Blomster på spisebordet
Allerede i oldtidens Grækenland var det især for de mere velstillede, almindeligt at anvende blomster, i tilberedningen af maden.
Fra middelalderen til og med renaissancen, blev det også for menigmand en hel normal sag, at anvende blomster i køkkenet.
De velkendte lokale blomster blev imidlertid fortrængt, da spændende krydderier blev importeret fra fjerne egne.
Det var ikke længere fint, at bruge det som voksede lige foran næsen på os og det blev efterhånden betragtet, som fattigmandskost.
Heldigvis har meget ændret sig og har vi igen fået øjnene op, for Guds gaver i vores egne baghave. Blomster pryder et hvert spisebord.
Der er et forbløffende antal blomster som kan spises med stor fornøjelse og sindro. Mange af dem tilligemed vældig sunde.
Så hvad venter vi på?
Forglemmigej, gederams, cikorie, duftpelargonie, blomsterkarse, fuchsia, hestemynte, hjulkrone, kamille, hyld, kodriver, lavendel, morgenfrue, violer, belleis, mælkebøtte, natviol, passionsblomst, rose, skovmærke, solsikke, tagetes, squashblomster, stokrose, kløver, stolt kavaler, løgblomster, ramsløg, georginer, krydderurternes blomster, lindeblomster, syren, kornblomster.
Obs: Der er blomster som er giftige. Så hvis du er i tvivl: Lad vær!
Vi nævner her nogle af de mere almindelige planter og blomster, som man skal holde sig fra at spise.
Anemone, azalea, dansk ingefær, gyvel, smørblomst, svaleurt, julerose, akeleje, cyclam, galnebær, riddrspore, druehyld, fingerbøl, skartyde, bulmeurt,hyacinth, liljekonval, lupin, stormhat, tidløs, kobjækde, opiumsvalmue, kartoffel, vintergæk, vortemælk,pigæble, tobaksplante og vinca minor.
Men lad nu vær med at blive for ængstelig og forskrækket. Det er ikke sværer end som så. Og det man få ud af at gøre sig lidt umage er mageløst.
Opskrifter: alle for 4 personer
Syrensorbet med carameldekoration
2 økocitroner, 250 ml. vand, 250 ml. hvidvin, 5 helt udsprungne syrenklaser, 1 blad gelatine, 200 gram sukker
Skyl citroner i varm vand og skær skrællen af i strimler. Halveer citroner og press saften fra. Bring vand, vin,citronsaft og skræl, samt 150 sukker i kog. Køl af. Læg 4 syrenklaserne i den afkølede væske og lad det trække et døgn. Sigt væsken. Opblød gelatinen i en smule koldt vand. Tryk vandet fra. Varm en smule af væsken og smelt forsigtigt gelatinen heri. Rør dette sammen med det kolde aftræk. Held det hele in forholdsvis flad skål og stil det 4 timer i fryseren. Rør godt hver 20 min. med et piskeris.
Pluk blomsterne fra den sidste syrenklase. Smelt de resterende 100 gram sukker ved svag varme på en stegepande. Held ved hjælp af en ske på en med bagepapir beklædt bageplade i 1 cm brede og 10 cm lange streger. Strø hurtigt blomsterne over. og lad dekorationen styrkne.
Fordel sorbeten i højstilkede glas og fordel dekorationen henover.
Ostechips med timianblomster
400 gram vellagret revet Goudaost, et lille bundt blomstrende timian
Varm ovn op til 200 grader. læg bagepapir på en bageplade. Fordel osten i små toppe på pladen. drys timianblomster og blade på og bag til osten er smetlet og mørk gylden. Køl chipsene af på en rist.
Drys lidt flere friske blomster over og server en dejlig kølig hvidvin til. Selv vil jeg vælge en Pino Grisio
Gedeost med ramsløg hornvioler og tusindfryd(bellis)
250 gram gedeost, i håndfuld blå hornvioler, 1 håndfuld tusindfryd, 20 ramsløgblade, 4 små papirsforme.
Mas osten fin med en gaffel. gen lidt blomster til garnering og fordel resten i bunden af de fire forme. Hvis osten er meget tør kan du røre en smule skyr i. Fordel osten i formene. Tryk til og stil i køleskabet. Fordel ramsløgbladene på fire mindre tallerkener, så de danner en dekorative bund for osten. Læg de afkølede forme på hovedet på bladene og fjern papiret forsigtigt. Pynt med de resterende blomster.
En anderledes lille ostedessert.
Herefter mangler kun en god kop af Smedens Kaffe eller Smedens Espresso og et stykke Valhrona Chokolade. Så er den hjemme.
Fennikelrisotto med morgenfruer
1 løg, 1 l. grøntsagsbouillon,1 dl. hvidvin, 6 spsk olivenolie, 260 gram risottoris, 1 fennikel, 6 stilke bredbladet persille, 4 til 6 morgenfruehoveder, 2 spsk koldt smør, 50 gr. revet parmesan, havsalt og frakkværnet sort peber.
