🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
2 september 2022
Selvom kalenderen siger noget andet, så nyder vi sensommeren i fulde drag. Vel er det lidt kolt om morgenen og temmelig fugtig, men når solen får magt så er dagene og ikke mindst aftenerne hlet fantastiske. Stor set ingen vind og smuk blå himmel. det kan jeg leve længe på, når først efteråret for alvor melder sin ankomst.
Hver dag er jeg med Toke på stranden ved Sognevej i Smidstrup. Det er dejligt, for man kan lige køre dertil, når man nu har en hvalp som ikke skal motioneres alt for heftigt. Til gengæld får han mødt en masse skønne artsfæller og deres mennesker. Det lærer han meget af og han er en dygtig dreng. Hver aften går Skjold og Stærke ned til vandet her for enden af vejen. Stærke bader for alvor, mens Skjold for det meste nøjes med at soppe. De flintrer langs med vandkanten, alt hvad remme og tøj kan holde, mens de hapser efter hinanden. Det er et herligt syn og de og jeg har en fest.
I disse tider hvor vi alle kan overvældes af det der sker i Ukraine, stigende priser og inflation, mangel på medicin og andre elementære ting som brænsel, så samler jeg på de nære, små og nogle gange forunderlige ting, som bare dukker op, ofte når man mindst venter det. En vinbjergsnegl i mit urtebed, et rynket æble som ligner et troldeansigt, solen som stadig kan gennemvarme en, en lun hvalpekrop som søger ly, når bølgerne går højt, et barnebarn som nærmest jubler når det ser en. Hvor heldig kan man være.
Også i mit væksthus nyder jeg tilværelsen. Bedst som jeg troede at vi var helt udgået for urter, så er fine nye planter på vej, som har tage skridtet fra stiklinger til velvoksen urt.
Pelargoniern står også flot og vi sælger steadigvæk også de sjælden eksemplarer til 50 %.
Og så er det den 3 september i morgen.
Kaffen er klar klokken 11.
SES
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
29 august
Så åbner Smedens Have for sensommersæsonen.
Efter en dejlig tur til mit fødeland, med masser af nye indput og dejlige møder med familie og gamle venner.
Jeg havde næsten glemt hvor skønt et lille land jeg kommer fra. For hvor er der smukt, både i de gamle fæstningsbyer og på landet.
Fra barnsben har jeg elsket duften af køer. For mig repræsenterer den tryghed, ro og varme. Det er i disse dage sikkert politisk ukorrekt at elske køer. Men det gør jeg altså. Og duft af ko var der masser af denne gang, for de går jo heldigvis ude om sommeren og klær det hollandske landskab. Grønt græs, blå himmel og sortbrogede køer, er et smukt syn.
Hvis du kommer på besøg i Smedens Have, så vil du foruden hundene Skjold, Stærke, Hector og Agnes, nu også møde Toke.
Toke er broholmerhvalp og arvtager efter Sture, som så tragisk forlod os alt for tidligt. Man kan altså godt være trist og glad på samme tid. Toke har fine lige ben, er frisk og frejdig og glæder sig til at møde både hunde og menneskevenner.
Vi er så småt ved at være i efterårsmod, rent planlægningsmæssigt. Vi har stadigvæk lidt urter, en hel del pelagonier og diverse frø, hvad haven angår. Ellers bliver det mere den kreative side vi vil dyrke, i form af kranse, dekorationer og efterårskrukker m.m. Så kommer Halloween og Julen.
Som altid vil vi have kaffe og saftevand til jer som lægger vej forbi.
Håber at vi ses.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
21 juli
Smedens Have lukker efter den kommende weekend.
Derfor sælger vi ud af vores urter og pelargonier. også de sjældne.
Så hvis du gerne vil erhverve dig nogle af slagsen er det nu om at slå til. Vi har mange forskellige pelargonier.
Vi holder lukket ffrem til lørdag den 3 september, hvor vi starter efterårsseasonen, med håb om en dejlig indian summer. Derefter vil fokus være rettet mod alle de dejlige ting som efteråret har at byde på. Vi vil lave efterårskranse, lave små havevandringer for bærn med pandekagespisning. Vi vil lave bål, snåbrød og skumfidusser med mariekiks. Holde Halloween og byde nisserne velkokommen.
Men først skal vi i privat regi holde navngivningsfest for vores yngste barnebarn. jeg vil tage ne tur til Holland og besøge diverse gartnerier. og midt i august vil jeg hente Toke, Broholmerhvalp. Med bævende og forsigtigt glad hjerte. Sture er i sanhed banebryder for at jeg tør, har lyst og bare må prøve igen. Jeg savner ham hver dag.
Håber at i har klaret varmen de seneste par dage. På nær at haven lider under tørken har det nu været ret vidunderligt. Klokken fem om morgenen er jeg på stranden med Skjold og Stærke. Vi har det hel for os selv. Solen kommer op over bakkerne og det blive ikke bedre.
Det enest som kan forstyrre min indre sindsro en smule er at der altid er nogen, som ikke kan finde ud af at ryde op efter sig selv. Det er kilde til undren at man kan finde på at eterlade sit skrald i naturen eller smide det i vejkanten. en pænt lille pose kan jeg på en dårlig dag godt samle. Det mest mærkelige er at der folk som samler fint deres hundelort i en pose, for derefter at smide en i naturen. Det giver da slet ikke mening vel. Nå , livet er for kort til sure opstød. Og faktisk er der fint rent på stranden i forhold til hvordan det har været tidligere. Og det er da opløftende.
Det er også dejlig at se at flere og flere har arealer med vilde blomster og at langt fra alt græs bliver slået. Jeg oplever at der er mange sommerfugle i år og flere forskallige slags. Fantastisk.
Vi har haft den store glæde at modtage flere grupper og hold af haveenthousiaster og folk som bare have lyst til at nyde roen, eller har brug for et mål for deres udflugt og spise deres madpakke. Det foregår oftest i hverdagen og vi lægger gerne have til. mad og kage må vi ikke byde på, men koldt at drikke og kaffe og te er der altid. En lille foredrag om stedet, urter, pelargonier eller blot glæden ved havelivet og naturen er der altid muligehed for. Samt en havevandring med fortælling.
Det er så livsbekræftende med fælles begejstring, ikka sandt.
Jeg håber at vi ses her i weekenden. Kaffen og iskoldt urtevand/saftevand vil være klar. Og mon ikke der vil være nogle ekstra gode tilbud på diverse ting og sager, i anledning af sommerlukningen.
Kærlig hilsen,
Ellen
30 juni
Kære allesammen, så skriver vi allerede juli fra i morgen og solen skinner fra en skyfri himmel. Jeg håber at alle har det godt derude og har mulighed for at nyde vejret og lidt feriefrihed.
Vores kalender har ændret sig efter Sture døde fordi de planer ham og jeg havde for at rejse til Holland og Bornholm, nu ikke bliver til noget. Så vær opmærksom på at vi nu har lukket hele augustmåned istedet for september.
September er jo en dejlig havemåned og vi kan da håbe på indian summer. Dog skal vi huske at nyde de kommende to måneder først. Snart kan de første bær plukkes og nydes. i form af kirsebær og ribs. Vi har en lille dreng på matriklen som ves lige præcis hvor de findes.
Jeg holder meget af at gå en lille morgenrunde med høns, hane og hunde i halen og plukke bær, til min morgenmusli. En kop urtete til er hellere ikke af vejen. Urterne er ved blomstre og mister derved noget af deres potens men det smager vidunderlig alligevel.
Pelargonierne skal pottes om og nysåede planter prikles ud. I skrivende stund venter jeg på kruukkejord fra Champost. Den er spagnumfri og jeg blander den med lidt sand og grus. Det kan planterne godt lide.
To eller tra gange om ugen er jeg på havnen i Gilleleje, hvor jeg på snart 11 år passer blomsterne hos Adamsens Fisk.
I år står kummerne særlig flotte, med pelargonier og fjerblomst, i pangfarver. Jeg elsker at have min gang på havnen og at være en lille bekeden del af miljøet. Gilleleje er en dejlig by og har meget at byde på. Gode spisesteder og små cafeer, spændende specialbutikker, kunsthåndværk og ikke mindst en fantastisk stemning og masser af miljø.
Sikke heldige vi er at have alt den herlighed så tæt på.
I morgen skal jeg i selskab med gode venner til CPH København, Haveselskabets Haveudstillig i Ballerup
Jeg glæder mig til at blive inspireret.
Jeg ønsker jer alle en fantastisk weekend, når vi kommer dertil.
Ellen
21 juni
Først og fremmest tusind tak til kursusdeltagerne. I var vel nok engagerede, spørgelystne og enthousisatiske. Om et kursus bliver godt, står jo først og fremmest med det! Samt et menneske som Anemette, som ved hvad hun taler om og har begejstringen og formidlingsevnen. Også tak til Vorherre for det fine vejr. For hold da op som det regnede dagen efter. det var dog også dejlig.
Mange har som sagt allerede lagt billet ind på et nyt kursus. Jeg tror bestemt at Anemette er indstillet på det, men det bliver nok først til næste år ved samme tid.
Personlig kunne jeg så godt tænke mig at mindske mængden af information en smule og for eksempel fordybe sig i ind og udvortes pleje af vores hud, med udgangspunkt i urter. Samt eksempelvis styrkelse af ens immunfosvar. Hvad tænker i om det?
Der er også flere af jer, som har eferlyst et nyt pilefletkursus. Der er allerede et par stykker som har meldt sig som interesserede. Jeg skal samle et hold på 6 personer. Kurset vil vare over to sammenhængende hverdage og så snart der er 6, som har meldt sig på banen, finder Lise nogle datoer. I kan finde Lises egen hjemmeside på liseskurve.dk
Ring eller skriv til mig, hvis dette er noget for dig/jer
Ellers har vi travlt med grupper og mindre selskaber som besøger Smedens Have, udenfor normal åbningstid. Det kan være en gruppe veninder, et aktivitetscenter, en børnehave eller vuggestue, en stor familie, et cykelhold, nogle som vil bruge stedet til teambuilding eller møder, i afslappede omgivelser. Mad/kage må gerne medtages, drikkevarer sørger vi for. Det er virkelig hyggeligt at se haven kom til liv på denne måde. For sagt i al beskedenhed, så er her ret vidunderlig. Også for dem som har brug for en lokation til fotoshoot.
Aldrig har jeg oplevet større frodighed end i år. Jeg har sikkert sagt det tidligere. Det er mere end spændende, at gå rundt og se hvad som skyder op og vokser hvor. Selvsået eller plantet, kultiveret eller vildt, som snart det meste. Jeg benoves og beruses. Det har taget mange år, men jeg føler at jeg nu er nået til det punkt, hvor jeg er klar over, at jeg styrer og bestemmer meget lidt. Og har det vudunderligt med det.
Når jeg er på mine ture med hundene, så er det mit indtryk at der er flere og flere, som også gør en indsats for biodiversiteten og at de vilde haver finder mere og mere indpas. Hvor er det opløftende. Det er en summen af insekter og fuglekvidder, alle vegne.
Bevares også brummen af robotplæneklippere. Men ikke så mange.
Det var lidt dit og dat som myldrede ud af min havehjerne.
Jeg håber at i har det godt derude og nyder sommeren. og at vi snart ses.
Jeg er ved at komme mig en smule efter Sture's alt for tidlige død. Hold op som han er kravlet ind under huden på mig. Hos os allesammen. Så lille og så karismatisk. Ak, ja. 💔
Kærlig hilsen,
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Holy moly, interessen for vores urtekursus har været overvældende. Det er skønt og vi glæder os til at tage imod alle jer kursister med åbne arme. For vel er vi fortsat ved at komme os over tabet af vores dejlige hund, men vi lover at være i topform på lørdag den 18 juni.
Vi har måtte sige nej til mange og der en hel liste af folk som gerne vil deltage, såfremt der kommer et kursus igen. Det kan ingen vide, men vi vil arbejde på sagen.
Nu vil vi først og fremmest nyde den 18 juni, krydse fingre for godt vejr og blive meget klogere på urter og alt hvad der hører sig til.
Vi glæder os meget til at tage imod Anemette.
Hvor er vi heldige.
Ses den 18
Hej så længe
Ellen🙂
Åbner igen i dag som vi plejer. Og dog. Det er med blødende
hjerte og røde øjne, for i går måtte vi sige farvel til vores dejligste Sture. Det viste sig at begge hans forpoters albueled var misdannet i en sådan grad, at han aldrig vil komme til at leve et rigtig hundeliv. I takt med
at hans vægt og dermed belastningen øgedes, gjorde generne det samme. Og han blev voldsomt smertepåvirket.
Vi har nydt hvert et sekund, af den korte tid vi lov til at have med ham. Opleve hvor hurtig et bånd skabes og hvor ondt det gør når de uventet og brat rives over. Kontrasternes verden, gør at det mærkes at vi lever, siges der. Ligenu er det bare hårdt og svært.
Den lille gut og hans skønne væsen har dog også gjort, at vi slet ikke er færdige med Broholmerrassen.
Men nu vil vi lige være ked af det først.
Og hvor bedre end i en dejlig have som trods alt, som altid er en lise for sjælen. For alle, hvis du har lyst.
Kærlig hilsen og god søndag.
Ellen
Sikke fint vejret arter sig. Tænker selv bønderne må være tilfredse. Tilpas med vand, masser af sol og temperaturer som er stigende i løbet af weekenden og fremadrettet.
Haven har det fantastisk og aldrig har den været frodiger, på denne tid af året. Hver dag er vitterlig en fest og selv om det lyder som en cliche, så er det ikke desto mindre den skinbarlige virkelighed.
Veletableret som den efterhånden er, så er det planterne, buskene og træerne selv, som bestemmer hvor de vil være og hvor de trives.
Bevares......, jeg blander mig og klipper, luger og flytter lidt, som jeg nu synes. Men i det store og hele bøjer jeg mig glædelig, for at naturen ved bedst. Og trives ved at være en udmyg samarbejdspartner.
En lillebitte blodbøg er skudt op i rosenbedet. Skotsk lostilk har sået sigselv lige i nærheden. Sæbeurten breder sig lidt vel rigeligt og den spanske kørvel er nærmest gået amok. Matrem er snart alle vegne og min "kvangård" har fået en anseelig størrelse. Æselfoder, denne lodne, sart grå kæmpe som elskes af bierne, ses flere steder igennem hele haven. And it is not my doing.
Jeg elsker min have og synes at jeg efterhånden har fået den perfekte kombination, mellem vild og funktionel, spiselig og kun til pynt, strømlinet pil og vildvoksende buske, roser og urter, forærende.
Fra denne weekend har vi også diverse tomatplanter, squash, peber, chili og aubergine til salg. Foruden alle vores urter og ikke mindst pelargonier.
Selv har jeg plantet masser af tomatplanter, melon, aubegine, squash, chili, snackpeber og sået bønner, på den lille afskærmede sydvest vendte terrasse, ved siden af orangeriet. Jeg håber på en stor høst for det virker til at være det pefekt sted, Både hvad læ, lys og temperatur angår. Det bliver ikke meget bedre end at høste sammen med sine børnenebørn og spise direkt fra planten.
Du finder listen i menuen under hovedsiden. Ligeledes oplysningerne om urtekurstet. Jeg håber virkelig på stor tilslutning for det er et fantastisk kursus og ingen ved om det kommer igen. Selvom jeg vil gære hvad jeg kan.
Med hensyn til til kursur, så arbejder vi på at få stablet et todages pilefletkursus på benene. I hverdagene vel at mærke. Så hvis du er en af dem som tænker. Det kan jg godt tænke mig, så giv lyd fra dig for det er efter tilslutning, at det vil blive tilrettelagt. (51408740)
Æg så længe lager haves og som det passer hønsene.
Kaninungerne er stor nok til at blive klappet med forsigtighed. Husk at de aldrig må tages op for de kan sprælle hel vildt og man kan nemt komme til at tabe dem. Til gengæld er de både søde og tamme og vil gerne klappes.
Vores Broholmerhvalp Sture, samt hans "storebrødre" Skjold og Stærke vil altid gerne hilse, selvom Sture skal passe sin sovetider.
Jeg håber at vi er mange som ses her i Pinseweekenden.
Spm altid vil der være kaffe og saftevand og det vil ikke undre mig om der i anledningen af helligdagene, vil være kage.
Under alle omstændigheder ønskes i allesammen en vidunderlig Pinse
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
25 maj
Hurra, vi har dejlige nyheder. For snart tre år siden havde vi den store glade og fornøjelse af, at have besøg af Anemette Olesen, som afholdt et kursus med urter og deres anvendelse som omdrejningspunkt. Og det var fantastisk.
OG NU KOMMER HUN IGEN!!!!! (Efter en laaaaang coronapause)
Anemette Olesen er dansk fagbogsforfatter og har udgivet ikke mindre end 50 havebøger, kogebøger, naturbøger m.m.
Hun er den som inspirer mig til stadighed, med sin store viden om naturen, urter, dyreliv og biodiversitet og en fantastisk formidler.
Vi er så heldig at hun har valgt at afholde et kursus, her i Smedens Have, lørdag den 18 juni fra 13 til 17.
Anemette vil præsentere mindst 12 forskellige krydderurter, fortælle om dyrkning, høst, brug og medicinhistorie.
Her lærer du at lave urtete og hvordan man tørrer urter. Alle kursister laver deres egen urteeddike med label.
Der laves morgefruesalve med individuelle duftønsker og egen etiket. Anemette fortæller om urtekosmetik.
Vi plukker ind til en salat på en tur igennem haven. Salaten spises med brød og urtesmør.
Efterfølgende laver vi urtasalt og pesto. Der serveres kaffe te og kolde drikke. Er tiden til det laver vi pandekager med rosensirup.
Anemette er som sagt en fantastisk formidler og hendes viden på området er uovertruffen.
Så vi føler os utrolig heldige, at hun har valgt at komme herover, I Smedens Have, fra Djursland for at afholde dette kursus.
Hvis du er interesseret finder du flere informationer under fanen Kursus Anemette Olesen. Eller ring på 51 408740
Tilmlding er nødvendig da, vi forventer stor interesse.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
13 maj
Selvom det i skrivende stund er overskyet, satser vi på at solen snart bryder frem og særligt at vejret arter sig i weekenden, hvor vi har pileflet kursus. Desværre er der ikke fuldtegnet, så hvis du bare har lyst til at prøve kræfter med kunsten i flette med pil, kan du bare droppe ind.
Vi har allerede en hel del urter som er klar til at forlade matriklen.
Forskellige slags timian og diverse salvier. Også frugtsalvier, koriander, kameleonurt, ambra, malurt, strandmalurt, broget malurt, sødskærm, matrem, løvstikke, hjulkrone, appelsintagetes, peberrod, diverse oregano, også hot and spicy, wasabi, chop suey, romersk kamille, amarant, karryurt, kvan, karryurt, persille, Christiansøpersille, med flere.
Samtidig er jeg ved at potte en velsignelse af pelargonier op og laver hele tiden stiklinger. Vi har også allerede et pænt sortiment at duftpelargonier med en fornuftig størrelse.
Selvom vi desværre ikke længere må servere kage,andet end en sjælden gang, så har vi altid kaffe på kanden og saftevand til børnene. Som altid er det tilladt at tage med og drikke med og slå sig ned et sted i haven. Vi har et dejligt legehus og en sandkasse, hvor børnene kan hygge sig.
Om en uge tror jeg at vores kaninbørn er kommet ud af deres rede. Klappes kan de dog først senere.
Håber at du har lyst til at lægge vej forbi.
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Åbner for sæson lørdag den 7 maj. Herefter åben hver lørdag og søndag mellem 11-17
Husk at der er pilefletkursus den 14 og 15 maj. Der er stadig pladser tilbage. Man kan også bare droppe ind og lære hvordan man laver et pilestativ. Kig på kalenderen for mere info eller ring på 51408740
25 april
I går regnede det i Holland. Det ved jeg for jeg opholder mig et skønt sted i den vestlige del af landet. Midt imellem kanalerne, på en gammel gård med masser af historie og jo mælkebøtter, vild kørvel, selvsået raps, bellis, blomstende frugttræer og tulipaner. Nostalgi så det vil noget.
Indtil videre har vejret ellers været fantastisk, ligesom det har været de seneste mange dage i Danmark. På vej hertil har jeg hentet stiklinger og fundet nogle smukke og anderledes salvier. Det hele står på et beskyttet sted på gårdspladsen og afventer hjemrejsen. Jeg kan næsten ikke vente med at se, hvordan de kommer til at udvikle sig og håber at jeg kan komme til at tage masser af frø.
På åbningsdagen vil vi allerede have en del urter og det vil kun udvikle sig og blive mere og mere spændende, i takt med at sæsonen udvikler sig. Der skal også sås en del frø af sjældne urter, frø jeg fundet og samlet i løbet af det sidste år. Man støder hele tiden på nye urter og gammelt viden og så må det bare forfølges. I år er det primært salvier jeg kaster mig over og der er kommet frø, fra flere forskellige lande og sågar verdensdele.
