Risengrød Brulee: 4 personer
600 ml. mælk, 1 stang vanille, 50 gram sukker, 200 gram grødris, 4 spisekeer brun farin.
Kog mælk, den opskårne vanillestang og sukkeret op. Tilsæt risen og kog under meget varme i ca 30 minutter. Husk at røre.
Fjern vanillestangen. Kom risengrøden i fire portionsskåle som tåler ovnvarme. drys brun farin på. Karameliser sukkeret med en flamberbrænder, eller kort i ovnen med grillfunktion. Serveres varm.
Sauerkraut med lammepølser og flæsk: 4 personer
Lad det være sagt med det samme. Selvfølgelig kan man lave sauerkraut selv. Men i denne opskrift bruges sauerkraut fra glas. Hvis man ikke bruger til det hele til denne ret er resten anvendelig som surt tilbehør, istedet for så meget andet.
4 kg. kartofler som nemt koger ud, 2 røde løg, 3 spsk. rapsolie, 100 gram bacon, 250 gram sauerkraut, 150 ml. tør hvidvin, 8 enebær, laurbær, 8 skiver stegeflæsk,
8 lammepølser, 25 gram smør, 125 ml. piskefløde, muskatnød.
Skræl kartoflerne. Kog dem mør under låg. Hæld vandet fra og lad dem dampe af. Skræl løgene og steg det halve af løgene, hakkede i den varme olie, sammen med bacon. Vrid sauerkrauten tør for væde. Tilsæt dette til løg-baconblandingen. Herefter kommes hvidvinen, enebær og laubærblade i. Lad det simre lidt. Steg flæskeskiverne på panden til de er sprøde og lækre. Læg fra på køkkenpapir. Steg pølserne i stegefedtet.
Kom smøret på en stegepande og steg de resterende løgskiver til de er klare. Tilsæt pikefløden.
Lav mos af kartoflerne, rør den varme fløde-løgblanding i. Smag til med salt, peber og revet muskatnød. Vend surkålen, bacon,løg i kartoffelmosen og blend det godt.
Kom det hele i et stort fad. Anret pølserne og fløskeskiverne ovenpå. Drys det hele med lidt frisk oregano.
Serveres rygende varm med klaret smør og eventuelt koldt æblemos.
Arme riddere med stuvede pærer. 4 personer.
4 faste pærer, som conference eller ikke helt modne doyenne, 300 ml. rødvin, 1 dl. solbærlikør, 75 gram sukker, kanelsukker.
4 skiver gammelt, hvidt brød, 2 æg, 2 dl mælk, 2 spsk. ristede mandelflager.
Kom vin, likør og sukker i en lille gryde og varm op. Halver pærene og fjern kernhuset.
Kog pærene for meget svag varme i 15 minutter og hæld løbende væden over. lad pærene køle af i en lille skål. De skal være dækket af væden. Læg brødskiverne i blød i mælken. Pisk æggene og vend skiverne i. Varm smøret, steg brødskiverne til de er lysebrune og sprøde på begge sider.
Server portionsvis sammen med to halve pærer, et drys mandelflager og kanelsukkeret. Til dem som er helt vilde med skyr kan der serveres lidt ved siden af.
Pastinaksuppe
6 til 8 pastinak, alt efter størrelse. 2 store løg, en pæn skvat olivenolie, 4 friske laurbærblade, 1 spsk, gurkemeje, friskrevet muskatnød, 1 spsk. rørsukker, 2 liter grøntsagsbouillon, glatbladet persille, 3 dl. fløde.
Varm olien, svits de hakkede løg, tilsat laurbærblade og gurkemeje. Steg godt egennem under omrøring. Løgene må godt får lidt farve men ikke blive brun. Tilsat pasinak, skåret i tykke skiver. Steg igennem. kom bouillon ved og kog op. Lad det hele stå og simre i en halv time. Fisk laurbærbladene op og blend suppe med en stavblender, Smag til med salt og peber. Tilat fløden. Rør men undlad at bringe suppen i kog igen.
Server i en dyb tallerken med et drys muskatnød et vrid sort peber og hakket persille.
Kardemommebrød i urtepotte.
500 gram speltmel, salt, 20 gram gær, 1/2 tsk. sukker, 1/2 dl. vand, 2 æg, 2 dl. kærnemælk, 1 tsk. stødt kardemomme, 12 små, nye rødlers urtepotter.
Opløs gæren i vandet og tilsat sukker. Sigt melet i et dejfad. Pisk æggene sammen med kærnemælk og kardemomme. Blend gæropløsningen i melet og tilsat æggeblandningen. Hvis du synes at det er for tørt kan du tilsætte en smule vand. Ælt massen til en smuk og fast dej. Lad det hæve på et varmt sted uden træk. Ælt igen og fordel dejen som små boller, med en bolle i hver potte. Stil potterne på bagepapir på en bageplade. Dæk det hele med et fugtig stykke klæde og lad et efrehave i en time. Bag bollerne i en forvarmet ovn i ca 25 min, ved 220 grader. Pensel med vand efterfølgende for at få en skinnede og sprød skorpe. Server som kuvertbrød til suppe eller forret eller som sødt. Kan tilsattes alskens urter, grønt, nødder, frugt og tørret frugt. Det er kun fantasien der sætter grænsen.
Langtidskogte pærer
1 kilo faste pærer. I Holland bruges en sort som hedder Gieser Wildeman, men jeg er aldrig stødt på den her i Danmark. I stedet bruge s gråpærer eller en anden fast pære. Bare ikke Lukas for de samger som kartofler. 500 gram rørsukker, 1 dl. rød portvin, 1/2 l. rødvin, 4 dl vand. 10 nelliker, 2 stjerneanis, 4 stk. hel kanel, 4 laurbærblade, revet skræl af en økocitron.. Hvis du ikke vil briuge alkohol kan du bruge solbærsaft. Portvinen kan erstattes med sirup.
Skræl pærene forsigtig og lad stilken sidde på. Opløs sukkeret i væden og tilsat krydderierne og citronskallen. Kom pærene i et gryde. Tilsat væden og lad det hel simre, for svag varme, i ca 3 timer. Væden vil blive sirupsagtig men kan koges mere ind eller jævnes med maizena, hvis en anden konsistens ønskes.
Serveres som dessert, med blå kornblomstost og valnødder eller med kanelflødeskum. I Holland spises pærene også som tilbehør til hovedretter, som haresteg, dyreryg eller bankekød.
Smedens Have
Udsholtvej 32
3230 Græsted
Tlf.: 51408808
Email: smedenshave@gmail.com