Hak løget, kom 4 spsk. olivenolie på panden og glaser løget. Tilsat ris og lad det snurre i 2 min. Tilsat hvidvin og kog ind. Tilsat bouillon gradvis og hold massen forsigtigt i kog. Det skal forblive bid i risen. Træk kronbladene af morgenfruerne og tilsat dem risottoen de sidste 5 min. Rens persillen og hak fint. Gem et par blade til pynt.
Rens fennikelknolden og skær bunden af. Gem det grønne i lidt kolt vand. Skær knolden i 1 cm. store tern og steg dem i 2 spsk olie mør. det tager ca. 4 minDrys under stegningen med salt og peber.
Rør lige før servering fennikel, persille parmesan, og den kolde smør i mindre tern igennem risottoen. Smag til med salt og peber.
Lav portionsanretninger på forvarmede, dybe tallerkener og drys med persilleblade og det aftørrede grønne fra fennikelen.
Auberginepennepasta med hjulkrone
1 kg. hjulkroneblade, 2 løg, 1 fed hvidløg, 2 spsk olivenolie, 50 ml. hvidvin, 100 ml. grøntsagsbouillon, salt, friskkværnet peber, 400 gram penne, 6 spsk. parmesan, hjulkroneblomster til pynt.
Rens hjulkronebladene og slyng dem tør i en salatslynge. Skær fint. Det dufter fantastisk af agurk. hak løg og hvidløg. Varm olien in en gryde. Steg løg og hvidløg til de er kalre, tilsat hjulkronebladene. Tilsat hvidvin og efterføgende gradvis boulillonen. Krudder med salt og peber. Lad det snurre i 5-10 min. Man kan vælge at purere groft med en stavblender. Kog pastaen, al dente, som beskrevet på pakken, i masser af vand tilsat salt. Arranger direkte på forvarmede dybe tallerkener, drys med ost og hjulkroneblomster.
Opskrifter med hyld(sambucus nigra)
Hyldeblomsteddike
En stor portion hylde blomst uden stilk. 4 økocitroner, 6 stilke fransk esdragon, 3 stilke spansk kørvel.
Kom de rensendeblomster i en stor krukke eller glas. Læg cirtronerne i, skåret i tynde skiver.kom esdragon og kørvel i og hyldeblomsterne. Dæk det hele med eddike og luk. Stilles i et solvendt vindue i 8 dage, hvorefter det filtreres.
Hyldesukker
1 liter hyldeblomster, 400 gram rørsukker, citronskal af 2 økocitroner.
Rib blomsterne af skærmene. Bland dem med citronskal og sukker. Knus havdeln i en blender og bland det hele sammen . Tørres i ovnen eller i solen til det er helt tørt. kommes på glas. dejlig til pandekager og is.
Hyldesalt
200 gram groft læsøsalt, 1/2 liter hyldeblomster, 1 citronchili, citronskal af 2 økocitroner
Rib blomsterne af skærmene, Bland halvdelen af blomsterne i saltet. Flæk chilien, tag kernerne ud og hak rigtig fint. Bland sammen med citronskallen i saltet. Vend anden halvdel af blomstern i. Tør i solen eller ved meget svag varme i ovnen. Opbevares på glas når det er helt tørt.
Hyldeblomstsorbet
100 gram sukker, 2 dl. hyldeblomstsaft, 1 1/2 dl citronsaft, 2 æggehvider.
Kog hyldeblomstsaften med sukkeret og tilsat citronsaften når sukkeret er opløst. Kom massen i fryseren. Pisk æggehviderne stive. Når ismassen er grødet tilsættes de stiftpiskede hvider. Rørt i massen med et par timers mellemrum. Server med æblemynte, rosenmynte eller citronmelisse. og en ladyfinger.
Bløde boller med hyldeblomster
1 spsk sukker, 40 gram gær, 1 dl. kærnemælk, 1 dl. vand, 1 tsk. salt, 2 æg, ca. 250 gram hvedemel, 4 klaser hyldeblomst.
Afrib blomstern og stil i en skål med et drys sukker over. Kom væsken i skålen og smulder gæren ud. Tilsæt æg og salt og rør sammen. Drys melet i, til det har opsuget al væsken og ælt dejen på et melet bord. Form til boller. Lad dem hæve, på en bageplade og bag bollerne i en formvarmet ovn ved 200 grader, i en halv time.
Hyldeknægte
Hyldeblomstskærme, smør til stegning, salt, 1 tsk. kardemomme, 2 æg, 3 dl. mælk, 125 gram mel, 3 dl. mælk.
Bland det hele sammen, tilsat æg og salt til sidst. Dejen skal være forholdsvis tynd.
Varm smørret på panden. Dyp skærmene i dejen, brug stilken som håndtag. Steg skærmene gylden og lad dem dryppe af på noget køkkenrulle. Server med lidt hyldeblomstsukker.
Og husk at det også er skønt med et drys, friske hyldeblomster på en skål blandet salat.
Smedens Have
Udsholtvej 32
3230 Græsted
Tlf.: 51408808
Email: smedenshave@gmail.com