Under alle omstændigheder elsker jeg urter. De er fordringsløse, smukke, anvendelige og uundværlige for mennesker og dyr. Vil man have et blomsterskærebed kan krydderurter forene det brugbare med det smukke. Og biodiversiten vil få et tiltrængt boost.
Når jeg kommer hjem igen, skal bananpalmerne ved vækstehuset har fjernet den sidste beskyttelse. Har ingen ide om de har klaret sig. Det vil være dejligt, for det er i al beskedenhed sagt et imponerende og uventet syn. På instagram ligger der smukke billeder.
Når jeg kigger på mit pænt store urtebed nu, kan jeg som altid ikke forstå hvor frodigt det vil være om blot halvanden måned. Sådan er det hvert år. Frøstandene fra sidste år er det eneste som fylder, for jeg simpelthen ikke nået til at få sat skik på det, inden hollænderturen og for iøvrigt var det måske også for tidligt. Jeg elsker dog at gå en runde, pille lidt hist og pist og få hilst på gamle kendinge, som er på vej op. Jeg bliver altid overvældet af, hvor menge urter der i virkeligheden står i det bed. Og hvor nogle af dem flytter sig henne. For hvis der er noget mine mange år med haven har lært mig, så er det at naturen ikke lader sig styre. Planter vokser hvor de trives. Arbejd med naturen og ikke imod. Det giver størst glæde og i sidste ende også størst udbytte.
Uh, hvor jeg glæder mig til at vi åbner. den 7 maj. Men nu skal jeg ud i det dejlig hollanske solskinsvejr og gå en lang tur langs med kanalerne.
See you.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Åbner for sæson lørdag den 7 maj.
12 april
Livet er for kort til at lige frem at hade, men man kan godt have en alvorlig aversion mod diverse. I haveperspektiv gælder det for mit vedkommende, mælkebøttejern, robotplæneklippere, roundup og muldvarpefælder. I uprioriteret rækkefølge.
Som barn græd jeg mange tårer over muldvarpene, som blev fanget i de fælder min farfar fik sat op. Indtil jeg opdagede at jeg bare kun give dem et slag med en pind, så snart fangeren var af syne.
Hvad roundup angår er det mig en gåde at det stadigvæk kan købes af menigmand, i byggemarkeder og havecentre. Vær så god og skyl siger jeg bare til de næste generationer. Og skammer mig.
Robotplæneklippere der futter på deres grønne "asfalt", gør mig bare ked af det. Belis, brunelle, violer, tvetand, rødknæ, storkenøb, kløver, syre, nellike, vorterod og mælkebøtter, har ikke en jordisk chance for at vokse til, blomstre og lave frø. Så du kan godt glemme dine insekthoteller og redekasser, hvis ikke du giver insekterne og dermed også fuglene noget at leve af. Om foråret skal græsplæner være gule af mælkebøtter, blå af martsvioler og hvide af tusindfryd.
Dermed er vi kommet til mælkebøttejernet. Min far sætte en ære i at der ikke var en mælkebøtte i hans plæner. På evig jagt og stolt fremvisende de stringente, artig grønne og meget kedelige plæner.
I vores logo indgår både en hestesko og en mælkebøtte. Hesteskoen giver sig selv og mælkebøtten kaldes på hollandsk for hesteblomst. Vi holder meget af det underspillede og uprætentiøse image. Dermed passer pengene og giver det hele mening.
Da jeg var barn var marker, skæl og rabatter, om foråret gule af mælkebøtter. Der var døde insekter på bilruden og masser af levende fugle i luften.
Alle kender mælkebøtten af gavn, men de færreste kender den af navn, som Anemette Olesen skriver i hendes herlige bog om mælkebøtter.
Alene i norden er der konstateret flere end 500 mælkebøttearter. Mælkebøtter formere sig uden forudgående befrugtning og kaldes derfor også for Marias gulddukater.
Det menes at der på verdensplan, måske findes helt op til 4000 forskellige slags. Mælkebøtten har mange navne. Dens slægtsnavn er taraxum. Andre navn er i flæng; ønskeblomst, uldhovedet, vagabond med gyldne lokker, kaninblad, forårshjertestyrkning, lopperose, biblomst, fandenskærnemælk m.m.
Og lad mig slå det fast med syvtømmer søm. Mælkebøtten er ingen ukrudt. Arabiske læger brugte den først i medicin. Roden og hele planten omtales i medicinsk øjemed fra tidlige tider. Den er som husråd blevet brugt mod fordøjelsesbesvær, til at reducere kolesterol, til at stimulere leveren, mod ledegigt, føleforstyrrelser, mod vorter, ved hoste, mod knogleskørhed og ved demenssymptomer.
Både rod, stængel, blomst, frø og blad af mælkebøtten anvendes.
Gulerødder er godt for øjnene siges der. For har du nogensinde set en kanin med briller. Gulerødder indeholder A-vitamin som styrker øjets nethinde. Men der mere A-vitamin i mælkebøtter end i nogen anden køkkenurt. Kaniner elsker mælkebøtter så ....!
Mælkebøtter kan udover til kaninmad bruges til mangt og meget, hvilket fremgår af Anemette Olesens vidunderlige bog"Mælkebøtten i mad og medicin"
En lille teaser og appetitvækker her:
I pesto, mayonaise, eddike, smør, tærte, pandekager, sirup, syltet, salat, te, dip, suppe urtesalt, brød, småkager og meget andet.
MÆLKEBØTTER
De vrimler os i møde
De farver grøftens kant
Opstandne fra de døde
I forårssolen land
De følges mange mile
Langs Kongeåens pile
Helt ud til Østerstrand
Med gulstøv på små tryner
Går bierne på rad
Små toldere der syner
Hvert solskinslunet flad
Hør alle grøfter bruser
Det store forår suser
Og ved ej selv for hvad
O duft af Danmarks sommer
I søde kurve skjult
(Af Ludvig Holstein)
Nu vil jeg gå ud og plukke lidt mælkebøtteblade til aftenens salat. Sammen med de første spæde og lækre skvalderkålblade. Inden længe springer bøgen ud og så er der en tredje grøn ingrediens. Uuuhm.
Hej så længe.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
25 marts år 2022
Herlig solskin, temperaturen er allerede høj i væksthuset. Her er det godt at sidde og nyde en god havebog, samt en kop urtete. De først småplanterne er priklet ud og har det godt. Mange forskellig frø er sået og endnu flere venter til temepraturene er stabile høje nok.
Så priviligerede er vi. Fred og ro. Aldrig har jeg været mere bevidst om, at det på ingen måde er en selvfølge, situationen i Ukraine taget i betragtning.
Så selv om jeg skriver om stort og småt og prøver at sprede hygge, god stemning og haveglæde, så er det som sker, hele tiden i baghovedet. Sådan er det sikkert for de fleste af os. Og sådan skal det være.
Alt imens mylder skvalderkål og brændenælder op af jorden. Heldigvis gør urterne og stauderne det samme. Træerne står med knopper, hønsene er ved at blive skruk og kaninerne skal forhåbentlig snart have unger.
Det er en nydelse at beskære, rive, feje, ryde op, rense bure og hønsehus, flytte brænde, ordne vandbassiner og sågar at køre på lossepladsen.
Hvis du har brug for sække med hønse- og kaninmøg, så er vi, ganske gratis, leveringsdygtige.
Vi har fået leveret flere paller rosen- og krukkejord fra Champost og jeg er ved at plante masser af hornvioler.
Kalenderen for aktiviteter i Smedens Have, er ved at blive endelig planlagt og allerede nu kan du se nogle af vores faste aktiviteter. Blandt andet pilefletkurser med Lise. Og Anemette Olesen har givet tilsagn om et arrangement, hvor hun deler ud af sin store viden on urter. Ligeledes vil vi lave et arrangement målrettet børnene, med fokus på spiselige blomster.
I majmåned skal vi kalke og male og sværte til den store guldmedalje. Har du lyst tilat være del af vores arbejdsfællesskab og hygge, så er du mere end velkommen til det.
Inden da skal jeg lige en tur til mit fædreland, Nederlandene.
Her skal jeg besøge et meget spændende tulipangartnere, et hostagarteneri og hente en velsignelse af pelargoniestiklinger og andre sjældenheder.
Nu vil jeg gå ud og få fingrene i jorden.
Skrives ved. Stay safe allihoppa.🙂
16 december
Vi nærmer os lukkedag søndag den 19 december. Det er altid lidt vemodig og de efterfølgende weekends, har jeg svært ved at finde ind i en ny rytme. Men det kommer, det ved jeg. Jeg har jo prøvet det før. Samtidig er der en laaaang todoliste, med opgaver af vedligeholdmæssig karakter. Så det skal tiden bruges til, male, sværte, kalke, rive grave, bygge, så, prikle og maeget andet. Så har du et par ledige timer og går og råkeder dig i det nye år. Så siger du bare til.
Vi er så heldige nu at være begavet med to små børn på den anden side af gårdspladsen og farmor her, får lov til at udleve rollen for fuld udblæsning.
Hvor er vi, som lever i denne del af verdenen dog heldige. Vel spøger corona, men det meste er i vores optik forbløffende velorganiseret og vi føler os i det hele taget i trygge hænder.
I modsætning til folk i blandt andet Syrien, Yemen, Somalia og nu ikke mindst i Afghanistan. Det stakkels land som for Gud ved hvilken gang, har måtte lægge jord og folk til kæmpernes sværdslag. For efterfølgende på det skammeligste at blive lad stikken. Hvem er det som rammes af de vestlige landes restriktioner. I hvert fald ikke Taliban.
Så et indslag i tv, fra Simi Jan, hvor en far så sig tvunget til at sælge sin seksårige dreng. For at have råd til mad til resten af familien, i et par uge. Salgspris 300 kroner. Den form for fortvivelse og elendighed, er for os ufattelig. Hjerteskærende og chokerende. Hvad kan vi gøre? Jeg ved det ikke, men julegaverne i år bliver i hvert fald færre og mindre. Pengene går i stedet til de etablerede hjælpeorganisationer. For når man som næsten nybagt farmor går rundt med en lille gut i hånden, som kigger op på en, i fuld tillid til at verden og menneskeheden vil ham det godt, så kramper og smerter ens hjerte,for dem som er mindre heldige.
Nogle gange spørger man sig selv om man har lov til at være glad, fejre jul, spise sig mæt, være tryg og tilfreds, når mennesker i andre dele af verdenen, har det så svært.
Jeg er langt om længe nået til den konklusion at vi nærmest har pligt til det. Leve vores liv med taknemmelighed og få det bedste ud af det. Dele ud af det vi har, ikke mindst på det følelelsmæssige plan, feje for egen dør inden vi peger fingre og opføre os så ordentlig og tolerant, som vi formår. Jeg prøver, fejler, jokker i spinaten, lykkes af og til og har lovet mig selv at jeg, så længe jeg lever, ikke mere vil tage noget for givet.
Så derfor og med fare for at jeg på nogle fremstår belærende, ønsker jeg og alle os fra Smedens Have, dig og dine en dejlig og velsignet Jul. Med kærlighed, godt helbred, fællesskab, god mad og dejlige gaver.
Vi glæder os til at hilse på jer i maj 2022. Allerede nu glæder jeg mig til hvordan haven kommer til at tage sig ud i det kommende forår. Hvilke planter, som har valgt at slå sig ned hvor. Om bananpalmerne overlever udendørs og pelargonierne, middelhavsfignen og laurbæren indendøre.
Pas godt på jer selv og nyd tilværelsen.
De kærligste julehilsner
Ellen, Smedens Have
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Det er er fredag en 10 december. Det sner og det er så smukt derude. Selvom det er mørkt, så lyser sneen det hele op og alle lysene og lygter få det til at glimte og sparkle. Ren eventyr, bare det dog vil blive liggende. Men det gør det ikke, desværre.
Til gengæld er mine pelargonier i væksthuset nok glæde, for selvom de er pakket godt ind i halm og der har været tændt masser af levende lys mens det har været koldest, så er vinteren en udfordring. Bananpalmerne er pakket ind i blade, møg og masser af gran. tror de kommer til klare det fint.
I denne uge så jeg noget som glædede mit hjerte som banker for biodiversitet og plads til både dyr og mennesker. Rundkørslerne i Blistrup er blevet plantet til med en masse forskellige insektvenlige stauder. Det bliver både gavnlig og smuk. Så tak til dem som har besluttet sig for det i vores kommune!!!
I Smedens have har vi åben til og med den sidste søndag før Juleaften. I år vil det sige at vi lukker for sæsonen søndag den 19 december klokken 17. Så du har masser af tid endnu til at finde den perfekte julegave og opleve julestemningen på vores gamle gård. Vi har noget for enhver og i hvert fald masser af julerier i form af nisser, dekorationer, kranse, pynt, lys og meget mere. Dekorationer laves fortsat på bestilling.
Vi har nogle meget lækre opsatser og i morgen vil jeg lave en prangende. lækker dekoration på en af dem. Med et fedt lys, mos, grene, øbler, kogler og mindst 50 roser i forskellige farver. Det bliver en perfekt centerpiece til et julebord, en buffet eller på et smukt møbel. det bliver en skøn opgave og jeg elsker det.
Nu er vi for alvor begyndt at fodre fuglene. Og de kviterer med sang og masser af liv. Solsort, mejser, duer, gærdesmutten, rødkælk, spurve, musvit, silkehale m.m. frekventerer fodersteder. Samt skade, ravn og krage. Fryd for øre og øjet.
Vi har stadigvæk en del træfugle fra WildLife Garden. Det er faktisk en rigtig god gaveide, særlig når man forærer rødkælken væk og kender dens historie.
I torsdag besøgte jeg venner som har et skønt gartneri, som vi besøger meget i forår og om sommeren. De dyrker en velsignelse af urter. De har en kæmpe korkelm og jeg har fået nogle grene. De er meget dekorative. Kender du korelm? Meget speciel.
Måske ses vi en af de kommende dage. Det vil jeg glæde mig til.
Kærlig julehilsen,
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Kranseværksted/Workshop
Denne weekend og næste weekend har du mulighed for a lave din egne kranse og dekorationer, her i Smedens Have.
Vi har masser af spritfriske materialer, som vi selv har høstet. Det bliver ikke meget smukker end med en adventskrans, dørkrans eller juledekoration, i naturens egne materialer. Samtidig er det skønt at lave den slags selv. Børn elsker at være med og vi kender mange i alle ældre som har en stor kunstnerisk åre og laver de smukkeste, ofte forbløffende kreationer.
Har du lyst til en dekoration med masser af pang, så kan det også lade sig gøre. Vi binder både i væksthus, køkken og stue og byder på hjælp og inspiration. På denne måde er der plads til mange. Brændeovne sørger for at holde os varme. Det samme gør kaffen og en lækker, chilistærk suppe.
I gårdens bygninger finder du masser af julegaver. Udendørs er vi løbende i gang med at gøre gårdplads og haven juleklar og i stemning til den forestående højtid.
Vi har dejlig travlt. Binder massr af kranse, mens JUL med Ernst kører i baggrunden og der dufter af gran, ene, anisfrø, appelsinskiver og nelliker. Det er umuligt ikke at blive i julehumør. Masser af gæster og venner af haven har meldt deres ankomst, så vi glæder os.
Pas nu godt på jer selv.
Kærlig Julehilsen
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Denne weekend, den 6 og 7 november laver vi mad til fuglene, i form at fyldte kokosnødder. Vi har forskellige træfugle og fuglehuse/redekasser til salg.
Selvfølgelig er vi i fuld gang med juleforberedelserne og de første kranse er bundet. Vi høster selv vores gran, så det er altid spritfrisk.
Husk at vi har workshops den 20, 21 november, samt den 27 og 28 november. Her kan du lave din egen adventskrans, en krans til døren, pynt til gravsteder eller hvad du ellers har ideer til. Du finder priser og yderliger information i menuen, under kalender.
Allerede start november..., som tiden iler. Dog er det kun på kalenderen at vi kan se at vinteren nærmer sig og ikke i haven. Stadigvæk mange blade på træerne og blomster alle vegne. Roser, talerkensmækker, tobak, morgenfruer, geranium, lavendel, katost, stolte kavlaer, citronhestemynte, for blot at nævne nogle.
Kaninerne har kronede dage. De får udover den sædvanlige diæt, masser af urt i form af persille, basilikum, mynte og nasturtium.
Ikke noget at sige til at de vokser som kål. Ahum!
Desværre er hønsene nød til at finde sig i et ophold i hønsegården. Fugleinfluenza, igen, igen. Det er de mildest talt utilfreds med. Måske skulle vi snart lære, at dyr ikke egner sig til masseproduktion. Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at tænke på, om det er denne produktionsform som bærer en del af skylden for disse frekvente udbrud af sygdom. Ikke kun hos fjerkræ, med blandt både masser af husdyr.
Lidt men godt.., det tror jeg er vejen frem i mange henseender.
Håber at det driver over snart.
Klokken er 15.08 og det er en af de dage hvor det bliver meget tidligt mørkt. Så skønt som solen skinnede i går så meget har den glimret ved sit fravær i dag. Hyggeligt er det dog indefor. Med et par enkelte lys og og gang i brændeovnen.
Måske ses vi i weekenden.
Hav det godt og stay safe.
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Lørdag og søndag den 23 og 24 oktober
11-17
"Lygtemandens Værksted"
Kom og skær din helt egen græskarlygte. Vi har græskar i lange baner, hjemmelavet græskarsuppe, græskarkage og friskbrugget kaffe, samt saftevand. Der er tændt op i bålfadet til de kolde fingre.
Regn og blæst og efterårsferie. Ikke nogen god kombination. Museerne må være glæde. For heldigvis er der også mange indendørsaktiviteter man som familie med børn kan ty til. Selv vil jeg gerne en tur til Kronborg( Jim Lyngvild), til København og se Tyranosaurus Rex, på La Glace og spise kage, Perchs tehandel, for at nyde fternoon tea og Esrum Kloster, for at mærke lokal historiens vingesus. Bevares ikke alt i denne uge, men inden året er omme.
I den kommende weekend ser vejret heldivis ud til at arte sig. Tørt med nogen sol, lidt blæsende om lørdagen og rigtig fint om søndagen. Perfekt vejr til at lave græskarlygter i og til at nyde en tur i haven. Gerne med en kop varm suppe eller frsikbrygget kaffe i hånden. Har man brug for frokost ligger Cafe Havestuen ikke ret langt herfra. trænger du til en gåtur er havet og fredede arealer, lige om hjørnet.
Vi har allerede været afsted for art klippe og finde naturens egen pynt til kransebinding og dekorationer. I næste uge kommer der en velsignelse af halmkranse og dekomaterialer til vores workshops. For alle kan lave kranse og vi hjælper dig gerne på vej.
Regnen er stilnet af og jeg må hellere benytte mig af lejligheden, til at få renset ud hos kaniner og høns. For hvor der kommer noget indenbords, der må der nødvendigvis komme noget ud igen. Masser af god næring til den næste havesæson.
Brændebunken kræver også opmærksomhed, for selvom jeg er godt på vej, så mangler en del rummeter at komme under tag. Jeg er ikke god til at meditere, men at stable brænde, luge have, så og prikle og være sammen med mine dyr giver mig nogenlunde samme indre ro. Og det har vi allesammen brug for og godt af, ikke sandt?
Så nu vil jeg gå ud og får beskidte hænder og ro på.
Snakkes ved, ikk'
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Kom og skær din helt egen græskarlygte. Vi har græskar i lange baner, hjemmelavet græskarsuppe, græskarkage og friskbrugget kaffe, samt saftevand. Der er tændt op i bålfadet til de kolde fingre.
Gårdbutik med antik, brugskunst, møbler, bøger, pileflet, lammeskind, lygter og lanterner, køkkenting, porcelæn, inspiration, værksteder, havedesign m.m.
Efterårsinspiration
Aldrig før tror jeg, har vi samlet så mange og så store kastanjer. Det er sjovt at man aldrig mister facinationen af dem. Den glatte overflade og den smukke farve gør at de er uimodståelelige. Man må et par i lommen og samle kurvefuld. Desværre mister de hen af vejen deres glød. Vi må nyde mens tid er.
I morgen skal vi hente omtrent hundrede græskar og ud og skære det første gran. Vi er nemlig også i fuld sving med at lave efterårskranse. Julen venter vi lidt med, men gran danner også en fin bund til en smuk efterårskrans.
Vejret ser ud til at arte sig. Morgenen bød på en hundetur i regn, rusk og ligefrem hagl. Samtig var der en smuk regnbue. Hvad kan man ønske sig mere. Vel blev vi våde indtil skindet, men det kan man gøre noget ved.
Kaninbørnene trives. De er ved at vænne sig til at blive rørt ved. Meget i det små, det skal mor nok sørge for. Der er ren Stampe over dem. Forholdsvis store bagpoter og ellers, så små og nuttede.
