grålilla toner og dufter kraftig. Rosen har næsten ingen torne men et kraftigt mørkegrønt mos. 120 X 80


Gerbe Rose (Udsolgt)
Frankrig 1904

En gammelkendt slyngrose, som er hårdfør med en kraftig opret og kompakt vækst med et friskt, grønt løv. Blomsterne dufter som silkepeoner. 300 x 300

Kiftsgate  (Udsolgt)Denne rose er i sandhed en gigantrose.
Den blev navgivet i halvtredserne men går længere tilbage i tiden. I England betragtes den som landets største rosenbusk og er set vokse i over 20 meters højde. Jeg glæder mig til at afprøve den ved vores nybyggede "løsdriftsstald", på plænen. Den er hårdfør og skyggetolerant.

Venusta Pendula (Udsolgt)

1928

Umådeligt vildtoksende og rigtblomstrende. Egner sig ril menage formål. Kan vokse op i træer op ad søjler og snart hvad som helst. Den gør som den vil. Har hvide kopper og mellestore, hvide blimstrer med et rødlig strejf. Mild duft. 600 x 600

Shogun

Slynrose, årgang?
200 X 300

Splendens

1937

Denne roses blomstre har en duft af myrra og harpiks hvilket gør den ganske særpræget og dejlig.  Hvide blomdtre med strejf af lyserødt. Både velentet som bunddække og i højden. 400 X 400

Del siden