Favoritkager og tærter

Chokoladekage

Til en bradepande (kagen er ekstrem fryseegnet)

500 gram mel, 300 gram smør, 550 gram sukker,  2 tsk. bagepulver, 2 tsk. natron, 10 spsk. kakao, 4 æg,  1/2 tsk. salt, 250 gram smør, 1/2 dl. rapsolie, 5 dl. kærnemælk eller vand, 2 spsk. hybenroseeddike, 100 gram revet 70 % mørk valrhona eller mørk nougat,(evt. tørrede kronblade fra kornblomster eller morgenfruer)

Rør det bløde smør, olie og sukkeret sammen, i køkkenmaskinen og kom æggene i, en af gangen. Sigt de tørre ingredienser sammen og kom ved. Tilsat kærnemælken. Ælt dejen sammen i et par minutters tid. 

Dejen hældes i en bradepande som er beklædt med bagepapir. Bages i 35 minutter i en forvarmet almindelig ovn, på 175 grader C.

Når kagen kommer ud af ovnen drysses enten chokoladen eller nougaten over, så det smelter. Drys blomsterbladene på. Sæt på køl.

Kagen stilles med fordel i fryseren så den kan skæres ud i mundrette stykker. Personlig kan jeg bedst lide den servers iskoldt. 

 


Taai taai (Typisk hollandsk Sct. Nicolas kage)

325 gr. flydende honning
0.5 æg
300 gr. mel
1 spiseske brunkagekrydderier plus en knidspids hvid peber og lidt ingefærpulver.

Pisk den flydende honning og det halve æg sammen. Tilsat de andre ingredienser og samle det hele til en klistret bolle. Lad dejen hvile, i en halv time i fryseren. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, som er bestrøet med lidt mel til det er ca 1 cm. tyk. Skær ud i en portionsstørrelser i en form du godt kan lide. Hjerte, kagekone eller bare en trekant. Bag i 15 til 20 min. i en forvarmet oven.

Gammeldags Hollandsk Æbletærte

Dejen:
300 gram mel
200 gram smør
100 gram sukker
1 æg
lidt salt

Fyld:

7-8 belle de boskop æbler
50 gram sukker
100 gram rosiner
to teskeer kanel
En spiseske citronsaft
Ën håndfuld grofthakkede mandler eller valnødder
(Kan udelades)

Forvarm ovnen til 175 grader

Skær smørret i mindre stykker. Sigt melet i en skål og tilsat sukkker, salt, smøret og 3/4 del af ægget. Ælt det hel til eb fin dej og lad det hvile, tildækket i en skål.

Skræl æblerne, skær dem i tern og tilsat rosiner, kanel, sukker, de hakkede nødder og citronsaft.

Smør en springform på 24 cm med smør eller olie.
 
Strø lidt mel på køkkenbordet, tag 3/4 del af dejn og og rul det ud til det har en størrelse som er lidt større end bunden af springformen. Du kan også rulle det ud på bagepapir, for at undgå at dejen klistrer fast til køkkenbordet.
Læg dejen over springformen og tryk det forsigtigt ned i formen. Der må ikke være luft under. Hele bubnden skal være dækket og trkvart op af siderne. Kom fyldet i. Det skal holdes en centimeter under kanten af formen og må gerne være lidt højere i midten.
 
Rul resten af dejen ud i en firkant og skar i fingerbrede strimler. Flet en rudepatron over toppen af kagen og tryk siderne lidt flade. Pensel med resten af ægget og bag tærten i 50 minutter.

Smager fantastisk mens den stadigvæk er varm med en smule kanleis eller lidt flødeskum.
Den holder sig glimrende i nogle dage når den er pakket godt ind og smager også dejligt koldt. 

Rabarberkage i bradepande


20 stilke rabarber, 4 kop sukker
210 gram smør, 1 dl. rapsolie, 500 gram mel, 4 æg, 3 tsk bagepulver, 2 tsk natron, lidt salt, 2dl kærnemælk.

Dagén i forvejen renses rababeren og skæres i 1 cm tynde skiver. Jeg skærer aldrig den nederste af stokken, for der sidder meget farve og smag. Rens blot omhyggeligt og skær en eventuel tør kant af.

Kom i lagvis i en stor skål med sukker drysset i mellem. Stil koldt til dagen efter.

Forvarm ovnen til 175 grader. Lad rabarberen dryppe af. Du kan koge saften til senere brug.

Rør det bløde smør sammen med sukker i røremaskinen. Tilsat lidt salt. Herefter æggene, et af gangen. Rør kraftigt i 5 min. Tilsat kærnemælk. Rør melet sammen med natron og bagepulver. Tilsat. Rør i 5 min.

For bradepanden med bagepapir. Fordel dejen.
Herefter kommes rabarberstykkerne på, således at det dækker kagen. Drys lidt ekstra sukker over.

Bag i ca 45 min.