Haven er stadigvæk forbløffende frodig. Masser af bær, bladbede og urt blandt meget andet. Og farverne er betagende smukke. Igen en ynglingsårstid.
Håber at du/i kigger forbi til Halleween(u)hygge i weekenden.
Kærlig hilsen, Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
7 oktober
Der er travlhed på gården. Lørdag åbnes havelågen igen og der er en hel del, som skal falde på plads inden. Vi har fået masser af nye håndudskårne fugle og andre dyr, nye quilts, stentøj, hjemmelavet pasta og pesto fra Pastariget på Bornholm, gamle dåser og fine lamper osv.
Julen banker også så småt på døren og vi kan ikke afvise at vi laver et diskret lille rødt hjørne et sted.
Liefje, vores belgisk kæmpe hunkanin har fået børn. Desværre var der en som døde efter et par dage. Umiddelbart tror vi at hun selv har lagt den udenfor reden, fordi den ikke var helt som den skulle være. Barske vilkår.
Fire små kaninunger er nu kommet ude af reden og udforsker "verden". De er som snydt ud af næsen på deres mor og slet ikke til at stå for. Indtil videre kan de kun beskues på afstand udefra. Men man kan sagtens se hvor skønne de er.
Annette og jeg er begyndt at binde kranse. Vi har ikke nået mange men vil binde hele weekenden. Så hvis du har lyst til selv at binde en krans er du mere end velkommen den kommende tid. Vi har masser af materialer og hjælper dig gerne.
Oktober er i den grad græskar tid. Ikke kun halloweengræskaret "Jack O Lantern", men alle mulige græskar. Hokkaido´, spaghettigræskar og butternut til at spise, samt masser af pyntegræskar, i alle størrelser og farver.
I morgen står den på Torvetur. Så mon ikke vi har frisk frugt og grænt med hjem, til dem som ønsker friske og danske varer.
Jeg håber at vi ses i weekenden.
Kærlig hilsen,
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
18 september
Vel hjemkommet fra Nederland er det vist tid til en lille "skriv".
Det er dejligt at være hjemme igen og med forbløffelse se hvor meget tingene er vokset på 9 dage. Altså på denne årstid, hvor fotosynthesen går i stå og efteråret for alvor sætter ind.
På gårdspladsen blomster små hornvioler, mindst tre forskellige slags tobak, kæmpeverbena og verbena Bampton. Bronzefennikel har rettet sig efter sommerens lusanreb og viser sig nu alle vegne. Vores kæmpestore trifolium repens "Dark Debbie", dækker snart et par kvadratmeter af gårdspladsen. Hønsene er vældig glad for den, så den holdes ned i højde. Det er sjovt at se dem næsten dagligt.., græsse en halv time. Næsten altid på samme tidspunkt. Vanedyr, ligesom vi andre.
I foråret såede jeg mange forskellige slags nasturtium/tropaeolum og jeg skal da love for at de er bleve enorme. Både de kravlende og de mere opretvoksende. Det er en slægt med ca. 80 arter, som er udbredt i Syd- og Mellemamerika. I Danmark har vi adskillige arter som anvendes som etårige. Både blomster og blade er spiselige og pynter på kager og i salater. De har en frisk og sennepsagtig smag. De er nemme at tage frø af, som i øvrigt kan syltes som kapers. Vi har farverne "Cherry Rose", "Empress of India", "Milkmaid", samt flere jeg ikke lige kan huske navnene på. Heldigvis kan kaninerne også godt lide dem og de får nu hver aften en ordentlig håndfuld, sammen med basilikum "Magic Mountain" og sødskærm. Dejlig natmad.
Apropos kaniner, så nærmer sandhedens time sig. Indenfor de kommende dage, så vil det vise sig om Karl hankanin, har gjort sin pligt. Hvis det kommer an på humøret på den vordende mor, så burde den være hjemme. For hun er søreme på dupperne. Rede har hun dog ikke lavet endnu.
Rævefælden har ikke givet resultat ind til videre, så nu vil jeg lægge en hel kylling i og se om det kan friste. Jeg har nu min tvivl. Der er bare snu, de ræve.
Den kommende tid i haven skal bruges på at grave en del krukkeplanter ned. Selektere med hård hånd, hvad ikke skal overvintre med mindre det kan klare sigselv. Det gør lidt ondt, for både æblesalvien, vietnamesisk koriander og rosenmynte har det fantastisk og er kæmpe. Så jeg tror jeg stiller dem lidt beskyttet og ser hvad der sker. En mild vinter kan jo i principet være det som venter os. meget modsætninsfyldt håber jeg at den bliver hårdt.
Vi er selvfølelig ved at planlægge både efterårsaktiviteter i form kranseweekends og Halloween.
Omtrent 100 græskar skal der til. Og selv om vi er begrænset af Fødevarekontrollen i vores udfoldelsemuligheder med hensyn til suppe og kage, så må vi godt et begrænset antal gange om året. Så selvfølgelig vil der være græskarsuppe, græskarkage og kaffe, når vi afholder "Lygtmandens Værksted"
Mens jeg var i Nederland læste jeg at det dejlige firma Jeanne D'Arc Living er begæret konkurs. Det er vi selvsagt vældig kede af. Uden at vide det, tænker jeg at de er blevet offer for coronakrisens følgevirkninger. Øv, øv, øv. Vi har altid været og er stadigvæk meget glad for, deres kreativitet og fantastiske produkter.
Så småt ændrer indretningen i stalden og løsdriften karakter og peger i retning af det forestående efterår og ikke mindst julen. Det bliver en dejlig tid og vi håber selvfølgelig at i har lyst til at komme forbi. Deltage i aktivitereter og lade jer inspirere til juleindkøb eller kreativitet på hjemmefronten.
Nu vil jeg gå en ekstra tur med hundene. Stærke kom til skade i går og fik en ordentlig flænge i højre bagpote. Mange sting, antibiotika og smertestillende. Ikke noger renderi. Sig det lige til en hund som er vældig glad, for at løbe meget stærkt og springe virkelig højt. Så derfor ekstra lange, pensionistagtige ture. Sådan er det.
Skriver snart igen, for selvom vi har lukket lidt endnu så er der fuld akitivitet. Og æg sælges ved stalddøren, så længe lager haves.
Pas på jer,
Ses,
Ellen
19 august
Endelig solskin igen. For det var nærmest som efteråret havde ramt os fortidigt. Vejret kan man som bekendt altid tale om og det gør jeg så. For selv om det har været nærmest skræmmende med al den regn, så kan jeg ikke lade være med at frydes over hvor frisk og grønt og crispy alting ser ud derude. På denne årstid kan tingene ellers godt have et træt,lidt trist og falmet udtryk. Ikke i år. Så igen, der ikke noget så skidt at osv.
Jeg er spændt på, om jeg finder bundter med georginer på min Torvetur i morgen. For de kan i hvert fald ikke tåle vand, uden at tage voldsom skade. Pelargonierne hænger i ordets bogstaveligste forstand også med hovedet. Meeeen, det er altså lidt for tidligt til lyng og den slags. De må klippes ned og så håber vi på en lille genblomstring.
Vi har spist os mætte i gule og sorte hindbær, samt jostabær, blåbær og ribs indtil nu. Brombær, japansk vinbær og aronia er ved at være plukkeklar. Vi har mange slags brombær og nogle af dem er simpelthen KÆMPE. Om det skyldes årets vejrforhold skal jeg ikke kunne sige. Og om det er dem som også smager bedst, det må tiden vise.
Udtyndning af æbler har naturen selv klaret i år.., med al den blæst. Sommeræblerne er ved at være modne. Det betyder grød, kage og mos.
Vores to store zinkbaljer, som agerer vandhul er en succes. Det summer af liv og planterne trives. Selv om det er i småtingsafdelingen, bidrager de til biodiversiteten og idyllen. Det bliver spændende hvordan jeg får det hele til at overvintre, men nu foregriber jeg årets gang. Ro på fru Hansen, vi er kun i august.
Som tidligere skrevet, har vi haft voldsomme udfordringer med ræven. 13 høns har måttet lade livet. ØV!! Der er nogle rævebørn som har haft en god start på livet. Heldigvis lader det til at der lidt mere rævero på nu, banke under bordet, 7,9.13. Ræveungerne er vel flyttet hjemmefra og har fundet andre græsgange. Forhåbentlig. Det har resulteret i at vi nu får masser af æg, af knap så stressede høns. Sælges så længer lager haves.
I dag har vores store hunkanin Liefje besøg af hankanin Karl. Forhåbentlig resulterer det i kaninunger om en måneds tid. Anton vores søde, hvide hankanin har tilsyneladende ikke flere "skud" i bøssen. Nu er han degraderet fra avlskanin til klappekanin. Det trives han vist fint med.
Kalenderen for aktiviteter i Smedens Have bliver ajourført nu. Beklager mangel på samme.
Hele semptember og den første weekend i oktober, vil der være lukket i Smedens Have!
Jeg rejser en tur ad memorylane til Nederland. Skal bo på en lille gammel fiskerbåd, på en af landet mest idylliske små floder, ikke ret langt fra Amsterdam. Dufte andemad, høre anderne og frøerne kvække og blive nostalgisk, helt ind i knoglerne. Sejle og se på vindmøller. Gå på markeder. Spise kroketter, hollanske rejer og kæmpe, meget tynde pandekager med ragoutfyldt. Uha.🙂🙂😀
Sidst i september går turen til Bornholm. Dejlige, skønne Bornholm, som ligger vort hjerte så nær. Det er vi ikke ene om, jeg ved det godt.
Tids nok hjem til efterårskransebinderi, "Lygtemandens Værksted", fugleweekend og alt den hygge som hører til efterår og juletid til.
Glæder os.
Pas på jer derude.
Skriver snart. 🙂
18 august
På falderebet og i ellevte time, vil jeg lige fortælle at Smedens Have i dag har fødselsdag.
Tænk, for tolv år siden åbnede vi havelågen, lidt med bævende hjerte. Havde vi noget at byde på? Vil der overhovedet være interesse? Tja..., det har gået meget godt. Ikke mindst har vi lært en masse. Og frem for alt har vi fået lov at lære mange dejlig mennesker at kende. Rigtig mange kommer igen og igen. Og heldigvis lægger også nye gæster deres vej forbi.
Vi er utrolig taknemmelig for al den indput, støtte, opbakning og glæde i alle bidrager med. Det beriger ikke kun vores weekends, men i høj grad vores liv her på vores lille gård med have.
Så tusind, tusind tak for det.
Smeden og konen.
25 juni
Selvom vi som altid har åben hver weekend, så er den kommende weekend noget helt særlig.
Der er nemlig Havefestival i Haveselskabets regi. Derfor har vi denne lørdag og søndag, allerede åben fra klokken 10.
Vi glæder os og håber at mange haveenthousiaster lægger deres vej forbi vores lille sted. For der intet så skønt, som fælles begejstring og udveksling af viden og erfaringer.
Tidspunktet på året er efter min opfattelse perfekt, fordi alt blomster og dufter og tager sig ud på smukkeste vis. Selvom lidt vand fra oven, ikke ville gøre skade.
Som så mange elsker jeg denne årstid med sine lyse morgener og smukke aftener. Hver dag vågner jeg mellem 4 og 5. Vand i hovedet, børste tænder og så gåtur på stranden med hundene. Så er jeg lykkelig. Verden er min egen. Møder sjældent et menneske, men masser af dyr. Hver dag en lille buk, når jeg nærmer mig klitterne og i morges et par som tog det helt roligt, inden de baduttede afsted.
Jeg tror vi har været mange som var vred og uforstående, overfor den voldsomme medfart A. P. Møllergrunden fik af Skov og Naturstyrelsen for et par år siden. Hvor træer blev fældet i flæng og jorden nærmest skraldpløjet. Og selvom jeg stadigvæk synes det var en barsk omgang og fortryllelsen forsvandt, så kan jeg nu se meningen med det. Aldrig har jeg set så meget blåhat og bidende stenurt. Engelsød og strandtimian. Det er ret fantastisk. Så nu venter jeg på sommerfuglene.
Apropos sommerfugle. Husker du at lade en del brændenælder stå.
Apropos stranden, så har vandet en fantastisk temperatur. Jeg behøver ikke nødvendigvis at bade, men at slentre en lang tur i vandkanten, i nærkontakt med sand, sten, tang og vand, mens hundene boltrer sig...,det altså kan noget.
Hvor er vi heldige, at vi bor så skønt. I dette trygge, dejlige, smukke lille land. Corona eller ej.
Kan du har det godt.
Hilsen Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Åben hver lørdag og søndag fra klokken 11 til 17,
eller efter aftale.
Ultimo maj
Hvor er der bare skønt derude. Det er fredagaften, klokken er over tyve og jeg er ikke til at drive ind. Langt om længe en hel dag med solskin, vinden har lagt sig og der er stadigvæk næsten 20 grader. Hvad behager, det er næsten ikke til at tro.
Det kan godt være at vi næsten har tangeret en nedbørsrekord og at det er træls. Men....., til gengæld har jeg vist aldrig set haven frodigere, end den er i skrivende stund. Det hele ligefrem sprøjter op af jorden. Bevares også skvalderkål og brændenælder. Men husk nu venner, at de også er urter, som i høj grad har deres berettigelse. For både dyr og mennesker. Vil vi har sommerfugle, så kræver det også brændenælder. Vores kaniner elsker skvalderkål. Planterne holder på fugten i jorden, blomstrer smukt og smager vidunderlig i salatskålen, når man vel at mærke bruger de små spæde blade. Pesto kan det også bruges til. Hvad mere kan man ønske sig?
Vi har endnu flere urter end i sidste uge. Vi er vel tæt på de 80 forskellige slags. Du kan se listen hvis du scroller lidt ned.
Samtidig er vi stadigvæk i fuld gang med at så og prikle, så der er mange flere på vej. Også noI væksthuset er der snart benediktiner tidsel og marietidsel på vej, samt astralagus og forhåbentlig red root sagegle meget særlige slags. Vi nørder rigtig igennem og elsker hvert et øjeblik.
To forskellige slags kæmpeverbena har vi, samt en for os, ny slags helicrysum. Sammen med citrontimian Silver Queen og Sølvsalvie kan man hurtig lave en "Shades of Grey" krukke som er ret fantastisk. På rund af de flere grå nyancer og ikke mindst på grund af bladen totalt ferskellige tekstur, størrelse og duft.
Vores piletræer stortrives på grund af den megen regn. det bliver dres første sommer på matriklen og vi er spændte på om vores forhåbninger om grøn parasolfunktion, går i opfyldelse. Ind til videre ser det godt ud og de vikser som "kål".
I næste uge kommer der tomater, chili, courgettes og augurkeplanter, samt store fuchsia ampler. Denne weeknd sælger vi lækre, nye danske kartofler efter førstil mælle princippet. Udbuddet er ikke stort.
Det var det for denne gang folkes. Sengen kalder. Har været op siden 4.15 Og det er tidlig op igen i morgen. Græsset skal slås og kaninburene renses.
Håber vi ses . Kaffen er i hvert fald klar klokken 11.
Nat, nat.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Starter lige med en glædelig nyhed. Bananpalmen lever. Ja undskyld, men i en verden med corona og store kriser og krige, har man da vel lov til at glæde sig over noget så småt som en bananpalme, der på trods af hård frost har besluttet sig for at overleve. Sagt lidt med bævende hjerte. Indtil videre er der mindst seks smår skud på vej.
Vi har fået 7 nye høns, efter at ræven har taget hele ti styks, ad to omgange. Der må være nogle ræveunger som har fået fyldt deres små maver. Det var en træls oplevelse og jeg havde den sorteste samvittighed over, ikke at have passet bedre på de stakkels fjerede kræ. Nu bliver samtlige puttet på pind. De syv af dem i ordets bogstaveligste forstand, for de kan ikke selv finde ud af det. De skal nok blive meget fingertamme.
Fra Sverige er der kommet smukke redekasser/foderhuse samt udskårne træfugle.
Fra Koustrup er der kommet smukt sengetøj designet af Jim Lyngvild og inspireret af hollandske kakler. Det er klart at vi måtte have det. Økologisk bomuld. Meget blød og lækkert og i den smukkerste blå farve. Samt i samme kvalitet med det smukkeste blomstermotiv. Du kan se billeder på
Urter til salg: Omtrent 80 forskellige slags.., indtil videre!
Æblemynte, chokolademynte, ingefærmynte, basilikummynte, rosenmynte, pebermynte, mynte crispa, grapemynte og jordbærmynte, bjergmynte, citrontemynte, indianermynte, marrokansk mynte.
Rød salvie, storbladet salvie, æblesalvie, hvid salvie, solbærsalvie, ananassalvie, appelsinsalvie, ferskensalvie, muskatsalvie, peruviansk salvie, frugt salvie og sølvsalvie.
Rød salvie, storbladet salvie, æblesalvie, hvid salvie, solbærsalvie, ananassalvie, appelsinsalvie, ferskensalvie, muskatsalvie, peruviansk salvie, frugt salvie og sølvsalvie.
Sødurt "lippa dulce", lakridstagetes, citrontagetes, appelsintagetes, paprikatagetes, katost malva, basilikum "Magic Mountain", kameleonplante(basilikumduftende og smagende bunddække som elsker vand, vietnamesisk koriander, citrongræs, anis isop, olivenurt.
Almindelig malurt, broget malurt, strandmalurt, japansk silkemalurt, sandmalurt, ambra, matrem, romersk kamille, læge stokrose, læge alant, kulsukker, olivnurt, vild hvidløg.
Lakridsrod, spansk kørvel, bronze fennikel, lægealant, kvan, islands kvan, løvstikke, estragon, bredbladet persille, kruspersille
Skovsyre, fransk syre, fjeldsyre, fransk syre med rød nerve.
Carryurt, cypresurt, rosmarin, krybende rosmarin, citronverbena, kørvel, rød bladsennep.
Hvid oregano, oregano"Hot and Spicy", cubansk oregano, dværg oregano.
Sæbeurt, lodden løvefod, lavendel og stjerneskærm, cypres vortemælk, lægebaldrian, rosenrod, kalmus.
Duftpelargonier: P. Graveolens, P. Tomentosum, P. Pretty Polly (Pink Capricorn), P. Orange Fizz, P. Odoratissimum, P Sidoides, P. Australe, P Deerwood lavender lass, P. Deerwood lavender lad, P. Choclate mint, P. Giant oak, P. Velvet oak, P. Dr. Westerland, P. Concolor lace (Filibert), P. Kordicum, P. Prins Rupert, P. Fern leaf, P. Sweet mimosa, P. Torslunde, P. Fersken, P. Creamy Nutmeg, P. Lady Plymouth, P. Gibbosum, P. Atomic Snowflake, P. Attar of Roses, P. Old Spice, Sweet Mimosa, P. Prince of Orange m.f.
Vi er i gang med at male vores legehus. Synes selv det bliver rigtig fint. Vi maler med kalkmaling som tørrer hurtigt og er fuldstandig ugiftig. Samtidig giver det fine vintagelook som vi godt kan lide. Vi glæder os til at indrette det og håber at der bliver kommer mange børn som vil bruge når det står helt færdigt, hvilket ikke vare længe. En dejlig sandkasse er der også blevet plads til.
Som altid vil der være kaffe og saftevand til alle. Har du lyst til en picnic i haven, lægger vi gerne græs og tæpper til. Madkurv, mad og drikke må gerne medbringes.
Kærlig hilsen,
Smeden og konen.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
15 Maj
Hvor bliver solen af. Jeg har søreme lige været inde for at finde en striktrøje frem. Det er lige før håndledsvarmere er relevante. Midt i maj og det er faktisk koldt. Ingen gæster i haven, det kan vi godt forstå. De fryser også.
De lave temperaturer giver en udfordring i væksthuset, for der bliver trængsel. De store pelargonier kan ikke komme ud. Og de fylder en del.
Samtidig er mine stiklinger fra Holland endelig arriveret. Staklerne har været 10 dage undervejs og havde det bestemt ikke godt. Tak til Postnord, for at de har kastet rundt med pakken. Det hele var mast. To flasker, på hvidløg baseret plantesygdomsbekæmpelse var smadret. Så der duftede helt vildt af hvidløg og det må da har været skønt, for dem som har behandlet forsendelsen.
Efter en del timers redningsarbejde, var alle stiklinger soigneret og plantet om. Mirakuløst var der kun en som ikke havde overlevet turen. Nu står de og kommer sig. De skal nok bleve fine.
Pelargonier som allerede er til salg nu er:
P. gravelolens, P tomentosum, P. pretty polly, P. orange fizz, P odoratissimum, P sidoides, P. australe, P deerwood lavender lass, P. choclate mint, P. giant oak P. concolor lace, P. kordicum, P. prins rupert, P. fern leaf, P. sweet mimosa, P. torslunde, P. fersken, P. creamynutmeg, P. lady plymouth, P gibbosum, m.f.
