Perikonsnaps
Dilddram
Dild
Anethum Graveolens)
(
Dildplanten er enårig og er velkendt i de fleste køkkenhaver. Dild forekommer også forvildet. Har man ingen køkkenhave, kan den såmænd også dyrkes i vindueskarme og lignende.
Dild er tilhører skræmblomstfamilien. Den har gule skærme. Stænglen er trind og stringlet, mens bladene er fjersnitdelte med trådformende afsnit.
Dild har en skrap aromatisk, let anisagtig smag. Det latinske navn graveolens betyder kraftig duftende. Dild kommer fra det oldnordiske ord dulla, der betyder at lulle i søvn og berolige.
Opskrift 1:
Man tager en eller to friske dildplanter (ikke roden) og sætter dem i spirtius uden smag. Den skal cirka trække et døgn og smager særdeles fremragende til en god sildemad.
Opskrift 2:
5 dildskærme kommes på en flaske og overhældes med spiritus. Si drammen efter 7 dage. Man kan bruge både skærme og blade. Dram på dild er særlig fint til sidebord og fiskeretter.
Folkemedicinsk brug
Dild modvirker luft i maven, fremmer fordøjelsen og bruges mod kolik. Dild er også god mod mangel af modermælk. Dildthe drikkes for at fremme mælkeproduktionen. Frøene kan tygges friske for at give en frisk ånde. Dildfrøene er også let søvndyssende for babyer. Et afkog af frøene skulle ligeledes afhjælpe søvnløshed.
Ved fordøjelsesbesvær og dårlig appetit trækker 1 tsk dild i 1 kop kogende vand i 10 min. Tag to kopper dagligt
Andet
Dildfrø minder om carcum carci og kan derfor brukes til surkål og som ingridiens i brød.
En te af dildfrø er god mod hikke og opkastninger. Sammen med Anis, kamille og humleskud er dild behagelig søvndyssende. Det var måske en ide, at lave en snaps af de samme ingridienser.
Malurt
(Artemisia absinthium)m.m.
Malurt kaldes også. mølurt, bjesk og ormeurt
Malurt findes i mange varianter. I Smedens Have har vi en 8 forskelligeslags
At drikke et afkog på malurt er et godt middel mod orm. Tidligere vakede man sig i dette afkog for at undgå kopper og pest. Hvis man hængte det op ved vinduer og døre, kunne fanden holdes væk.
I norden klagde man malurt ned til de døde for at holde stanken og ormene væk.
Opskrift:
Tag en kvist malurt og kom spiritus på. Lad det trække et døgn og fjern kvisten. Havemalurt giver en grøn farve, strandmalurt en gylden. Pontisk malurt anses af nogen for den bedste snapsurt blandt malurt. Hvis malurten trækker længere bør den fortyndes kraftigt. Smagen bliver meget besk og indtag af malurt i for store mængder kan være skadelig. Malurt indeholder thujon-og absinthstoffer som er giftige i store mængder og siges at kunne give nerveskader og visse former for kræft.
Malurt er beslægtet med bynke og esdragon.
Æblebrændevin
1/2 kilo æbler, gerne syrlige.
250 gram sukker
2 kanelstænger
4 stk stjerneanis
1 liter brændevin eller vodka
Vask æblerne og skær dem i skiver. Kom samtlige ingrdienser i et stort glas. Ryst glasset hver dag, så sukkeret opløses. Lad det trække i mindst 6 uger. fitrer og server koldt. Skønt sammen med en mad med skimmelost eller æbletærte.
Valnøddesnaps
20 grønne valnødder
brændevin uden smag, så det dækker valnødderne
Flæk de grønne, umodne valnødder i kvarte. Kom demi et rent glas, held brændevin på så valnødderne er dækket helt. Glem om det i et år. Filtrer og fortund efter smag. Får en smuk gylden farve, som gammel cognac
Smedens Have
Udsholtvej 32
3230 Græsted
Tlf.: 51408808
Email: smedenshave@gmail.com