Smedekonens "Hollandske" Julekage


250 gram smør
1 dl rapsolie
500 gram farin
lidt salt
2 dl yoghurt
1 tuborg classic
5 æg
1 1/2 dl. hasselnødder
1 1/2 dl. store lyse rosiner
1dl soltørrede tranebær
20 store dadler
10 figner
1 kanelstang
8 nelliker
4 stjerneanis
3 cm frisk ingefær
5 kugler syltet ingefær
2 øko appelsiner
hvedemel
3 tsk bagepulver

Udsten dadlerne og hak dem i mindre stykker. Strimmel fignerne. Giv dadler, figner, tranebær, rosiner og hasselnødder og 200 gram farin et opkog i øllet. Kom krydderierne og ingefær i et kaffefilter og læg ved. Lad det trække natten over.
Rør smør og 300 gram farin sammen, tilsat æggene en af gangen. Husk saltet. Kom olie ved.  Kom yoghurt i. Blend bagepulveret i melet. Brug et decilitermål og tilsat så meget mel, indtil dejen har en lind men samlet konsistens.
Fordel dejen i en stor brædepande.
Kom fyldet jævnt fordelt ovenpå dejen.
Hak den syltede ingefær meget fint. Blend med revet appesinskal fra de 2 appelsiner. (Drik saften)

Bag kagen i en forvamet ovn i ca. 45 min ved 175 grader. Hold øje med at fyldet ikke bliver for mørkt. Læg evt. et stykke staniol over og giv kagen lidt flere minutter.
Meget holdbar i julemåneden, hvis den pakkes godt ind.


Skvalderkål, gulerodskage

Til en stor bradepandkage bruges

200 gram blødt smør
400 gram rørsukker
4 æg
500 gram økohvedemel
4 strøgne teske bagepulver.
2dl skyllet og finthakket skvalderkål
4 store gulerødder, groftrevet.
3 tsk gurkemeje
1½ dl yoghurt

Smør og sukker piskes sammen, æggene røres, stille og roligt, i en af gangen. Bagepulveret og gurkemejen sigtes sammen med melet og kommes i lidt af gangen. Tilsat yoghurten og bliv ved med at røre i dejen. Hvis du er så heldig at have en køkkenmaskine, så bare lad den køre lidt. Tilsat de revne gulerødder og til sidst skvalderkålen. Når det hele er rørt sammen vendes det ud i en bradepande og bages i ca 40 min ved 175 grader. Du kan drysse lidt sukker over kagen under bagningen.

Pandekager på hollandsk facon



Til en pæn stak. 
4 æg
1 liter mælk
mel
lidt salt
en skvat  Smedens rapsolie

Kom mælk og lidt mel i en skål og pisk lidt. Tilsat æggene en ad gangen mens du pisker. Kom salt i.
Tilsat mel til du synes at dejen har en behagelig arbejdskonsistens. Den skal fordel sig nem og elegant til en tynd dej på panden.

Ostepandekage: Skær meget tynde skiver af Goudaost og kom på pandekagen inden den er bagt færdig. Fold den sammen efter ca et minut og bag færdig på panden.

Skinke og bacon: Som ovenstående.

Amger også fantastisk med en god kødsauce ller en en ragout lavet på en rest kalvekød og svampe.

Æblepandekage: Bor kærnehuset ud af et skrællet æble. Skær meget tynde skiver og bag dem, sammen med rosiner, i pandekagen som vendes og bages med æbleskiverne i, på begge sider. Serveres med kanel sukker.  



Ellers plejer vi at servere pandekagerne til dessert med æblesirup, en god marmelade eller is.

Marleen's chokoladekage med creme

Dej:
4 dl. hvedemel
3 dl. sukker
1 dl. cacaopulver
1/2 tsk. bagepulver
1 1/2 tsk. natron
1 tsk, salt
2 æg
100 gram smør
3 1/2 dl. kærnemælk
1 tsk. vanillesukker

Creme:
6 spisk. smør
6 dl. flormelis
1 dl. cacaopulver
6 spisk skummetmælk
1 tsk vanillesukker

Forvarm ovnen til 175 grader. Smør bageformene.
Blend alle de tørre ingredienser i en stor skål. Tilsat æg, blødgjort smør, kærnemælk og vanillesukker. Pisk med elpisker eller i køkkenmaskine, i 1 min. på svag hastighed. Derefter  3 min. på høj hastighed, så den bliver lufteg. Hæld dejen i de klatgjort forme og bag kagerne i  30 min.

Creme:
Pisk smørret. tilsæt flormelis og cacao og vanillesukker, skiftevis med mælk. Pisk det godt igennem.
Fordel cremmen over de afkølede kager.

Chokoladekage med et twist.
Som dejen og fremgangsmåde ovenstående dog uden creme. Rør til sidst 100 gram valrhona chokolade 70%  og en lille tsk. sambal oelek i dejen. Bag ved 175 grader i 30 min. Check med en pind om kagen er færdig.


Bettina's chokolade/nøddekage

350 gram smør
750 gram sukker

15 æg

325 gram mørk chokolade

750 gram blandende nødder

Pisk smør og sukker sammen til massen er hvidt
Pisk æggene i, et af gangen.
Hak chokoladen og vend i massen.

Bag i en smørt bradepande, ved 160 grader i ca. en time

Tung kage og fantastisk i mindre stykker til en espresso.

Del siden