Også L'elegante som ligner vedbend men er en pelargonia, samt forskellege slags zonale pelargonia.
Af urter har vi lige nu:Æblemynte, chokolatemynte, inefærmynte, basilikummynte, rosenmynte, pebermynte, mynte crispa, grapemynte og jordbærmynte, bjergmynte, citrontemynte.
Rød salvie, storbladet salvie, æblesalvie, hvid salvie, solbærsalvie, ananassalvie, appelsinsalvie, ferskensalvie, muskatsalvie, sølvsalvie
Sødurt "lippa dulce", lakridstagetes, citrontagetes, appelsintagetes, katost malva, basilikum "Magic Mountain", kameleonplante(basilikumduftende og smagende bunddække som elsker vand.
Almindelig malurt, broget malurt, strandmalurt, japansk silkemalurt, sandmalurt.
Lakridsrod, spansk kørvel, bronze fennikel, lægealant, kvan, islands kvan, løvstikke, estragon.
Skovsyre , fransk syre, fjeldsyre.
Carryurt, cypresurt, rosmarin,, krybende rosmarin, olivenurt, citronverbena, kørvel.
Hvid oregano, oregano"Hot and Spicy", cubansk oregano.
Sæbeurt, lodden løvefod, lavendel og stjerneskærm.
Og mange flere er ved at vokse til.
Desuden har vi lidt hosta, pyntesalvie i to farver, klokkeranke, pileurt, ærteblomst og gudeblomst.
Som du kan se er der nok at komme efter og sagt i al beskenhed masser at kigge på. Samtidig har vi det bare virkelig hyggeligt. Vi er et godt sted for børn og voksne. Og kaffe på kanden det har vi stadigvæk. Altid.
Ses🙂😎
7 Maj
Så er det lige ved og næsten. I morgen, den 8 maj åbner vi hvaelågen for endnu en sæson og vi glæder os. Bøgen er så godt som sprunget ud, i dagens anledning. Kirsebærtræerne blomstrer og æbletræerne står på spring.
På trods af de lave temeperaturer har vi allerede en del velvoksne duftpelargonier og urter til salg.
En del af højbedene er sået til og sagt i al beskedenhed syens vi selv, at her er både vældig hyggeligt og indbydende.
Så nu venter vi bare på dig. Håber at vi snart ses 🙂😎
Glædelig forårshilsen.
Ellen
April 2021
Søndag den 11 april og det sner. Det var så skønt, omend køligt i går. Lang tur med en god ven, i strålende sol. Masser af D-vitaminer og røde kinder. Stor kontrast med i dag. Pusler indendøre med stiklinger, bestilling af flere frø og i skrivende stund.., hjemmeside.
Alle frø som indtil nu er sået i væksthuset er kommet op. Det er dem, som gerne vil spire når det er køligt og jeg skal da love for, at den betingelse er blevet opfyldt. Der dufter af frisk jord og forår, trods alt.
I går pakkede jeg, med bævende hjerte vores bananpalme ud af sit vinterhi. Og som frygtet er den gået til. Om det er frosten som har gjort det af med den, eller råd er svært at sige. De andre år har jeg pakket den ud på et tidligere tidspunkt, men det var ikke muligt på grund af de lave temperaturer i år. Heldigvis har vi en velvoksen, livlig aflægger, så vi må prøve igen og lægge hovederne i blød, med hensyn til fremtidig beskyttelse. For spændende er det. Selvom jeg egentlig mest er tilhænger at, at vækster skal gro der hvor de naturligt hører til. Hvilket jeg på ingen måde selv lever op til, med min hang til duftpelargonier og sjældne urter.
Med hensyn til urter glæder jeg mig meget til at modtage pakker med posten i de kommende uger. Jeg krydser i hvert fald fingre for at det går godt. Uha...,😀 mange spændende ting og sager.
Aprpros bananer har jeg fundet to slags som skulle være frosthårde, tro det eller ej. Hvis jeg får dem i gang så bliver det sikkert et laaaaangt sejt træk, før der er lidt størrelse på. Men det kan også noget. Forventningens glæde og alt det der.
I forhaven er der rejst det skønneste lille lejehus. Nu skal det males og så er det klar til en masse glade børn. Sandkasse er der også blevet plads til. For ved i hvad venner, om 4 uger så har vi åben. Lørdag den 8 maj sker det og vi glæder os.
Vi har ikke ligget på den lade side. Der ryddet op som aldrig før. Ikke fordi vi er blevet tilhængere af det velfriserede. Tværtom. Men masser af ikke haverelateret rod spærrede plads for for urt og busk. Om ikke andet ødelagde det noget af min visuelle ro og idyllen.
Der er liv og glæde dage i redekasserne og vi fodrer stadigvæk og oftest året rundt. Jeg har stillet kasser med lidt hø og hår fra hundene, når de er blevet striglet. Et år havde jeg hængt et smukt, grønt uldtørklæde til luftning udenfor. Syntes at det blev noget tyndt af det. Året efter fandt vi flere irgrønne reder, i redekasserne. 🙂😲
Roserne skyder, elmetræet har fået sit røde skær, rabarberen er kommet op og urterene formelig sprøjter op af jorden. Vores store gamle bøg er altid længe om at springe ud, men vi har også god tid. Jeg kan bedst lide at det hele ikke går så stærkt. Så et forår som dette passer mig egentlig fint.
Alle vores "piletræer" ser ud til at trives. De skal holdes godt med vand fra nu af. Jeg glæder mig meget til at se hvordan det tager sig ud, når det hele er sprunget ud.
I bagehven har vi lavet 7 højbede som skal fyldes med både urter, blomster, frugt og grønt. Det er nemlig meget godt med fritgående høns, men de kratter også der hvor det ikke er meningen. Høns er utrolig nysgerrige og hver nyhed bliver taget imod med stor interesse. En plet bar jord bliver vendt og drejet. Frø og småplanter eller ej. Højbede kan nemmere beskyttes mod den slags. Først har jeg fyldt dem med møg og gammel halm og så højbedsjord fra Champost. De er 60 cm høje, hvilket er en fin arbejdshøjde for sådan en lavstammet en som mig.
Knirke, vores sølvgrå hunkanin er begyndt at plukke sig. Så forhåbentlig får vi snart unger. Hun er en god mor.
Eskild, vores Maranhane har forladt os. Nu er det Frode, ligeledes Maranrace, som har overtaget styringen. Han er et lidt blidere gemyt en Eskild, som godt kunne være lidt hårdt ved hønsene. Problemer med krager som stjæler æg, har vi stadigvæk. Det mest bizarre er, at de også har stjålet vores tunge, ufordøjelige marmoræg. Velbekommen siger jeg bare.
Så snart temperaturen er til det.., begynder vi at tjære brændeskur, hønsehusene og bindingsværk. Det glæder jeg mig meget til. Det er duften af min barndom, hvor alle både blev tjæret og kalefatret, i en en uendelighed. Jeg var fra helt lille med til at røgte åleruser og lå så på maven og studerede livet i hyttefadet. Ren eventyr. Tjære er et naturprodukt som tiltaler mig under alle omstændigheder. Derfor er vi begyndt at forhandle det, i det små. Også linoliemaling og kalkmaling findes i vores sortiment. Farver og produkter kan bestilles med få dages varsel.
Så som du kan se er der gang i den, i Smedens Have.
Planerne og drømmene er mange.
Så derfor skal jeg ud nu. Det er blevet mandag og solen skinnner. Herligt.
Hej så længe. Pas på dig.
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Marts 2021
Det dufter af hornvioler i væksthuset.
Roser, hyancinter, urter og mange pelargonier dufter vidunderlig, men der er nu noget helt særligt over duften af violer. Måske skyldes det, at det er nogle af de tidligste forårsblomstrende planter, udover løgvæksterne. Måske forføres jeg af deres søde, små ansigterne. Sikkert er at jeg benoves af deres hårførhed og livsgnist. Det korte af det lange er at jeg elsker (horn)violer.
Ligenu står der over 300 planter og venter på at blive plantet ud. De vil give liv til mange baljer, kurve og krukker til et godt stykke på sommeren. I de kommende år vil de dukke op de mest uventede steder.
I orangeri og væksthus står alle så bakker klar med frisk såjord. Vi står på spring og venter til jorden har fået lidt varme. De frø som er kuldespirende, får en tur i kulden i ordets bogstalveligste forstand.
Vores hunkanin Knirke får snarest et stævnemøde eller to med Anton, så næste generation af kaninbørn, forhåbentlig ser dagens lys, sidst i april. Om en måneds tid bliver det Liefjes tur. Så må tiden vise om hun bliver en lige så god mor som Knirke er. Liefje er en vældig stor kanin med fødder som jeg tror har stået model til Stampes. Jeg lukker hende ud en gang imellem, for selv om hun har et stort bur med udearealer, så tror jeg at hun keder sig lidt. Vi forsøger også at gå med hende i snor. Det kan hun godt lide, men hun kan ikke fordrage at få selen puttet på.
Hønsene er begyndt at lægge flere æg og som du måske har set på instagram, er der kæmpeæg imellem. Uforvarende har vi fået en ekstra hane i form af Frode, som skulle har været en høne. Derfor er vi nød til at finde et nyt hjem til enten Eskil eller Frode, for to haner er simpelthen for meget for vores stakkels høns. Alternativt bliver det til "hane"kødsuppe. Vi vil dog allerhelst forære en af drengen væk. De er begge Maranhaner. Skikkelige gutter som kommer når man kalder. Så giv os et praj, hvis du er interesseret.
Foran væksthuset står foruden bananpalmer en kamelia. Den beskyttes lidt af en vintermåtte, som vi tager af og lægger omkring, alt efter vejr og vind. Tidligere stod den i en krukke og mistrivedes. Nu ser den ud til at stortrives, med blanke blade og knopper, om ikke i spring, så på vej.
Vi står også på spring. Det kribler i den grad i fingrene, for at komme i gang med at klippe viske frøstande og kvas ned, i snart sagt hele haven . Det ser som altid på denne års tid, herrens ud. Meeen, hold your horses. Nøjes med at kigge i bunden og fryd dig over den smule grønt du kan skimte i bunden. Der er masser af liv og det bliver flot og frodig som altid. Og mere til, for masser af nye planter vil spire frem. Selvsået og via løbere eller i dobbelt størrelse, bare fordi det trives. Hvis der er noget jeg har lært, så er det at man ikke kan tvinge ting til at gro, hvor de ikke vil være. Det er både befriende og besparende at nå til den erkendelse. Erfaringsbaseret viden er værdifuld.
Nu vil jeg list us i væksthuset og tage nogle billeder af violer. Dem kan du finde på instagram om lidt.
Hej så længe. Stay safe.
Februar 2021
HOS SMEDEN
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Undskyld, det er længe siden. Sådan er det med os i januar.Vi går i hi, som bjørnene. Denne gang forstærket af corona og i skrivende stund af frosten.
Vi håber at du og dine har det godt og trods alt nyder tilværelsen. Det gør vi. I skrivende stund skinner solen og er temperaturen i både orangeri og væksthus, næsten behagelig. Vi er dog nød til at varme op, når der er overskyet og om natten. Vi vil gerne holde liv i vores duftpelargonier, figne, eucalypus, oliven, urter og sjældne planter.
Udenfor står bananpalmen og det er vi i sagens natur noget spændte på. Den er pakket ind efter alle kunstens regler og har klaret sig de seneste fire vintre. Men.... jeg tvivler på om det går denne her gang. Heldigvis har vi en aflægger, hvis det skulle gå helt galt.
Jeg har bestilt en velsignelse af frø og lavet aftale om stiklinger med Holland. Nu skal vi til at lave potter af avispapir, så de første frø kan komme i jorden. I første omgang kommer potterne til at stå ind i stuen, senere flyttes de til væksthuset. Der bliver mange spændende og anderledes planter og urter i år, samt en masse gamle og uundværlige kendinge.
Vi bruger flittig af laurbær, rosmarin, timian, salvie og persille, gurkemje, ingefær og chili, i disse kolde vintermåneder. Sådan en snurregryde, der forsyner hele familien i flere dage, samt en god gang kartoffelmos, med selleri, persillerod og jordskokker. Det er lykken i den kolde tid. Den kan bare stå på brændeovnen, når først kødet er brunet af.
Har lige også bagt rugbrød i selvsamme brændeovn, så det er optimal udnyttelse af varmekilden. Samtidig spreder der sig en vidunderlig duft. Gammelt brød er en gavve til dyrene.
Med hensyn til dem, så har kaninerne deres bur fyldt med halm, så de kan lave huler og holde varmen. Deres vandflasker fryser til is og kommer hver nat ind til optøning. De får ekstra tørkost, korn og rugbrød, samt de små grene som jeg skærer af æbletræerne.
Hønsene spæner hver morgen ind i køkkenet og drikker af hundenes vandskål. De vil helst blive herinde ved brændeovnen. Men der er ingen kære mor. Ud igen med et par håndfulde havregryn til trøst. Hønsene er kloge dyr, de har helt styr på hvor der er noget ekstra lækkert at hente. Eller hvor der er en plads i solen og hvornår.
Kattene får også ekstra mad, som er lunet lidt. De står på spring på loftet, hver morgen. Desværre er det aldrig lykkedes for os, at lokke dem indenfor i huset. En gang vildkat altid vildkat. Men de har det godt og ser ud til atrives på sjette år.
De vilde fugle får både korn, æbler og fyldte kokosnødder. Vi laver en gryde fyldt med usaltet svinefedt, korn, vildfugleblanding, hampfrø og havregryn. De får vand i randforme, så de ikke kan bade. Når randformene er frossen laver jeg isringe med rosenblade, mistelten og anisfrø. Dem hænger jeg op på hegn og i træerne, som naturens egen pynt.
Vi har også lavet masser af islanterner og lygter. Et eventurligt syn, når mørket falder på og lysene i dem, tændes.
Jeg elsker denne årstid, især når vejret er som nu. Høj himmel og sol. Lidt mere sne ønskes dog også. Det er skønt at være ude og ligeså dejligt, at sidde her ved brændeovnen som nu og arbejde på hjemmesiden.
Vi har mange planer for 2021. I april bliver der bygget et legehus i forhaven, samt en sandkasse. Vi glæder os til at Rho, vores lille barnenbarn forhåbentlig kommer til at deles om det, med en masse andre børn.
Vi vil invitere vuggestuer, børnehaver og legestuer til at bruge vores have. Som et hyggeligt sted til at spise madpakkerne og til at tilbringe en stund med at klappe dyrene og nyde haven. Også plejehjem og dagcentre vil være mere end end velkomne. Besøg er gratis og bussen går næsten lige til døren. Endda to gange i timen.
Værksteder til blomster- og kransebinding, strik og pileflet er på tapetet. Anemette Olesen har planlagt at komme forbi og fortælle om urter og viser anvendelsesmuligheder. Syltedronningen kommer også.
Vi vil lave urtbrændevin og duftolier og holde havevandring om aftenen. Hvis der er stemning for det, vil vi afholde en kagebagekonkurrrence. Du ved sådan god gammeldags kagedyst.
Hvis vi kan finde tilstrækkelig med dygtige kunsthåndværkere og andre interessanter, har vi en drøm om et markedet.
Et par børnelegedage, med god gammeldags leg og gøgl.
Mulighed for at lave minihave og så sin egen majs eller gulrødder m.m.
Planerne er mange og flere ideer og initiativer modtages med kyshånd. Sålænge de passer i konceptet, lægger vi gerne have, kaffe og saftevand til. Desværre må vi ikke længere servere hjemmebag, som vi plejer. Kun på ti udvalgte dage om året. Medbragt mad og drikke må dog gerne nydes i have.
Under hensyntagen til coronstiutationen planlægger vi med at åbne som vi plejer, den anden lørdag i maj.
Inden da har vi en kæmpeliste af gøremål, som venter på at blive ordnet. Ligenu spænder Kong Vinter ben for nogle af dem.
Der skal vaskes væksthus ned, hives pileytte op, klippes pil ned, males stald og løsdrift, ude som inde, kalkes vægge, sværtes hønshuse, brændeskur og kaninbure. Potter, baljer og kurve tømmes for gammelt jord, buske skal trimmes og dødt ved fjernes. Havemøbler skal vaskes af og males. Jord og sand skal bestilles. Komposten skal fordeles og vi planlægger at bygge højbede.
Heldigvis er vi flere om det, ellers kunne man godt miste pusten lidt, selvom det allesammen er opgaver som jeg godt kan lide. Man har nu en gang kun to hænder.
Til allersidt kan jeg ikke lade være med at fortælle, at jeg pusler med tanken om at udvide dyrebestanden med to miniaturegrise. Det er et større projekt og kræver meget overvejelse. Grise er kærlige og sociale dyr som indgår en stærk relation, med dem de bor sammen med. Så de skal kunne regne med os og at vi inkorperer dem helhjertet, i familien. Udover det er det en bekostelig affære, så vi må spare sammen til dem først. De giver os tid til at tænke os om.
Tja det var lidt af hvert. Vi glæder og os og det kribler i fingrene for at komme for alvor i gang. Husk at følge os på instagram. Fra nu af vil jeg være mere flittig med at lægge billeder op.
Skrives ved snart.
Pas godt på jer selv derude og stay safe.
Smeden og konen.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Julestemning a la Tivoli.
Romantisk og nostalgisk stemning i Smedens Have
Aftenåben, fredag den 18 december fra 16 til 19
Lørdag og søndag fra 11 til 17
Søndag den 20 december lukker vi haven. Men inden da har vi masser at byde på. Både hvad stemning og sikkerhed angår.
Vi bærer selvfølgelig masker og holder afstand. Sprit står fremme.
Mangler du julegaver så er vi uden tvivl leveringsdygtig i både store og små gaver. Lidt til Far og Mor, lillebror og søster, bestemor/far, faster, moster, onkel og tante.
Superflot fleecetæppe fra Jim Lyngvild med puder til, plaid i gotlandsuld, gotlandslammeskind, pilestativer og smukke kurve, urtebrændevin og Nimbusrom, kaffe, te, dadler, figner, brændte mandler, syltetøj, pickles, chutney, rødkål, små kartofler og skønne clementiner. Nisser, smykker, legetøj, Maileg, kranse, dekorationer, nostalgiskjulepynt, bordpynt, lys, servietter, kort, bøger, duge, køkkenting, møbler og meget andet.
Alt sammen pakket ind i en god gammeldags julestemning.
Velkommen hos Smeden og konen.
Aftenåben, fredag den 11 december, fra 16 til 19
Kære venner og gæster. Det ser ud til at vi når det. Der graves, trækkes ledninger og kastes med jord, som aldrig set før, her på matriklen. Henning siger at det vil være klar.
Under alle omstændigheder er der magisk, når mørket bryder falder på. Aldrig har vi haft så mange lys. Liv har udsmykket baghaven og gårdspladsen. Aldrig har her været dejliger.
Julemandens rasteplads, i brændeskuret, står og venter på ham hver nat. Vi kan se når han har været hvis Rudolf har spist de gulerødder og det hø, vi har lægger frem og termokanden med den varme kakao er tom og pebernødderne forsvunden.. Det sker næsten hver nat. Han har travlt, ham Julemanden.
Selvfølgelig har vi overvejet meget om vi kan holde åben i disse coronatider. Vi har kun gode erfaringer hvad angår hensyn og påpasselighed, fra vores gæsters side...,og tusind tak for det. Vi har masser af udendørsrum, bruger sprit og masker. Fra stalden kan man gå rundt igennem baghaven således at der er god plads til alle, skulle vi nu blive mange.
Desværre er det ikke fornuftigt at vi byder på noget varmt at drikke eller godt at spise. Øv, Øv.
Vi vil simpelthen ikke kunne overholde restriktionerne og det skal og vil vi. Til gengæld er der en spritfrisk clementin, lige hentet på Torvet til alle børn. Og du er mere end velkommen til at tage din egen termokande kaffe eller gløgg med. Vi har tændt bålet.
Vi har nogle få Mailegnisser tilbage men ellres masser af gode gaver. Som skrevet står holder vi åbent de næste to weekends og sikkert også næste fredag om aftenen. Du kan altid orientere dig på hjemmesidens kalender.
Vør velkommen.
Glæder os.
Smeden og konen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
4 december
Storm: Blev næsten 14 år, halvdelen af den tid vi har boet her, var han min tro følgesvend. Altid ved min side, soulmate, sjov og mild. Sej og glad til det sidste.
Vi vidste at vi havde dig på lånt tid. Din gang blev stiv og dine muskler svandt. Alligevel rammer det som et knytnæveslag. Vi har prøvet det før og ved at det finder sit leje og svaler af. Du har din plads i vores hjerter. Så meget at være glad og taknemmelig for. Lige nu gør det bare ondt. 💔
Livet går videre og julen nærmer sig. Julestemning er her stadigvæk og øges. Masser af lys, juleduft, gaveideer, dekorationer og inspiration til en god, afslappet og stemningsfuld Jul. I år er behovet for at glæde hinanden særlig stor. Og det behøver ikke koste en bondegård. Det er tanken der gælder. Less is more.
