Anderledes rødkålsalat
1/2 rødkålshovedet
2 røde snackpeber
4 store gulerødder
1 fed hvidløg
3 cm frisk ingefær
4 spsk gastrik
1 dl groft hakkede valnødder.
Snit rødkålen meget fint, efter du har fjernet stokken.
Strimmel snackpeberen.
Riv gulerødderne på den grovve side af rivejernet.
Hak hvidløget meget fint.
Skræl ingefæren og riv på den fine side af rivejernet.
Kom det hel i en stor slatskål og hæld gastrikken over.
Kværn lidt salt og peber på.
Vend det hele til det er blevet en blandet salat og lad det række en times tid inden serveringen.
Drys nødderne over til sidst.
Blomkål/broccolisalat med vanille
! blomkål
1/2 kg broccoli
2dl græsk yoghurt 2%
1 stang vanille
2 spsk.æblesirup
1 dl lyse rosiner
1 økocitron
1 dl. mandler
evt lidt sprødstegte baconterninger
salt og peber
Del blomkål og broccoli i buketter. Kog i letsaltet vand. Der må gerne være bid i grøntsagerne. Dryp godt af.
Bland yoghurt, sirup og vanille sammen. Kom revet citronskal i. Pres cirtonen og rør saften i yoghurtblandingen.
Kom kål og broccolibuketterne i en skål. Hæld væsken over. Kværn peber over og kom bacon og finthakkede mandler på.
Dejlig tilbehør til alt slags kød.
De gorve stængler fra broccoli kan koges sammen med kartofler og laves til mos.
Blomkål som min Mor serverede det.
Et blomkål
3/4 liter letmælk
muskatnød
salt
peber
ingefærvæde
Kog et stort blomkåls hovedet i let saltet vand
Lad det dryppe godt af.
Lav en opbagt sovs af smør, mel og mælk. Spæd eventuelt op med lidt kogevand. Smag til med salt, peber og revet muskatnød. Rund saucen af med en spiseske væde fra syltet ingefær.
Server med frikadeller, hvide kartofler og lidt augurkesalat.
Grønkålsalat
5 dl fint hakket, frisk grønkål
5 jordskokker
1 citron
2 dl skyr
2 spsk. fløde
1 håndfuld usvovlede abrikoser
1 håndfuld hakkede valnødder
Riv citronskallen på den fine side af råkostjernet. Press saften af citronen. Riv jordskokkerne groft ok kom citronsaften på og lidt salt. Skær abrikoserne i tern. Rør fløden i skyren. Vend indgredienserne sammen i en skål og drys citronskallen og de hakkede velnødder over.
Dejlig sammen med stegt lever eller en god medisterpølse.
Grønkålsuppe
500 gram hakket grønkål
400 gram kålrabi
hvedemel
2 dl fløde
50 gram smør
1 liter bouillon
3 anis frø
spansk kørvel
gastrik
Svits den hakkede grønkål og revede kålrabi i smørret i en storre gryde. Drys hvedemel over og tilsat lidt efter lidt bouillonen. Rør hele tiden. Læg anisfrøene i. Lad suppen koge in n halv times tid, under låg og for svag varme. Tilsøt flødenog gastrik efter smag. Drys kørvel over lige inden serveríng.
Serveres med et groft brød eller ristede rugbrødsterninger.
Coleslaw
500 gram finthakket hvidkål
1 stort syrligt æble
2 gridthakkede tomater
3 fintrevne gulerødder
3 dl græsk yoghurt 10 %
1 lille, meget fint hahet rødt løg
Bland kål. æble, tomat og gulerødder. Rør eddiken sammen med yoghurt og sesamfrø. Tilsat blandingen og smag til med salt og peber.
Bruges til grillmad og sandwich
1spsk sesamfrø
1 spsk æbleeddike
Spidskål med fåreost
Til 4 personer
1 spidskål
salt
fast fåreost som Pecorino Romano
100 gr. pinjekerner
Spidskålen deles i kvarte eller i otte dele alt efter hvor stort og fast det er. Koges i letaltet vand i 5 minutter. Afdryppes og kommes i et ovenfast fad hvor dlenen ligger ved siden af hinanden. Osten skares i tynde skiver med en flad ostehøvler. Osten skal dække hele fadet. Drysses med pinjekerner og stilles i en forvarmet ovn, til osten er smeltet og har fået lidt farve.
Serveres straks med frikadeller, farsbrød, hakkebøffer eller lignende. Og nye kartofler.
Anne's varme spidskålsalat
Til 4 personer
1 spidskål
en god klat smør
salt
1tsk. grovkornet sennep
evt lidt citronsaft
1 lille håndfuld tørrede tranebær
Spidskålen skæres i grove strimler og blancheres ganske kort i letsaltet vand. Den skal være absolut al dente.
Smør og sennep vendes i. Citronsaft efter ønske men kan udelades. Tranebærene drysses over og salaten er klar til servering.
Smedens Have
Udsholtvej 32
3230 Græsted
Tlf.: 51408808
Email: smedenshave@gmail.com