Denne weekend har vi kaffe, hollansk julekage og saftevand. På grund af corona står det ikke frit frem, men hvis du har lyst så spørger du bare. Så henter vi det fluks og gerne.
Vi er ved at få lagt lys ind til alle vores smukke piletræer. Hvis det går som præsten prædiker og alt til den tid fungerer, vil vi holde "aftenåbent" fredag den 11 december fra 16 til 19. Vi glæder os til at vise en nærmest Tivoliagtig( sagt i al beskedenhed) stemning frem og vil servere lidt varmt at drikke. Kig på hjemmesiden for at holde dig opdateret.
Samtidig vover vi den påstand at vi godt kan hjælpe dig med at finde en gave til alle i din familie. Ung som gammel. Spiselig, pyntelig og brugbart.
Kaninerne vil fortsat gerne klappes og vores nye hunkanin "Liefje" er faldet godt til. Hønsene er inde i hønsegården af hensyn til fugleinfluenza og har affundet sig med det, selvom der er kollektiv utilfredshed at spore.
Vi glæder os til at byde dig og din familie velkommen.
Masker bæres indendøre.
Kærlig Julehilsen
Smeden og konen.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
27 november
Pyha, vi juler igennem til den helt store guldmedalje. Ømme fingre med sorte negle, som næsten ikke kan fås rene, af kransebinderi. Alle adventskranse er færdige og i al beskedenhed sagt, synes vi at vi kan være dem godt bekendt. Jo faktisk er vi godt tilfredse. Og hyggeligt har det været, med julemusik i baggrunden, ild i brændeovnen og varm kakao i pauserne. Bevares det kreative værksted fortsætter lige til jul, dørkranse, dekorationer og andet pynt laves helt frem til den 20 december, hvor vi lukker for i år. Vi kan slet ikke lade være.
Mange gode julegaver fylder nu stalden og løsdriften. Tæpper, quilts, skind, kurve, delikatesser, antik, lys, julepynt, bøger, møbler, puder, juelroser, hyancinter, amaryllis, stentøj, unika, tasker, lanterner og meget, meget mere.
Varer fra egen produktion. Fra Maileg, Munkholm, Nordisk Kækken, Ib Laursen, Chic Antique, Jeanne D'Arc Living, Nordiq, Trademark Living, Sjælsø Nordiq, Koustrup og Co, Grøntorvet, Italian Gardens, Åsas Tomtebod, WildlifeGarden med flere.
Du kan med fordel kigge på vores instagramprofil "Smedens Have" Vi bestræber os at holde den ajour med billeder så ofte som tiden tillader.
Haven bærer selvfølgelig præg af at vi nærmer os december. Selv om græsset har vokset indtil nu. Mon dog ikke at nattens frost har sat en stopper for det. Jeg ved ikke med dig, men mit system skal altid lige vænne sig til temperaturændringer. De først par dage fryser jeg som en lille hund og trækker gerne indedøre. Og så vupti har man vænnet sig til den nye virkelighed og fryser jeg ikke længere. Nå jo, fingrene de bliver kolde.
Alt andet lige var det det dejligt klart i morges, græsset knitrede og der is på fuglebadet. Det føles nu bedst når årstiden opfører sig normalt, rent vejrmæssigt, synes jeg.
Bananpalmen er pakker forsvarligt ind. Dens barn overvintrer i orangeriet, i sikkerhed for kuldegrader. Pelargonier, kinesisk blyrod, agapantus, laurbær og andre sarte planter står i væksthuset. Kaninerne har fået ekstra halm og hønsene får både masser af grønt og sammerevne blade i deres respektive hønsegårde. De må jo ikke komme ud i det fri, de stakkels kræ. De førte de første to dage til en form for kollektive hønsedepression. Alle gik demonstrativt på pind igen midt på formiddagen. Nu har de heldigvis affundet sig med den nye situation og bliver lidt ekstra forkælet med frugt, grønt og rester. Så må vi håbe at fugleinfluenzaen hurtigt driver over.
Julemandens stol er stillet frem i brændeskuret. Med bjørneskind, pude og træskostøvler, lanterner og det hele. Mangler lige at lave en lyskrans til at hænge ud på væggen. Nu venter vi bare på at han finder vej. Rudolf og kanen er parat i forhaven.
Vi glæder os til at se dig og jer og håber at i kommer mange. Der er masser af plads og alle er fantastiske til at tage de hensyn der skal til. Tak for det.
Med de kærligste julehilsener
Smeden og konen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
17 november
Ih hvor jeg håber at i har det godt derude.
Vi er ok og selvfølgelig heldige med masser af plads og mulighed for at have en nær normal tilværelse, herhejmme. Når jeg går derude og arbejder kan jeg næsten lade som ingenting og føler mig meget priviligeret.
For det er måske lige lovligt "spændende" i disse tider. Corona, fugleinfluenza og en president i USA, som er noget af det mest skræmmende og farlige for demokratiet, man kan forestille sig. Vi savner John Mcain. I den grad.
Selv om vi har åben som vi plejer, så er vi, på grund af restriktionerne desværre nød til at aflyse vores juleværksteder. Derfor er det i år ikke muligt, at lave sin egne kranse. Øv!
Til gengæld laver vi dem gerne.., også på bestilling, efter dine særlige ønsker og anvisninger. Vi har lige bundet nogle store nogen, som skal hænge i Gilleleje. Vi høster selv vores gran og andet materiale, så det hele er altid pivfrisk. Vi laver dørkranse, adventskranse, dekorationer, centerpieces, opsatse, samt gravpynt og buketter på bestilling.
Vi har fået em masse nye Mailegnisser, delikatesser fra Nordens Køkken i form af julesennep, julemarmelade, to slags brændevin. en dejlig rom, svesker i rom, kirsebærsirup, paradisæblegastrik, chutney pickles og meget andet.
Fra Chokoladekompagniet har vi modtaget, julekaffe, julete og Valrhonakakao.
Fra Simple Goods er der nu igen flydende håndsæbe og universal rengøring og inden længe er der nuye varer fra Munkholm. Både duftlys med eteriske olier, som dufter af hyacinter og de velkendte julekrydderier. Samt julesæbe og en dejlig dagcreme med morgenfruer.
Julepynt fra Ib Laursen og Jeanne D'Arc Living. Masser af rustikke og naturlige ting til julehjemmet.
Under alle omstændigheder tør vi godt love dig at der er masser at se på og julegaver til hele familien. I løbet af weekenden vil jeg lægge en masse billeder ud på instagram. Så kan det være at vi kan friste dig til at komme forbi. En kop kaffe kan vi trods alt altid byde på.
Hav det godt så længe allesammen og stay safe.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
23 oktober
Så er efterårsferien slut og sikke mange græskar der blev lavet. næsten hundrede styks. Alle var rigtig gode til at tage hensyn til hinanden i henhod til coronaregler og retrikstioner. Tak for det. Vi har lidt græskar tilbage, så hvis der er nogen som har lyst så er det bare med at gå i gang.
Til gengæld serverer vi ingen græskarsuppe eller kage. Vi har i alle år troet at vi frit måtte servere den slags, så længe vi ikke tog betaling for det. I er vel vores gæster.
Fødevarkontrollen var forbi sidste lørdag og der blev vi på venlig vis belærd om.., at det må vi ikke. Fordi vi er et offentlig sted. Jo 10 dage om året må vi, så dem skal vi disponere så hensigtsmæssigt som muligt.
En kop kaffe ellers et krus saft er ok. Det er selvfølgelig ærgerligt, fordi ve vil gerne byde på noget til ganen og synes det bidrager til hyggen. Men sådan er reglerne nu en gang. Vi fik dog en fin smiley i forhold til opbevaring og salg af de få føde varer vi har.
Husk på at du altid selv må tage en madkurv med og slå dig ned, hvor du har lyst. Men det er unægtelig sjovest om sommeren.
Søndag denne weekend laver vi kranse. (Se kalenderen)
Ellers er der julevarer på vej fra Maileg, Munkholm, Ib Laursen, Nordic, Simple Goods og Nordisk Køkken. Vi kommer til at hyggeos så meget med at stille det hele fremog vise jer hvad vi har at byde på.
Vi håber selvfølgelig at vi kan gennemføre vores juleværksteder. Det vigtigste er dog at vi passer på hinanden efte bedste evne og overholder retningslinier og bruger vores sunde fornuft. Samtidig må vi ikke give køl på hyggen, sammenhold og glæden. Så vi må være kreative og lave udendøraktiviteter. Klæder man sig ordentlig på og er der et bål at varme sig ved, så kan meget lade sig gøre.
Har du spørgsmål og eventuelle forslag, så tøv ikke med at kontakte os på 51408740
OG HUSK AT KRANSE KAN KØBES ALLEREDE NU OG JULEKRANSE OG DELORAKTIONER BESTILLES
Pas på jer
Smedens kone
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Kranseværksted den 6 og den 25 oktober. Se kalender
"Lygtemandens Værksted" Se kalender
4 oktober. I Holland er det dyrenes dag på denne dato. jeg ved faktisk ikke om der er noget som hedder "dyrenes dag" i Danmark. Det er også ligemeget for hver dag bør være dyrenes. Som så mange.., så elsker jeg dyr og kan næsten ikke forestille mig ikke at dele min hverdag med både hunde, katte, høns og kaniner. Hvis matriklen var stor nok havde vi også hest, ko, gris, får og geder. man kan ikke have det hele og selvom jeg som gammel jockey, savner den daglige omgang med heste, så er jeg godt tilfreds som det er. Det mangler bare. Jeg kan altid få mig en god hestesniffer hos venner og bekendte.
Herlige efterår med sine smukke og dramatiske farver og vidunderlige tunge og intense dufte. Så anderledes krydret og hæftig end forårets og sommerens sødmefulde dufte.
Tid til at tænde op i brændeovnen og bagværk med nedfaldsæbler. Simreretter af får og ko. Langtisstegt på selvsamme brændeovn. Med masser af rodfrugter, løg og porrer. En god og grov salt til, samt kartoffelmos. Så bliver det ikke meget bedre.
Men først er det nu tid til græskarsuppe. den 10, 11, 14, 15, 16, 17, og 18 oktober satser vi på at holde "Lygtemandens Værksted" som vi plejer. Selvfølgelig under hensyntagen til coronasituationen og de gældende regler og anbefalinger.
Vi stiller en masse borde op, så hver gruppe/familie har sit eget bord og eget værktøj. Sprit og hvad som hører sig til sørger vi selvfølgelig også for.
Vil man have en kop græskarsuppe eller kaffe og græskarkage, serverer vi det gerne. Desværre er der ikke mulighed for at tage selv, i disse tider.
Vi regner med at alle har forståelse for at vi i visse tidsrum kan være mange og man derfor kan være nødt til at se gå en runde i haven først, indtil der bliver t bord ledig.
Mon ikke det kommer til at gå fint. Med sund fornugt og god vilje kommer man langt. Så vi glæder os som altid.
I skirvende stund er jeg i gang med at ordne nogle af vores mange gamle møbler. Det foregår i orangeriet og er et skønt arbejde. At male med Vintage Paint kalkmaling er både nem og fornøjelig og det er dejlig at opleve hvordan gamle ofte medtagne møbler får nyt liv og værdighed.
Tirsdag og torsdag i den kommende uge binder vi kranse. Trisdag kan du komme og være med fra klokken tolv til klokken 17. Vi har en masse dejligt materiale, både købt på torvet og samlet selv at binde med. Vi sidder i orangeriet med god afstand, en ostemad, kaffe og kage samt lækker musik. Mom ikke vi kan få produceret noget smukt?
I morgen skal jeg gå en lang tur i skoven med en god veninde, det glæder jeg mig til. En af mine mange ynglingsveje er Præstevejen mellem Græsted og Mårum. Derfra går der stier ind i skoven som jeg elker at gå gå af. En god times tid, så har man klaret hjernen, hvis man ellers har brug for det. Apropos skov, så er der åbenbart meget lidt bog og få agern i år. I modsætning til sidste år, hvor vi ligefrem væddede rundt i dem. Til gengæld er der vældig mange kastanjer og heldigvis ser kastanjetræerne ud til at ahve det bedre end længe. De er ellers truet af minermøl og nogle har ligfrem spået at alle kastanjetræer ville dø indenfor en årrække. Uha, det vil da være forfærdelig. Vi håber at de klarer sig, ligesom vores elmetræ, som lever i bedste velgående.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Tirsdag den 22 september
Det har været en dejlig dag. Skønt vejr, ingen vind og godt selskab. Annette og jeg har brugt hele dagen på at male både stole, småmøbler og vægophæng med kalkmaling. Alt imens vi lyttede ti folkemusik fra både Norge, Sverige og Irland. På torsdag vil vi lytte til dansk folkemusik. Af et eller anden grund er det bare lækkert og inspirerende at lytte til, mens vi er kreativ. Set giver ro i sjælen.
Vi har også brugt dagen til at planlægge kalenderen for resten af år 2020. I al beskedenhed synes vi at det ser godt ud og at vi har gode ting at byde på. Kranseworkshop, både nu, med natur som omdrejningspunkt og med Julen som centrum. Hverdag og Weekend. Lygtemandens Værksted i forbindeles med efterårsferien og Halloween, samt fugleweeknd og måske en workshop med kalkmaling som tema.
Kig på kalenderen eller ring hvis du vil vide mere. Selvfølgelig har også vi som alle, coronaudfordringen at tage hensyn til. Men jeg tænker vi finder ud af det i fællesskab. Med sundt fornuft kommer man som bekendt langt.
Med hensyn til fælles arbejdsstøttedagen er der kun en enkelt som har meldt sig endnu. Så hende og og jeg farer på med krum hals og når det vi kan nå. Jeg bager boller til om morgenen og en god Indisk curry til ve 17 tiden. Så skulle du har tid og lyst, så ring. Det vil glæde haven og os. Faktisk er det også vældig hyggleigt at gøre med sine børn eller børnebørn. Det har vi erfaring for.
Hver gang jeg kigger mig omkring så frydes jeg. Sikke mange utrolig smukke pileskulpturer, som står rundt omkring. Det er allerede helt fantastisk og bliver endnu mere overvældende til næste år, det er jeg sikker på. For slet ikke at tale om når vi får lys på her til vinter. Jeg lægger løbende billeder ud på instgram, under #smedenshave. I hvert fald op til weekenden, for jeg er stadigvæk i fuld sving med at plante og grave ned. Vi har stadigvæk lidt til salg men det går stærkt.
Ajourfører lige kalenderne og så er det tid til aftensmad. Det bliver dejligt at få fusserne op og en stor sort Stærkehund til at varme tæerne. God aften til jer derude og skøn dag i morgen.😎
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Fredag, den 4 september
Uha..., kalendermæssigt har efteråret indfundet sig. Det kan også ses på haven, selvom den stadigvæk tager sig godt ud. Og det naturlige forfald som årstiden bringer med sig, har helt bestemt sin helt egen charme. Med sin egne dramatiske farver og intense dufte.
Temperaturen er stadigvæk vældig fin og vi har da haft nogle dejlige sensommeraftener, på det sidste. Vi var ude og spise i Gilleleje i onsdags og havde kig til den mest fantastiske solnedgang. Med smukke skyformationer og vidunderlige farver. Det tog solen evighed at gå ned, i modsætning til om sommeren hvor den nærmest plumper ned i havet. Tid til nydelse altså. Skønt.
Inden alt for længe skal frostfølsomme planter indenfor. Der er mange om budet og af den grund sælger vi ud af vores pelargonier. De vil koste 50 kroner stykket, efter først til mølle princippet og så længe lager haves.
Vi har fået en ny hunkanin, som har kæmpestore ører, som står lige op i luften. Den kommer fra Skovshovede og dens mor er nok den største kanin jeg nogensinde har set. Så det bliver spændende, når hun en gang skal have børn. Det bliver dog først til næste år. Vi håber hun og Knirke vil komme godt ud af det med hinanden, så de kan gå sammen hele vinteren. Så vil de på det næmeste have en kæmpe luksusvilla at bo i.
Med hensyn til arbejdslørdagen, vil jeg hermed tillade mig at skrive en ønskeseddel. Som sikkert udvides løbende.
Såfremt der er nogen som har lyst til at deltage, er det måske rart at se hvad arbejdsopgaverne kan gå ud på. Som altid er der fællesspisning og fuld forplejning. Af hensyn til corona vil det være dejlig med en tilmelding og husk at vi er glad og taknemmelig for et par også, ikke kun en hel dag.
På mandag skal jeg hente 10 styks "nordiske palmetræer". Det er store, opstammede piletræer, som jeg forventer mig meget af. De skulle have været på Chelsea Flower Show, der som bekendt og som så meget andet er aflyst på grund af Corona. Derfor er jeg sikker på at de er utrolig smukke og veltrimmede, for det er selvsagt, meget svært at komme igennem nåleøjet til verdens største haveshow.
Om jeg overhovedet vil sælge dem må tiden vise. Nogle er allerede afsat på forhånd. Og det kan jo tænkes at jeg forelsker mig.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Lørdag den 22 august
Hurra.., tænker jeg da jeg slår øjnene op på denne lørdagmorgen. I dag er det elleve år siden at Smedens Have åbnede havelågen for første gang. Elleve år!!!! Det er ikke til at forstå. År med mange, mange gode, interessante, spændende, rørende og absolut fantastiske oplevelser. Så tak for det, til alle jer dejlige gæster og venner af haven.
Bevares det er af og til også hårdt arbejde, når vækkeuret ringer klokken 04, det er mørkt og koldt og turen til Torvet virker lang. Når der er mange tunge løft eller det tager 3 timer at vande, når man først er kommet hjem klokken 18. Når der står tre paller med varer og det høvler ned. Men pyt, det er så absolut det hele værd og vi fortsætter ufortrødent, fordi vi elsker det!
Sidste lørdag havde vi beøg af Anemette Olesen. Det blev til nogle dejlige timer. Hun havde en masse urter med fra egen have og vi fik mange informationer og anekdoter som gav os alle, endnu mere blod på tanden i forhold til urteverdenen. Der er så meget at blive klog på. Igen blev jeg overvældet af en bevidsthed om hvor mange fantastiske planter der vokser lige i vores nærhed, som vi tager for givet eller endda betragter som ukrudt, men som kan beryde vældig meget for vores velbefindende. Vores manglende eller glemte viden gør at vi går glip af meget. og måske hellere tager en pille eller to. Jeg ved i hvert fald godt hvad jeg vil bruge vinteren til. At læse eller genlæse Anemettes bøger og gør noget ved det. Jeg tror vi har et sted mellem 100 og 150 urter i haven plus alskens "ukrudt". Det vil da være dumt andet, eller hvad?
Heldigvis syntes Anemette at her var rart at være og hun har allerede nu givet tilsagn om, at hun kommer igen til næste år. Vi glæder os allerede.🙂👍
Mandag, onsdag og fredag morgen har jeg min gang på havnen i Gilleleje. I snart mange år har jeg ordnet blomsterne hos Adamsens Fisk og nu har jeg også fået lov til at udfolde mig hos Far til 4. Dejlige opgaver, som jeg nyder meget.
Der er en helt special stemning på havnen i de forholdsvis tidlige morgentimer, inden det store rykind som godt kan være lidt overvældende. Jeg elsker at sidde en lille stund, med en kop kaffe og betragte foretagsomheden og føle mig en smule, en del af det helt særlige liv der udfolder sig på en aktiv havn, som Gillelejes stadigvæk er. Gid det varer ved. Vi må passe på det.
På Torvet har afskårne georginer for længst gjort deres indtog. Hvert år betages af deres fantastiske farver og former. De kan blive til de smukkeste, romantiske eller dramatiske buketter. Min Farmor havde foruden en stor køkkenhave, også en skærehave med blandt andet georginer. Selv har jeg ingen i haven. Jeg har så meget andet og gider ærlig talt ikke bøvlet med optag og opbevaring af knoldene. Men smukke.., det er de.
Inspireret af Anemettes besøg har jeg gået rundt i haven, for at se hvor mange planter og urter der engentlig vokser, som er gavnlig for en god nats søvn. Det er ikke så få. Humle, citronmelisse, passionsblomt, baldrian, lavendel, rød kløver, kamille, pebermynte, salvie og timian. Nogle drikker man, andre bruger man i bad eller fodbad, som tinktur eller som beroligende duft.
Har du problemer med at falde i søvn kan du med fordel drikke et glas med varm mælk, med kanel. Kanel fremmer produktionen af melatonin, som er et naturligt søvnhormon der styrer vores døgnrytme og gør at vi føler os søvnig. Det ligger lige til højrebenet om vinteren. Jeg bruger det selv. Det er godt for maven og for sjælen. Om sommeren er jeg mere tilbøjelig til at drikke en kop urtete, trukket på lige dele humle, citronmellise, lægebaldrian og pebermynte. Pebermynte er også hjælpsom mod krampe i benene. Og så elsker jg duften af lavendel i soverværelset. Samtidig kan jeg ikke sove med lukkede vinduer. Sommer og vinter står de på vid gab. Men hvad der er det bedste i den forbindelse, er der er der vist delte meninger om blandt søvnforskere.
Det bliver vist en stille weekend. Ikke mange har i skrivende stund, fundet vej ind af havelågen. NU vil jeg gå i væksthuset og så strandkvan og skotske lostilk. De skal bare stå ude hele vinteren og kommer frem når foråret melder sin ankomst. Der skal plantes en rose, bæres brænde in i brændehuset, nippes pelargonier og sortere dem som skal overvintre. Vi sælger snart ud af dem som er tilbage.
I år forsøger vi at planlægge en arbejdslørdag med fællesspisning. En weekend er for meget at forlange. Vi har valgt den 26 september. Så har du tid og lyst til at afse et par timer, vil vi være både glad og taknemmelig. Smeden er ikke så mobil længere og det kniber med kræfterne. Opgaver er der, som hver haveejer ved, nok af.
Nå jo, glemte lige at fortælle at jeg, med blødende hjerte, har klippet vores gamle vin i orangeriet ned. Ikke bare beskåret...., nej klippet ned til lige lidt over en meters penge. Væk er vores smukke, grønne tag og dermed afskærmning mod solen. Og hvorfor nu det? Jo den har haft meldug i sidste tre år. Jeg kunne ikke få bugt med det. Det var ikke til at holde ud at se på. Fra smuk og frisk grøn med mange små klaser om foråret, forvandlede den sig til en vissen, lodden kæmpe med overhundrede klaser, med meldryssede, revne druer. Før i tiden svovlede man, men det er vist ret farligt. Under alle omstændigheder har jeg ikke lyst til at prøve det. Til gengæld har jeg fået noget på hvidløgsbaseret fra Holland, som skulle være både ufarlig og effektiv. Så vi krydser fingre for, at den kommer sig og skyder igen.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Husk lørdag den 15 august
Urteworkshop med Anemette Olesen fra klokken 13 til klokken 16
Anemette kommer fra Djursland for at lære os at lave slat, olie og bræd med urter. Hun har været og er til stadighed en af minne allerstørste inspirationskilder hvad urter, ukrudt, diversitet og liv i haven angår. Vi er starstruck.
Anemette har skrevet mere end et halvthundrede bøger og den ene er mere inspirerende end de næste.
Så jeg håber at alle som kan nå at melde sig på vil benytte sig af denne enestående lejlighed.
På torvet er efteråret ved at infinde sig. I dag var der de første Clara Fris pærer, samt lyng og chrysanter. Ak ja, vi er jo midt i august. For i øvrigt blomstrer lyngen på strandengen, sammen
med timian. Der er de flotteste hyben og harefoden titter frem, sammen med engelsod og blåhat og alt muligt andet. Vi er ikke kommet os over den voldsomme medfart det smukke og fredede areal for enden Udsholtvej fik, for et par år siden. Lige nu
tager det sig alligevel godt ud. Men det eventurlige og spændende..., det er røget sig en tur. Gid vide hvem der i sin tid gav ordre til den træ- og landsskabsmassakre. Hvad er der ellers af nyt. Jo vi bader hvar dag.
Hvor er vi heldig at vi så let har adgang til bølgen blå. Det som slår mig i år er, hvor god alle er til at ryde op efter sig. det er vel nok skønt at en dejlig tur på det fredede område A. P. Møllergrunden
ikke bliver delvis ødelagt af ærgelser over skrald og affald. Særliog med tanke på at der i år nok har været flere mennesker end jeg kan huske at have set. Vi nød meget godt af Claus Meyers initiativ og det var fantastisk.
Hellere ikke efter dem er der spor. Så forhåbentlig kan de få lov igen til næste
Haven bærer præg af at det er ved at blive godt tør.
Jeg må indrømme at jeg vandet græsset lidt. Foruden alle krukker og der er mange. det er tidligt op om morgenen fordi det er simpelthen for varmt at arbejde ude, midt på dagen. Der er det siestatid i karlkammersengen udenfor løsdrigten,
med en god bog. Den er fyldt op med nyt hø, puder og vattapper. Der dufter himmelsk og jeg kan ikke nægte at der blundes lidt.
Sådan er der så meget man ikke forstår.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
29 juli
Efter veloverstået og skøn festivas i privat regi (med fantastisk vejr), er vi vendt tilbage til almindelig hverdag.
Vi havde en dejlig weekend med mange haveinteresserede gæster, den 25 og 26 august.
Pelargonierne i væksthuset har aldrig været flottere. Jeg holder meget af at nippe og studse dem og opdager hele tiden nye og forbløffende bladmønstre og blomsterfarver. Det er en lise for sjælen at være i gang med den slags og ens hjerne nærmest tømmes, for tanker. Ligesom når man stabler brænde. Et arbejde der snarest påbegyndes, for der ligger en ordentlig bunke.
I forhaven venter der en et anderledes syn en vanlig. Vinen på gavlen skulle klippes lidt ned. Bare en smule. Så skete der hverken værre eller bedre det, at hele skidtet drættede ned. Simpelthen. Det var et chok og der blev meget hvidt og bart. Der er som bekendt ikke noget så skidt, så ikke det er godt for noget. Nu bliver gavlen skrabet og malet. Noget den ikke har prøvet i over tyve år. Sidst den blev malet var det min far som gjorde det stykke arbejde. Der findes et skønt billede af ham, hvor han skraldgrinende står op på stigen.., med spanden med hvid maling over hovedet. Ak ja, det var den gang. Og vinen...., den skal nok komme op igen.
Rent havemæssigt er det en god sommer. På nær blæsten. Den er træls. Bare spørg vores bananpalmer. Deres blade frunnes hele tiden. Men bedst som et blad har foldet sig ud og er ødelagt, så skyder en ny grøn "cigar" op. I skrivende stund er den største palme, nok snart tre meter høj.
Vores pliefletterweekend nærmer sig med raske skridt. Det er som skrevet står, den 8 og 9 august. Der har været stor intersse for deltagelse, så tak for det.
Vi glæder os også ligeledes til lørdag den 15 augsut, hvor Anemette Olesen kommer for at afholde sit arrangement om og med urter. Det bliver bare så spændende. Hun har i mange år været en af mine største kilder til inspiration. Hendes viden om og begejstring for urter, er til stadighed en stor drivkraft. Tænk at vide så meget. Jeg tror at vi har stort set alle hendes bøger, og der er mange.
Når det bliver vinter vil jeg lave en fortegnelse over alt som vokser i vores have. Særligt i år, er der meget som har slået an og som har sået sig selv. Det er altså spændende. Jeg kan næsten ikke vente til næste år, med at se hvad som skyder op hvor. Jeg skal ikke påstå at jeg på stående fod, kender navnene på alt som gror. Men dog langt det meste.
Hønsene, vores dygtige havemedhjælpere fjerne nemlig ikke bare ukrudt og snegle(æg) men lader til at have en særlig forkærlighed for blomsterpinde og skilte. De hives op og kastes rundt, i en uendelighed. Endnu har jeg ikke fundet en perfekte løsning på det.
I går var jeg sammen med en veninde på Torvet. Bagefter besøgte vi nogle af vore venner som har et skønt gammelt gartneri og som ved alt om urter og den slags. Efterfølgende gik turen til Naturplanteskolen i Hedehusene. Et fantastisk sted, som vi varmt kan anbefale til alle dem som holder af urter, spiselige blomster, biodiversitet og meget andet. naturplanteskolen.dk
Herhjemme har vi masser af urter til salg endnu. Vi har efterhånden en fin egenproduktion af både urter og pelargonier. Det er vi, i al beskedenhed, lidt stolt af.
Nu nærmer tiden sig hvor det giver god mening at anlægge staude-og urtebede. Selv planlægger vi et nyt bed i forhaven. Her skal vi have nye solbærbuske, rabarber, jostabær og andre spændende slags bær. Også tranebær, tyttebær og jordbær kunne jeg godt tænke mig. Men der skal lægges hovedet lidt i blød først af hensyn til hønseudfordringen. Uha, der er meget at se fem til. Planlægning og forventningens glæde er om ikke den største.., stor.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
10 juli
Urterne blomstrer. Timianen er fantastisk, stokroserne er alle vegne og i alskens farver.
Bananpalmerne har fået en voldsom medfart og desværre loves der blæst igen. Det så ellers ud til, at vejret skulle til at stabilisere sig til den gode side. Meeeen, jeg synes de trækker i land igen. Vi bruger som oftest den norske vejretjeneste Yr og de rammer ret præcis. Nå men pyt, vejret er vi ikke herre over.., heldigvis.
Vi planlægger en familiefest den 18 og den 19 juli. Derfor vil vi holde lukket de dage. Til gengæld vil vi lægge nogle af opskrifterne ud på de retter og drinks vi har tænkt os at byde på. jeg tror jeg vil lave en (pynte)lagkage af bundter af rosmarin, morgenfrue og roser. Oasis er et fantastisk materiale at bygge en dkoration op på. Vi vil hænge små glas med lys og masser af olielamper op i træerne. Buketter er nem at plukke i haven og kommer til at stå i flasker af alle størrelser, alle steder.
Tonic vand med lime, mynte og isterninger. Hindbærsaft med citron, rosmarin og blåbær. Postavand med agurk og basilikummynte. Ja.., jeg kan blive ved.
Salat med vandmelon, feta, olivenolie, salt, peber og ingefærmynte.
Spidskålsalat med jorbær og gammeldags mormordressing. Pluksalat fra haven med malva, nasturtium og østersurt
Kartoffelsalat af nye små kartofler med karry, friske ærter, løg, gule ltomater og olieedikkedressing.
Pastasalat med masser af selleripersille, ristede hasselnødder, orange peber og bette små tomater.
Grøntsagstærter med friske røde løg, hytteost, æg og urter.
Grillstegt gris
Hjemmelavede lagkager, helt fra bunden med ægte creme og masser af friske bær.
Det kan meget vel være menuen.
Vi elsker at lave mad og vi elsker endnu mere at spise den. Med et godt glas vin til og så en god kop friskmalet kaffe til sidst.
Godt vejr vil være dejligt. Godt selskab har vi sikret os. Heldige vi.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
OBSOBSOBSOBSOBS: PILEFLETKURSUS 8 og 9 august
Kære alle, vi har haft lidt udfordringer i forbindelse med tilmelding til ovenstående kursus. Det blev meget hurtig fuldtegnet, hviklet vi selvfølgelig er meget taknemmelig for. Vi har dog ikke været tydelige nok i forhold til tilmeldingsmåde og det beklager vi. Derfor: tilmelding sker altid kun face to face, via telefon 51408740 eller mail: smedenshave@gmail.com Det er kun hvis tilmeldingen er bekræftet, at du har en plads. For at undgå misfortåelser og skuffede folk, kommer hermed undtagelsesvis navnene på dem som er deltager den 8 og 9 august: Tine, Annette, Lisbeth, Janne, Beate, Annet og barnebarn.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Urteworkshop med Anemette Olesen
Lørdag den 15 august, fra klokken 13 til 16
Anemette fortæller om hvad urter er og har buketter med af urter, som folk kan snuse til og smage på. Herefter går vi ud i Smedens Have og hun fortæller om de planter vi finder – alle går med tilbage hvor der fremstilles kryddereddike og hver person får en flaske med hjem – så kan deltagerne inddeles i hold hvor et hold tilbereder pesto og et andet laver urtesalt og et tredje steger urtebrød og lave urtesmør – og eventuel marmelade – alle får opskrifter med hjem og mulighed for at købe Anemettes bøger.
Vi slutter med at smage på urtebrød, pesto og en kop urtete. Der vil være tid til ”eksamen”, hvis nogle gerne vil have gentaget navne på urterne og der bliver tid til spørgsmål
Vi har selv en stor del af hendes fantastiske bøger og er meget lykkelige over at hun vil besøge os. Hun er om nogen en af vores største inspirationskilder, i forhold til urteverdenen.
Om sig selv skriver Anemette: Jeg udgiver først og fremmest bøger om urter. Min fortid som museumsgartner har skærpet min interesse for urternes medicin historie. Jeg har oversat Hildegard von Bingens træbog, urtebog og dyrebog. Jeg har bearbejdet Henrik Harpestreng og Henrik Smids urtebøger til nuværende dansk. Da jeg er gammel køkkenleder har jeg samlet opskrifter efter emne, således at der er en Kålkogebog, en bønnebog, en Spis dit ukrudt bog samt bøger om krydderier, krydderurter, køkkenurter mm. Urternes historier omfatter også de myter og legender, der er knyttet til planterne, så derfor findes også emner som Maria planter og plantelegender. Planternes medicinhistorie har jeg skrevet om i bl.a. bogen Lægeplanter fortæller historie, Giftbogen og Lægeplanter i natur og have. Som biavler blev bogen Den lille søde om honning til, og jeg arbejder stadig med at fokusere på planternes vigtige indholdsstoffer. Med udgangspunkt i min bogproduktion holder jeg kurser og foredrag – her og over hele landet.
Af hensyn til pladsen og overskueligheden er tilmelding nødvendig. Der vil være plads til 20 deltagere.
Prisen er kr. 200,-
Tilmelding på telefon 51408740, i forretningen face to face eller via mail: smedenshave@gmail.com
Vel mødt!
Det bliver så godt.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
4 juli
Man skal passe på hvad man ønsker sig, for man kan riskere at få det. Vi har længtes efter vand, haven, dyrene og jeg. Meeeen, det er måske lidt i overkanten med dagsregn. Vi trænger til det, bevares. Men det animerer ikke ligefrem til at lave en hel masse udenfor. Samtidig er det trist for alle de fine arrangementer, som i denne tid løber af stablen.
Som nu det her for enden af vejen, på A.P. Møller grunden. Du finder det under "Verdens bedste skovtur". Masser af aktiviteter og god mad lige til og med den 18 juli. Det er i Claus meyers regi.Det er da fantastisk, ikke sandt. Nærmest i ens baghave.
Ellers nyder vi haven i fulde drag. Æselfodertidslen er mindst 2 meter høj og ved at blomstre. Et fantastisk syn og insektmagnet om en hals. Den stikker helt vildt, så man skal passe lidt på. De fleste urter blomstrer og så snart det er tørvejr og ikke blæser for meget, så summer hele haven.
Det er et herligt syn at se en brombasse entrere en af de fine fingerbølblomster.
Når den så har besøgt en stokroseblomst, bærer den på store mængder pollen. Der er ikke noget at sige til, at den har svært ved at lette.
Jeg plukker og skærer på på livet løs og hænger bundter til tørre. I køleskabet står der altid flasker med koldt vand og urter. Jordbær- eller æblemynte. Basilikummynte eller citronverbena.
Salater og kager pyntes med rosenblade, blomsterkarse, cocktailplanteblomster, campanula. You name it.
En kamsteg står i ovnen, dækket med løvstikke, salvie, rosmarin og timian. Lidt ad gangen hældes en øl ved og så får den ellers lov til at stå i ovnen, ved forholdsvis svag varme, i mange timer. Grillede auberginer og spidskålsalt med saltristede græskarkerner og skivede jordbær, samt nye kartofler.
Kirsebærene er lige ved at være modne og jeg har spist de første gule hindbær. Jordbær spiser vi masser af, både frisk, i salat og som grød. Det er den danske sommer når den er bedst.
Tomaterne ser godt ud men det varer lidt. Med denne regn er de i risiko for at udvikle skimmel og så er man pludselig glad for lidt vind. Sol, vind og plads så trives tomaterne. Samt gødning i den rigtige mængde. Jeg tror vi har mindst 15 forskellige slags. kommer du forbi når de er modne, er du velkommen til at smage.
Vi har nu en del fine stauder til salg, både til det blå og til det lyserøde hjørne. Storkenæb, scabiosa, salvie, katteurt og lavendel, samt digitalis, røllike og trævlekrone. samtidig er pelargoniastiklinger vokset til nogle store flotte planter. Mange af dem er til salg.
Ferielejligheden er blevet booket til de første officiele gæster og vi glæder os meget til at modtage dem. Vi håber at også de vil nyde haven og alt det, den har at byde på. Er du nysgerrig lægger jeg billeder under menuen og lejligheden findes på hjemmesiden: www.feriehusdirect.dk Hus nummmer 20060
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
25 juni
Sikke et velsignet vejr. Op klokken fem eller før. Den skønneste tid på dagen, hvor alt er dugfrisk og verden er stille, på nær al verdens fuglefløjt.
Jeg elsker det og at vi har fået barnebarn og hans far og mor på besøg i en hel måned, gør at man er lykkelig på en hel ny måde. Sådan et lille menneske kan få ens følelser op på den hel store klinge. Seks måneder gammel har han fodret sin første kanin med spansk kørvel. Haft fingrene i halmen og gjort store øjne da hanen Eskil galede. Vi skal nok få lavet en god lille bondedreng ud af ham.
I den forgangne uge har vi haft en god oplevelse med at lægge location til et norsk garnfirma. En hel dag blev dejlige børn i det lækreste strik i smukke naturfarver, fotograferet med vores smukke have som kulisse. Haven tager sig særlig smuk ud i disse dage. Roserne blomstrer og mang urter ligeså. Pelargonier står i fuld flor og spreder sammen med roserne deres herlige, meget forskellige dufte.
I denne weekend kommer Lise Gullak og fletter og hvis du har lyst, så lærer hun gerne fra sig. Hun har nyflettede pilestativer med og vil arbejde med pileflet, fra klokken 11 begge dage. Den 8 og 9 august afholder hun kursus her i haven. Flere informationer følger snarest og tilmelding er nødvendig.
Vi glæder os til at turde servere kaffe og kage igen, men inden da er du mere end velkommen til selv at tage kaffe og madkurv med. Vi har mange steder at sidde og lægger også gerne tæpper på græsset.
Håber vi ses.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
5 juni Grundlovsdag
Det har regnet i nat. Hele seks timer i træk. Herligt.
Haven ånder lettet op, og vi med. For ærlig talt trænger det hele til en frisker. Nu er karrene fyldt op og siden der loves mere vand, så vil vi fluks tømme dem i det nye rosenbed og andre tørstige steder.
Sidste weekend var en dejlig en af slagsen. På trods af coronaudfordringer, så kom der heldigvis en del haveenthousiaster forbi. Alle gik rundt i god ro og orden og det var næsten som det plejer. Skønt.
Vi er nu helt færdige med vores ferielejlighed og er, i al beskedenhed, vældig glad for resultatet. Nu må vi se om andre også er det. I første omgang er den optaget til den 25 juli. Derefter er der frit slag i bolledejen.
Vi har valgt at leje ud igennem en hjemmeside som hedder feriehusdirect.dk, fordi logistikken i den forbindelse ikke er vores stærkeste side. Til gengæld er vi selv garant for at opholdet bliver så god og hyggelig en oplevelse, som overhovedet muligt.
Vi håber selvfølgelig at tiltrække fælles haveenthousiaster, fra nær og fjern, samt børnefamilier som har lyst til at slappe af, tæt på strand og vand. I trygge omgivelser, med dyr i baghaven.
På gårdspladsen og væksthuset står der nu rigtig mange spændende planter, urter og pelargonier. Som for de flestes vedkomende også er til salg.
Mange mynter og frugtsalvier. Diverse malurt, løvstikke, kvan, vietnamesisk koriander, gurkemeje, lippa, spansk kørvel, lægebaldrain og sporebaldrian, kameleonplante, oregano, havrerod, selleripesille, rosmarin, lægeoksetunge, citronkatteurt, kæmpe verbena, blomsterkørvel og mange flere.
Af pelargonier nævnes Orange Fizz, Atomic Snowflake, Tomentosum, Rosengeranie P, graveolens, Fern Leaf, Lemon Kiss, Prince of Orange, Creamy Nutmeg, Clorinda, Attar of Roses, Madame Nonin, L'Elegante, Hot Chocolate, Egeløv, Old Spice, Lady Plymouth, P. Variegatum; Ville de Paris, Ville de Dresden, Ardens, Voodoo, Deerwood Lavender Lass, Deerwood Lavender Lad, Mister Henry Cox, Westdale Appleblossom, Herregårdspelargonie, A happy thought, Frank Headly m.m.
Reolerne som du finder i væksthuset og orangeriet er til salg. De er helt fantaske og samyidig vældig funktionelle. Er der er tre hylder gør er der masser af plads, særlig til vinteropbevaring af overvintrende planter som trænger til at stå frostfrit. vell at mærke uden at det ser alt for rodet ud.
I orangeriet blomstrer granatæbletræet, med sine smukke dyb orange blomster. Urtebedet om bagved står grøn og frodig. Rose Splendens, Maidens Blush, Fruhlingsdugt og Nevada og Hansa blomstrer.
Nu er der igen rig mulighed for at lave salat af og med havens blomster. Bevares, mælkebøtteblade og blomster, bellis, bøgeblade, hornvioler,skvalderkkål og kålblomster har været fremme længe. Nu kommer hjulkrone, blomsterkarse, malva, morgenfruer, mynte og basilikumblomster, samt de lækre søde blomster fra diverse frugtsalvier. For slet ikke at tale om alt urt.
Vi har en lækre vinaigrette, samt olie, eddike, gastrik og bærsauce fra Naturens Forråd, som komplimenterer enhver salat.
Nu vil jeg gå i gang , mellem bygerne og skifte hornviolerne ud med sommerblomster, så det hele tager sig pænt ud, skulle du komme forbi i weekenden.
Hav det godt så længe og pas på dig selv og dine.
Smeden og konen.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Så er der Havefestival eller er der?
Vi har i hvert fald åbent både lørdag og søndag og håber at se fælles haveenthousiaster. Vejret skulle være med os. Bliver vi mange, så må vi forholde os med coronafornuft og opføre os derefter. Der er masser af plads.
Skylder lige at komme med en sevicemeddelelse, om at vi har ærteblomst i potter, til salg. De har nemlig været efterspurgte. Ikke mange potter, men lidt har også ret, ikke sandt?
Ellers er vi klar til at tage imod og sagt i al beskedenhed, tager haven sig godt ud. Bevares.., urterne har stået i orangeriet for længe. Det har været koldt og blæsende, de er blevet lange og skal klippes ned. Men de er flotte og kraftige og skal nok komme igen, med lynets hast.
Vores hunkanin har ikke barslet endnu. Jeg ved ikke helt hvad der foregår. Enten harAnton ikke været vaks ved havelågen, eller også skal vi bar have lidt tålmodighed. Jeg satser på det sidste.
Som tidligere skrevet"dyrker" vi både brændenælder og skvalderkål. Kaninerne elsker sidst nævnte og ikke uden grund. Skvalderkål er nemlig fuld af C-vitamin, caroten og jern. Både blade, stængler, blomster og frø kan spises. Frisk og kogt. Som spinat.
Rent medicinsk har den også masser at byde på. Mod bakterier, betændelse, forkølelse, skimmel, insketstik m.m.
Vi har flere gange haft en broget art i haven. Den har dog vist sig at være knap så insisterende.
I det hele taget er der flere områder i haven, som får lov til at passe sig selv. Det er meget spændende at følge med i hvad som sker. Der mylder alt muligt forskelligt op og bierne er godt tilfredse.
I morges under hundegåturen, kom jeg til at filosofere lidt over, hvad det er som gør, at vi mennesker bedst kan lide slået græs og en velfriseret plæne. Har du et bud?
Håber at vi ses i weekenden.
Hilsen, Smeden og konen.
Åben lørdag og søndag fra 11 til 17
Kort besked i dag. Smedens kone har et hold i ryggen og så er det ikke godt at sidde ned for længe.
Så kan man lære det, kan man. Ikke tror man kan slæbe et køle/fryseskab og så dreje lidt i lænden. Av for den. Kiropraktortid på mandag. Der er lang tid til.
Når der er noget som driller en, sætter man ofte desto større pris på de ting som gør en lykkelig og glad.
Dem er der heldigvis mange af, store som som små.
Haverelateret kan jeg i dag nævne:
Endelig har jeg turde pakke bananpalmerne helt ud. Bevares de er lidt medtaget, særlig af alt den blæst. Men de har klaret sig fint, selvfølgelig også takket være den milde vinter. De bliver spændende at fælge hvor stor de ældste af dem kan blive i år. Vi ender med at have en hel bananplantage, for de laver mange bærn og indtil videre har jaeg ikke fundet den vise sten i forbindelse med at tage stiklinger uden at grave det hele op.
Vi er ved at forberede os på Havefestivalet, for selvfølgelig holder vi åben have også i det regi. Under hensyntagen til regler og anbefalinger i forbindelse med Covid 19. Klart.
Det er ekstra fantastisk at mødes med haveenthousiaster og havenørder.
"Mangler at nævne som lovet til nogle af havens gæster. Reolerne er kommet og ligeledes har vi både store og små colamalurt".
Nu må jeg vist helleres rejse mig. Heldigvis har ryggen det ok med at at stå op og gå rundt. For der er masser af dejligt arbejde som venter derude.
Håber at vi ses.
Have en dejlig weekend derude.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Det er midt i maj og i går morges på vej til Torvet var temperaturen ved Hillerød, under frysepunktet. Der var en frisk vind i Høje Tåstrup og det var rent ud sagt hammerkoldt.
Så tidligt om morgenen møder jeg af og til kronhjorte, når jeg nærmer mig Helsinge. Også midt på vejen, hvilket er knap så spændende. De er søreme stor og majestetisk smukke.
Tænk en kalv vejer allerede mellem 6 og 14 kilo, ved fødslen. Jo ældre moren, desto tungere barn. Det tager 140 dage for gevirret er vokset fuld ud. de smider det mellem februar og april og så starter det hele forfra. Hannerne skal jo være klar til både dyst og til at imponer det modsatte køn i brunstperioden. Deres brøl kan nå op på 75 decibel.
En fuldvoksen han har et stangmål på halvanden meter.
En ordentlig krabat altså, som man nødig vil have op på køleren af sin bil. Både for dennes og ens egen skyld. Skulle man være så uheldig at strejfe en og den løber sin vej, så kan man ringe efter en scweisshund. Fantastisk ordning.
Sidst på eftermiddagen bliver der ofte pludselig ganske dejligt. Vinden lægger sig. Vi åbner og lukker døre og vinduer i orangeri og væksthus. Bananpalmerne pakkes ind og pakkes ud og de pelargonier som er flyttet ud, flyttes fluks indenfor igen.
Lidt ekstra motion bliver det til og det tager man som bekendt aldeles ikke skade af. Til gengæld har jeg ikke slået græs ret mange gange. For det første er det under æble træerne og i baghaven, først nu kommet sig efter forrige års voldsomme tørke. Samtidig vil også vi genre bidrage til et rigt dyreliv og i den forbindels have så meget som muligt at byde på. Af samme årsag lader vi brændenælderne stå. Ikke alle vegne selvfølgelig men hsit og pist og under sommerfuglebusken er en whiskytønde fyldt med dem. Vil man have sommerfugle må man have nælder. Døvenælder har vi også masser af og de er vældig smukke. Mankan lave fine dekorationer af dem, vidste du det.
I løsdriften har vi fået lækre delikatesser fra Nordisk Forråd. Vi er også så heldig at vi har fået pilestativer, kræmmerhuse og smukke kurve fra Lise Gullak Larsen.
Det er det smukkeste kunsthåndværk og på søndag skal der gang i såning af ærteblomst, bønner, nasturtium og klokkeranke.
Vi har nu endnu flere urter, herunder colamalurt, sandmalurt, peruviansk salvie, cypresurt, cocktailplante, flere slags timian, mange mynter, salvier, frugtsalvier, tandpineplante og mange flere.
Mange duftpelargoner, og zonalepelargonier. og masser på vej. Åh det er en fantastisk tid.
Solveig vores hunkanin er ved at lave en fin rede, for det var ikke længe før hun skal nedkomme. Hun er sådan en god mor, det er helt rørende at se hvordan hun pusler og rigger til.
Mon du kigge forbi. Det vil være hyggeligt. Hav det godt og stay safe.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Åbner den 9 maj 2020 klokken 11
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
5 maj, 2020
Kære Allesammen
Hvem vil have troet at verdenen og hverdagen, i den grad kunne ændre karakter på blot få dage.
Først og fremmest håber og ønsker vi at, i alle er i god behold og klarer de strabadser coronavirusset bringer med sig. For det er ikke for tøsedrenge, at være nød til at isolere sig, at være bange, at føle sig som en af de udsætte, eller have familie som er.
Når det er sagt er vi måske alligevel heldige heroppe, med masser af plads og luft omkring os. Det føler vi i hvert fald. Faktisk kan vi næsten lade som om det ikke er der, sålænge vi passer os selv og arbejder i haven, går tur med hundene eller nyder væksthuset eller det lille orangeri.
Men intet menneske er en ø eller har lyst til at være det,vel. Således hellere ikke vi.
Efter moden overvejelse har vi besluttet os for at åbne planmæssigt, den anden weekend i april.
Vi mener at det er helt forsvarligt, hvis vi vel at mærke alle, er indstillet på at overholde de retningslinier som myndighederne, løbende giver os.
Så er vi helt trygge og glæder os til at se jer og dele haveglæderne igen. Med fælles enthousiaster og nørder, sam dem som "bare har lyst til at gå en runde, klappe kaninerne eller få sig en snak med hundene.
Kaffen og kagen venter vi lidt med, men du er velkommen til selv at tage med og slå dig ned for en stund.
Her på matriklen er der flere ting som har ændret sig. Gården mistede sin ældste beboer, min far og vores Opa, den 6 februar. Han døde herhjemme, mæt af dage som man så smukt siger, 92 år gammel. Fuld af taknemmelighed over det liv, han havde få lov at leve og med familie omkring sig. Det var smukt, trygt og godt. Men det er mærkeligt at han ikke længere er, lige på den anden side af gårdspladsen. At vi ikke kan dele fælles erindringer og drikke et glas vin sammen, i skumringstimen. Han mangler og savnes.
Så stod vi samtidig pludselig med en fuld funktionsdygtig og hyggelig bolig, på omtrent 130 kvm. med eget orangeri og udendørsterrasse. Hvad gør man så? Jo man laver dat et B&B. For liv og lyd, derover vil vi gerne have. Ingen permanent mørke vinduer der.
Vi er lige ved at vøre færdige og synes i al beskedenhed, at der er blevet dejligt. Lyst, venligt, bondegårds, strandstil. Giver det mening? De første måneder er i hvert fald allerede optaget.
Nu er i således opdateret og kan jeg kaste mig over det jeg mest af alt har lyst til at fortælle om.
Det som handler om haven, dyrene, urterne, pelargonier, vejret og den slags.
Haven er ved at udfolde sig på smukkeste vis. Kirsebærene blomstrer, paradsiæbletræet er lig ved og de gamle frugtræer, har store knopper. Kastanjen står med lys og elmetræet har sit røde skær.
Mellem dig og mig, så passer det mig fint at temperaturene ikke tager den helt store himmelflugt. Slow go. Tid til at nyde foråret, sol og regn i en skøn blanding.
Når vi åbner vil vi allerede have en hel del urter klar, samt masser af tomatplanter og diverse duftpelargonier.
I væksthuset står de pelargonier som har overvintret i orangeriet, samt 90 stiklinger som ankom fra Holland, i fredags. De blev straks pottet om og ser ud til at have det fint. Til Beate kan jeg sige at Voodoo er imellem dem.
Vi får lækkerier fra de Ny Nordiske køkken, har fået en ny serie "hus"plejeprodukter som er helt ugiftige. Simple Goods. De er baseret på naturlige, plantebaserede ingredienser, med probiotika og organiske olier. Vores serie har en duft af rosengeranie P. graveolens, du ved nok den god gammeldags, som mormor havde stående i den fine stue.
Vi glæder os til at afprøve det og tror det er det helt rigtige tidspunkt at lancere produkter som har en betydelig længere og dybdegående virkningstid, end det vi er vandt til.
Når vi nu som tidligere skrevet, er blevet bedsteforældre til en skøn lille fyr (og sikke vi, som så mange andre, savner at kunne kramme, snuse og mærke ) er det nærliggende at lede efter gode, ufarlige og lækre plejeprodukter til små mennesker. Det mener vi at have fundet i Munkholms serie til babier. Ikke kommet endnu, men lige på trapperne.
I næste uge får vi flotte pilestativer, flettet af "vores" fantastiske pilefletter Lise Gullak Larsen. hun har sin egen hjemmeside:liseskurve.dk
Med hensyn til gårdens dyr, så har kaninerne det fint. Ungerne er blevet store. Vi har desværre mistet en, den var født uden øjne og det gik på sigt, bare ikke. Den blev herhjemme efter alle kunstens regler aflivet, af vores dyrlæge. Uha, det er altid træls at træffe den slags beslutninger.
Solveig hunkanin, er fohåbentlig blevet gravid med forventelig nedkomst, omtrent den 25 maj. Anton, kaninfar har boet sammen med hende i nogle dage, men nu har han set det med og er flyttet nedunder igen. Han er en fin fyr.
Eskil, er vokset til at blive et pragteksemplar af en Maranhane. Selvbevidst, men venlig og god til at passe på sine høns. Mindst 5 gange daglig står han og galer i køkkendøren. <hvor andre har hunde som tigger er det hos os hønseflokken, som tager sig af den slags. Favoritret: finvalsede havregryn.
Vores unge hundespan Skjold og Stærke er fræk, frejdig, kærlig og djov som altid.
Bossen i biksen Storm er still going strong med sine godt og vel 13 år. Men vi kan ikke komme udenom, at han er ved at være en gammel dreng og af og til er det med bævende hjerte at jeg betragter ham. Vi er kindred spirits, ham og jeg. Har altid været det.
Disse var ordene for nu. Har masser mer at fortælle.
Skal på Torvet i morgen tidlig.
Håber at vi ses i weekenden.
Ellen
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Den 31 januar 2020
Kære venner og gæster.
Først og fremmest, om forladelse.
Det er alt for længe siden, at vi har skrevet på hjemmesiden. Faktisk ikke siden sidste år. (Det lyder da virkelig slimt.)
Vi håber, at i allesammen er kommet godt ind i det nye år og vi ønsker jer alt det bedste, for de resterende 11 måneder af 2020.
Både på det personlige og ikke mindst på det havemæssige plan. For alt andet lige er det omdrejningspunktet for vores virke kilden til meget glæde.
Samtidig er vi blevet farfar og farmor til en skøn lille gut, som kom til verden den 4 januar i Oslo. Han fik en lidt barsk start på tilværelsen, men heldigvis er alt fint nu og vi er allesammen, taknemmelige og lykkelige.
Og længe leve den digitale tidsalder. Vi følger dagligt med, via billeder og små klip. Det er ikke helt det samme som at mærke, dufte og føle, men det hjælper på det.
I haven er vi faktisk i fuld gang. Sidste weekend fik vi flyttet roser, klippet vinen (lidt for sent), gjort væksthuset klar således, at vi kan starte med at så de frø som har brug for kulde for at spise. Med den måde vinteren arter sig, så ender det med at de skal stilles i køleskabet.
Lad os nu se, der loves faktisk lidt sne i de kommende uger og DMI har før taget fejl.
Jeg ved snart ikke hvad jeg skal ønske mig. For jeg elsker vintervejr. Men hvis det først kommer nu, så er der meget som går til. Nok ikke i vores have, for stauderne og urterne venter klogeligt lidt endnu og lader sig ikke narre.
Denne weekend kommer Sebastian, vores arbejdsdreng og hjælper til. Vi skal plante juleroser og et par små juletræer.
Kaninbure og hønsehus skal muges ud og møget skal køres væk. Uforvarende har vi fået et kuld kaninunger. Det er ikke altid nemt at skelne mellem piger og drengekaniner, når det er tid at kønsbestemme dem. Så der var en sipser. "Knirke"har fået unger. De har det fint og hun er en eksemplarisk mor.
Hanen Eskil og hans 10 damer stortrives. De har været i fældning (om jeg begriber hvorfor det foregår midt om vinteren) og er derfor allesammen smukke og fluffy at se på. Det er stadigvæk så som så med æglægningen, men de er så småt ved at komme i omdrejninger. Desværre har vi et kragepar som har fundet ud af at der ligger madpakker klar i hønsehuset. De flyver simpelthen afsted med et helt æg i munden. Forbløffende syn. Banditter. Og de er ikke nem at narre.
Disse var ordene for i dag. Flæskestegen er ligge kommet ud af ovnen, for at hvile lidt. Dertil kartoffelmos med ovnbagt selleri og julesalat. Uhhm.
Skrives ved snart.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Nu lukker vi!
Sidste dag er den 22 december. Vi har varm kakao, med flødeskum og hollandsk krydderkage med dadler, i køkkenet. Det er simpelthen for koldt og klamt at nyde den slags derude. Samtidig synes vi at det er hyggeligt at byde vores gæster velkommen indenfor.
Vil det ikke være dejligt hvis det for en gang skyld var tørt og vindstille. Vi tør ikke engang at bede om solskin. Bare rolig og tørt. Så er vi mere end til tilfreds.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
19 december
Er lige kommet ind. Klokken er kvart i fem og det har været mørkt i det meste af en time. Hundene og jeg har gået og ordnet om bagved. Kaninerne har fået rent halm, hø, lidt gulerødder og kålrabi. Duerne er kommet hjem og sidder som vanlig og kurrer, på brættet over stalddøren. Det er en dejlig, fredelig lyd. Hønsene er på deres pind og hanen Eskil ligeså. De har kun været ved køkkendøren to gange i dag, for at bede om havregryn. Står døren åben så går de lige ind. De er jo ikke dumme og det lader til at de synes der er dejligt ved brændeovnen. Det varer sikkert ikke længe før de bestemmer havd der skal ses i fjernsynet. Vi må heller gemme fjernbetjeningen.Tja, sådan er der så meget.
Jeg har revet og ordnet Julemandens natlogi i brændeskuret. Som bekendt, tager han sig en lille skraber i den gode lænestol med bjørneskindet. Hver aften stiller vi varm kakao og gode støvler med gedeuldsokker. Og hver morgen er kanden tom. Jo, jo, sikkert og vist. Til Rudolf er der lidt hø og han går hellere ikke af vejen for en gulerød eller to. Men det bedste han ved er pebernødder. Mærkeligt rensdyr. Og dog.., jeg passede en gang en travhest som elskede stærke pebermyntebolsjer. Og jeg har kendt et æsel som var vild med danskvand.😀
I morges var jeg på Torvet. Jesper som jeg altid handler frugt og grønt hos, stopper efter treogdive år. Det er jeg rigtig ked af, for i de ti år, hvor jeg har haft min gang på grøntorvet, har vi fået en relation som jeg sætter stor pris på. Både på det personlige og faglige plan. Så det bliver klart kedeliger at tage turen derinde, i det nye år. Men jeg forstår ham godt. Tænk at tag på job 6 dage om ugen, klokken et om morgen. Det er søreme ikke for tøsedrenge. Så rigtig god vind til ham fremover. Han har lovet at komme forbi i Smedens Have, så det holder jeg ham op på.
Jeg er således kommet hjem med en masse lækker frugt og grønt. Rødkål, spidskål, savoykål, hvidkål, rosenkål, julesalat, kartofler, elstar æbler, belle de boskoop, porrer, clementiner og appelsiner. Alle sammen spritfrisk.
Fordi vi lukker den 22 december, så vil der i sagens natur gå lang tid før jeg tager en tur til Høje Tåstrup igen, så derfor har vi samlet et ordentlig forråd. Det var en dejlig oplevelse at være derinde i dag. Sikke mange julekrammer jeg fik.
Mangler du en julegave eller en værtindegave, så vil jeg tro du kan finde noget hos os. Vi hjælper dig gerne.
Nu vil jeg lave mig en kop vinterte. sort te med nellike, anisfrø, ingefær, fennikelfrø og kardemomme. Selv om det ikke er vinterkoldt så er det alligevel dejligt med en te som varmer hele kroppen og sjælen med for den sags skyld.
det få mig til at tænke på at jeg ligger inde med en masse gode opskrifter og tips, hvis man nu skulle blive ramt af en vinterforkølelse. Og hvem gør ikke det. Dem tror jeg at jeg vil lægge på hjemmesiden når vi har drejet nøglen om og der bliver ro til den slags sysler.
Nu vil jeg lave hundemad og rense rosenkål til aftensmaden. Uuhm, jeg elsker rosenkål, både rå, finthakket som salat med tranebær, æble, nødder og ristet bacon. Eller som i aften, kogt al dente med lidt muskatnød.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
6 december
Det regner og rusker derude. Whats new, right? Men der er hyggeligt herinde i køkkenet. Kagen er i ovnen og ingredienserne til morgendagens kakao står klar. Som vor mor lavede den. Ikke et ondt ord om Matilde kakao, men det er ikke det samme.
Når jeg, som barn kom ind, efter at have løbet på skøjter hele eftermiddagen, med røde kinder og forfrosne fingre og tæer, så var min mor klar med varm kakao og spekulaas. Skønt.
Vi er så småt ved at pynte op, inde i privaten. Det er ikke altid at man tænker over hvor meget symbolik der er, i nogle af de genstande vi pynter med. Det er hellere ikke alle symboler som har deres oprindelse i den kristne tro. Hjertet er et stærkt symbol i mange religioner og kulturer. Det symboliserer kærlighed, barmhjertighed, medfølelse, indlevelse og forståelse. Det er ikke for ingenting at Julen kaldes, for hjerternes fest. At flette julehjerter er en ægte dansk tradition, som stammer fra slutningen af 1800 tallet. Hjerterne behøver dog ikke at være flettede og særligt hjerter lavet af naturens materialer synes vi er flotte.
En af mine ynglings sange er: "En rose så jeg skyde". Den rører mig dybt hver gang jeg hører den og for mig, er den i høj grad en symbol på styrke, ukuelighed, kærlighed og jul.
Olivengrene bruges ofte til at pynte med fordi de symboliserer fred og håb. Er det trods alt ikke det julen handler om? Samtidig er de meget smukke med deres lidt diskrete blå,grå,grønne farve og delikate bladform.
Madonnaen i skikkelse af Jomfru Maria er symbolet på hengivenhed, uskyld, moderlighed, fred, håb og gavmildhed.
Rosenkransen er symbol på guddommelighed, godhed og renhed og den er så fin at pynte med til jul, for eksempel sammen med gamle salmebøger, et par gamle hansker og en leille pilleæskehat, gerne med slør.
Fuglen i sølv med hvide halefjer, som var mit ynglingspynt på min bardomdoms juletræ, symboliserer selvfølgelig Helligånden
Kransen i kirsitendommen symboliserer det evige liv og Jesusbarnet er vores frelser og korset er tegnet på Kristi opstandelse.
Mange af disse symboler har gennemtiden været brugt, når vi pynter op til Jul og gør det vel i stor udstrækning stadigvæk. Heldigvis, for tænk hvis vi helt mistede blik og fornemmelse for, hvad et hele drejer sig om i den søde juletid. At vi skal være gode, ordentlige og kærlige ved hinanden, gavmild på den lange bane og ikke kun i form af pakkerne juleaften, selvom det også er rart.
Jeg elsker at pynte op til Jul. Det skal gå stille og rolig for sig, som at hilse på gamle venner med vor fælles historik, der hvert år skal gennopfriskes. Jeg bliver også altid melankolsk og eftertænksom når det hele pakkes ned igen. Som at tyyge drøv på tilværelsen. Nå ja..., så var der vist ikke mere af den slags.
Jeg laver stadigvæk dekorationer og har et par enkelt adventskranse tilbage. Jeg har altid så mange ideer, at det fra tid til anden nærmest er lidt frustrerende at der kun er 24 timer i døgnet hvoraf jeg i hvert fald skal sove de 7, for at være menneske.
På torvet har jeg købt, hvide amaryllis, sart rosa og hvide julestejerner, juleroser og alpevioler, samt hvide hyacinter. Også en meget duftende hyancint, med en farve som hedder delfts blå, som jeg forventer mig meget af.
Vi har for i øvrigt skønne duftlys fra Munkholm, som man ikke får ondt i hovedet af. Med julekrydderiduft og duften af hyacinter. Ikke dårligt og god gaveide. Eller hvad med en lille inderdørs evighedskrans, som værtindegave eller en lille Mailegmus som mandelgave.
Som du måske ved, så sælger vi en hel serie af hudplejeprodukter fra E.-Cooking og helt frem til vi lukker og så længe lager haves, med 20% rabat.
Nå.., so long for nu. Sengen og en god krimi som hedder "Vinterland" kalder.
Godnat.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
29 november
Nu siger vi snart farvel til en meget våd novembermåned. Pyha.., som alting er koldt og klamt og mættet af væde derude. Der gror svampe og alger de mærkeligste steder.
Så mon ikke vi alle glæder os til et par dage med sol og høj himmel. Vel bliver det koldt, men på den gode måde og ikke som i dag, hvor blæsten går gennem marv og ben. Hundekoldt.., det synes hundene også. De ligger og slanger sig på sofaen og i kurven i køkkenet, efter en veloverstået luftetur med efterfølgende tørring, hundekiks og morgenmad. Så nu har hundesjælene fred, for en stund.
Kaninerne og hønsene har fået ekstra halm, så de kan putte sig og duerne har mulighed for at gemme sig i dueslaget, men det vil de ikke. De sidder på brættet over stalddøren og skutter sig. De puster sig op til imponerende størrelse og rykker lidt sammen. Så mon ikke det går.
Der er fuld fart på kransebindingen og alle bestillinger er klar. Køkkenet ligner nogle gange noget der er løgn og det er godt at smeden er en langmodig mand. For det kan være svært for ham at finde et sted at være. Han sidder omringet af alskens grønt, gran, kogler og kranse. Der dufter dejligt af hyacinter, enebær og friskklippet gran. Og kaffe, for kaffe skal der til.
Vi har bundet kranse hlet traditionelt på halm og hø, men jeg er blevet svært glad for at binde kranse på metalkranse som smeden bukker af tækkemandstråd. Det giver lethed og et hlet anderledes udtryk som jeg er ret vild med.
Hvis du slev har lyst til at binde din adventskrans kan det sagtens nåes endnu. og har du tænkt over at en vinterkrans til at hænge på døren eller på væggen indendøre, er en alle tiders gaveide. Jeg synes de er smukke og romantiske og så dufter de dejlig.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
15 november
Der er fuld gang i juleværkstedet. Hvor er det hyggeligt. Burhan G's juleplade spiller i baggrunden og understreger stemningen. Det er god og hyggelig musik.
Har allerede bundet mange kranse og er i skrivende stund i gang med nogle til Gilleleje Havn. Vi har mange materialer og jeg er så heldig, at jeg selv kan få lov at høste både rød- og edelgran. Så det er spritfrisk.
Udover det er der masse af ene, buksbum, lidt eucalyptus( for hold da op hvor det er dyrt i år) kogler, lærkegrene, rensdyrlav, mos og talantiamos, husløg, krokusløg, vindhekse og sølvblad. Vi binder på både halmkranse, høkranse og kranse som er bukket af ståltråd. De bliver også meget fine. Let og elegant.
Alt dette kan du selv give dig i kast med i vores Juleværksted, eller du kan vælge at bestille en færdiglavet en af slagsen fra vores værksted.
Men måske skulle du prøve at være med. Varm kakao eller supppe. Krydderkage og julestemning er hvad vi kan vi byde på. Det foregår indendørs og småtterier som kræver finmotorik, laves køkkenet ved brændeovnen.
Vi laver også gerne borddekorationer samt centerpeices til for eksempel en julebuffet på bestilling.
Udover al dette, så har vi fået flere sjove ting fra blandt andet Trademark Living. Hvis du leder efter noget originalt at give i julegave er vi leveringsdygtig. Til samtilige famileimedlemmer, tør vi i al beskedenhed godt prostulere. Fra helt lille, bette baby til besteforældre. Ib Laursen, Maileg, Solwang Design, Nordiq, E-cooking, Munkholm og Jeanne D'Arc Livings fine produkter finder du hos os. Foruden antik, hjemmesyltede varer, lammeskind, uldtæpper, Madam Blå og ting og sager som vi selv har fundet, igennem mange år og som har deres helt egen sjæl.
Regner med at lægge en del billeder ud på Instagram, sidst på dagen.
9 november
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Smeden er foruden beslagsmed nu også en "lille" rimsmed. Se bare her hvad han kom op med, bedst som vi stod og syltede agurker.
"Ved du ikke havd du skal lave?
Tag en tur i Smedens Have".
Hvad siger du så? Vidste du for iøvrigt at man sagtens kan stå i tørvejr når du vil lave din redekasse eller fyldte kokosnød. Enten i løsdriften eller under halvtaget. Vi er jo nød til at tage højde for, det vejrguderne byder os i disse dage. Regn, regn og byger. For hold op hvad er det hele vådt. Brrrrr.
5 november
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Sikke noget rod i sidste weekend. Nå men sådan kan det gå nogle gange. Vi er på fulde omdrejninger igen og vil være det til og med den sidste søndag før Juleaften. Det vil sige den 22 december.
Denne weekend den 8, 9, 10 november står dog først og fremmest i fuglenes tegn. Du kan save kokosnødder til og fylder dem med fedt og frø eller lave mejseboller. Selv bygge en redekasse og kigge på alle de fine udskårne træfugle vi har til salg. Der er fine krammerhuse i kyllingenet og det kan også selv prøve at lave et. Vi har fine små redekasser i birk, bøger om og plakater med fugle og så videre. det bliver så godt. Vi skal passe på vores fjerede små venner og passe på diversiteten. Selv ok det er ved at være vinter synges der for fuld hals i vores have, både tidlig og silde. Vi er så hovmodige at vi tror de kvitterer for god forplejning.
I køkkenet er det fuld gang i kransebindingen. Neglene er sorte af harpiks og fingerspidserne ømme. det skal nok blive godt. I år binder jeg en del kranse på tråd. jeg kan godt lide det lidt sarte og skrøbelige udtryk det giver. Hvis du vil se dem kan du se dem på instagramprofilen Smedens Have. Der kan du i det hele taget følge med i hvordan juleforberedelserne udvikler sig og leivets gang i Smedens Have i det hele taget.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
3 november
Man har et standpunkt indtil man tager et nyt. Vi har åben aligevel. Kom hurtigt hjem og slap indtil videre med skrækken. Klokken 11 var der op til flere hold gæster som havde taget turen herop og det er jo dejligt. Så jo vi har åben i dag indtil klokken 17. Undskyld fiorvirringen. Og velkommen.
OBS OBS
Desværre lukket i dag søndag i til videre på grund af akut sygdom. Sidder i Glostrup med øjenproblemer. Håber jeg slipper med skrækken.
Vi er der igen på fredag den 8 november og hele weekenden som i den grad vi stå i fuglenes tegn. Du kan lave fyldte kokosnødder, mejseboller, trådkurve til æbler og andet godt eller bygge din egen redekasse. Vi laver "fuglesuppe" og "fugleksge". Kaffen er som den plejer. Stærk og varm. Hej så længe.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
29 oktober
Så er vi tilbage igen. Turen til Oslo veloverstået med masser af hyggelige minder og kærlighed. Igen heldig med vejret på nær under turen derop. Det regnede helt vildt og der var sket flere uheld. Hjemturen foregik i ren solskin og jeg kan godt anbefale den. For selv om det er ad motorvejen hele vejen, så er der mange smukke landskaber og storslåede udsigter. Særlig fra Oslo til Gøteborg. Vi er vel nok heldige, os skandinaver (siger hollænderen) at vi bor i så smuk og rolig en del af verden. Med plads til at dele lidt ud af det. Nå nok om det.
For det er også skønt at være hjemme igen. Hundene er lykkelige, kaninerne tilfredse og hanen Eskil har allerede været flere gange ved køkkendøren, for at bede om havregryn. Sammen med de fleste af hans harem.
I morges var der rim på græsset og den hagl som væltede ned over os i går eftermiddags lå i et tykt lag i skotranden. Jeg elsker(også) dennne årstid, særlig på en dag hvor himlen er høj, det bider lidt i kinderne og kilder i næsen. Sundt vejr kaldte min farmor det. Det renser ud i baktusserne. Om det passer ved jeg ikke, men det mærkes i hvert fald dejligt.
Ind i køkkenet er jeg allerede gået kranseamok. Ikke julekranse bevares, men efterårskranse til at hænge på vægen, et gammel skab eller døren. Det er et skønt og mediativt stykke arbejde som jeg holder meget af.
Samtidig er vi ved at forberede vores fugleweekend hvor vi laver mejeseboller, fyldte kokosnødder og bygge din egen redekasse. Det glæder vi os til.
Nisserne er om ikke på plads, så godt på vej og det samme er andre julegodter. Vi vil gære ekstra meget i den naturlige jul for den ligger vores hjerte nærmest. Masser af gran, enebær, kogler, mos, hycinter,buksbbum, lærk, lav m.m. Skønt. Duften af gran og ene kombineret med dugften af hyancinter. Det bliver ikke meget bedre, vel? Jo det skulle da være duften af varm kakao oveni.
21 oktober
Obs: Husk at vi holder lukket i uge 43 på grund af en lille Oslotur.
Til gengæld holder vi åben helt frem til og med sidste søndag før juleaften. Hver fredag. lørdag og søndag.
Følg med i kalenderen for vi har både fugleweekends og ikke mindst kranseværksted.
Så er efterårsferien slut og jeg skal være ærlig og tilstå at i dag er en dag, hvor vi slapper lidt af. Det har bare været skønt og hyggeligt med alle de lygter som er lavet (over 60) og alle de glæde børn og fornøjede voksne. 40 liter græskarsuppe og to store brædepandekager senere, kigger vi i hvert fald tilbage på en succes, så tak for det. Selv vejret artede sig nogenlunde og kun få byger lagde vej forbi. Desuden havde vi planlagt det således, at temmelig mange kunne være i gang i Lygtemandens Værksted med tag over hovedet. Så det husker vi til næste år. Og tak for de fine billeder på facebook.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
15 november
Der er fuld gang i juleværkstedet. Hvor er det hyggeligt. Burhan G's juleplade spiller i baggrunden og understreger stemningen. Det er god og hyggelig musik.
Har allerede bundet mange kranse og er i skrivende stund i gang med nogle til Gilleleje Havn. Vi har mange materialer og jeg er så heldig, at jeg selv kan få lov at høste både rød- og edelgran. Så det er spritfrisk.
Udover det er der masse af ene, buksbum, lidt eucalyptus( for hold da op hvor det er dyrt i år) kogler, lærkegrene, rensdyrlav, mos og talantiamos, husløg, krokusløg, vindhekse og sølvblad. Vi binder på både halmkranse, høkranse og kranse som er bukket af ståltråd. De bliver også meget fine. Let og elegant.
Alt dette kan du selv give dig i kast med i vores Juleværksted, eller du kan vælge at bestille en færdiglavet en af slagsen fra vores værksted.
Men måske skulle du prøve at være med. Varm kakao eller supppe. Krydderkage og julestemning er hvad vi kan vi byde på. Det foregår indendørs og småtterier som kræver finmotorik, laves køkkenet ved brændeovnen.
Vi laver også gerne borddekorationer samt centerpeices til for eksempel en julebuffet på bestilling.
Udover al dette, så har vi fået flere sjove ting fra blandt andet Trademark Living. Hvis du leder efter noget originalt at give i julegave er vi leveringsdygtig. Til samtilige famileimedlemmer, tør vi i al beskedenhed godt prostulere. Fra helt lille, bette baby til besteforældre. Ib Laursen, Maileg, Solwang Design, Nordiq, E-cooking, Munkholm og Jeanne D'Arc Livings fine produkter finder du hos os. Foruden antik, hjemmesyltede varer, lammeskind, uldtæpper, Madam Blå og ting og sager som vi selv har fundet, igennem mange år og som har deres helt egen sjæl.
Regner med at lægge en del billeder ud på Instagram, sidst på dagen.
9 november
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Smeden er foruden beslagsmed nu også en "lille" rimsmed. Se bare her hvad han kom op med, bedst som vi stod og syltede agurker.
"Ved du ikke havd du skal lave?
Tag en tur i Smedens Have".
Hvad siger du så? Vidste du for iøvrigt at man sagtens kan stå i tørvejr når du vil lave din redekasse eller fyldte kokosnød. Enten i løsdriften eller under halvtaget. Vi er jo nød til at tage højde for, det vejrguderne byder os i disse dage. Regn, regn og byger. For hold op hvad er det hele vådt. Brrrrr.
5 november
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Sikke noget rod i sidste weekend. Nå men sådan kan det gå nogle gange. Vi er på fulde omdrejninger igen og vil være det til og med den sidste søndag før Juleaften. Det vil sige den 22 december.
Denne weekend den 8, 9, 10 november står dog først og fremmest i fuglenes tegn. Du kan save kokosnødder til og fylder dem med fedt og frø eller lave mejseboller. Selv bygge en redekasse og kigge på alle de fine udskårne træfugle vi har til salg. Der er fine krammerhuse i kyllingenet og det kan også selv prøve at lave et. Vi har fine små redekasser i birk, bøger om og plakater med fugle og så videre. det bliver så godt. Vi skal passe på vores fjerede små venner og passe på diversiteten. Selv ok det er ved at være vinter synges der for fuld hals i vores have, både tidlig og silde. Vi er så hovmodige at vi tror de kvitterer for god forplejning.
I køkkenet er det fuld gang i kransebindingen. Neglene er sorte af harpiks og fingerspidserne ømme. det skal nok blive godt. I år binder jeg en del kranse på tråd. jeg kan godt lide det lidt sarte og skrøbelige udtryk det giver. Hvis du vil se dem kan du se dem på instagramprofilen Smedens Have. Der kan du i det hele taget følge med i hvordan juleforberedelserne udvikler sig og leivets gang i Smedens Have i det hele taget.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
3 november
Man har et standpunkt indtil man tager et nyt. Vi har åben aligevel. Kom hurtigt hjem og slap indtil videre med skrækken. Klokken 11 var der op til flere hold gæster som havde taget turen herop og det er jo dejligt. Så jo vi har åben i dag indtil klokken 17. Undskyld fiorvirringen. Og velkommen.
OBS OBS
Desværre lukket i dag søndag i til videre på grund af akut sygdom. Sidder i Glostrup med øjenproblemer. Håber jeg slipper med skrækken.
Vi er der igen på fredag den 8 november og hele weekenden som i den grad vi stå i fuglenes tegn. Du kan lave fyldte kokosnødder, mejseboller, trådkurve til æbler og andet godt eller bygge din egen redekasse. Vi laver "fuglesuppe" og "fugleksge". Kaffen er som den plejer. Stærk og varm. Hej så længe.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
29 oktober
Så er vi tilbage igen. Turen til Oslo veloverstået med masser af hyggelige minder og kærlighed. Igen heldig med vejret på nær under turen derop. Det regnede helt vildt og der var sket flere uheld. Hjemturen foregik i ren solskin og jeg kan godt anbefale den. For selv om det er ad motorvejen hele vejen, så er der mange smukke landskaber og storslåede udsigter. Særlig fra Oslo til Gøteborg. Vi er vel nok heldige, os skandinaver (siger hollænderen) at vi bor i så smuk og rolig en del af verden. Med plads til at dele lidt ud af det. Nå nok om det.
For det er også skønt at være hjemme igen. Hundene er lykkelige, kaninerne tilfredse og hanen Eskil har allerede været flere gange ved køkkendøren, for at bede om havregryn. Sammen med de fleste af hans harem.
I morges var der rim på græsset og den hagl som væltede ned over os i går eftermiddags lå i et tykt lag i skotranden. Jeg elsker(også) dennne årstid, særlig på en dag hvor himlen er høj, det bider lidt i kinderne og kilder i næsen. Sundt vejr kaldte min farmor det. Det renser ud i baktusserne. Om det passer ved jeg ikke, men det mærkes i hvert fald dejligt.
Ind i køkkenet er jeg allerede gået kranseamok. Ikke julekranse bevares, men efterårskranse til at hænge på vægen, et gammel skab eller døren. Det er et skønt og mediativt stykke arbejde som jeg holder meget af.
Samtidig er vi ved at forberede vores fugleweekend hvor vi laver mejeseboller, fyldte kokosnødder og bygge din egen redekasse. Det glæder vi os til.
Nisserne er om ikke på plads, så godt på vej og det samme er andre julegodter. Vi vil gære ekstra meget i den naturlige jul for den ligger vores hjerte nærmest. Masser af gran, enebær, kogler, mos, hycinter,buksbbum, lærk, lav m.m. Skønt. Duften af gran og ene kombineret med dugften af hyancinter. Det bliver ikke meget bedre, vel? Jo det skulle da være duften af varm kakao oveni.
21 oktober
Obs: Husk at vi holder lukket i uge 43 på grund af en lille Oslotur.
Til gengæld holder vi åben helt frem til og med sidste søndag før juleaften. Hver fredag. lørdag og søndag.
Følg med i kalenderen for vi har både fugleweekends og ikke mindst kranseværksted.
Så er efterårsferien slut og jeg skal være ærlig og tilstå at i dag er en dag, hvor vi slapper lidt af. Det har bare været skønt og hyggeligt med alle de lygter som er lavet (over 60) og alle de glæde børn og fornøjede voksne. 40 liter græskarsuppe og to store brædepandekager senere, kigger vi i hvert fald tilbage på en succes, så tak for det. Selv vejret artede sig nogenlunde og kun få byger lagde vej forbi. Desuden havde vi planlagt det således, at temmelig mange kunne være i gang i Lygtemandens Værksted med tag over hovedet. Så det husker vi til næste år. Og tak for de fine billeder på facebook.
I væksthuset som nu er hel tom for planter, på nær Middelhavsfignen og en kamelia, er julestemningen ved at indfinde sig og stadig flere nisser kommer til.
Vi har også fine fransk inspirerede lantener, både til at hænge på væggen og til at have stående på et bord, ude som inde. Emalje fra Glud og Marstrand i rød, kælke, trommer, glaspynt, opsatse, gamle syltekrukker, dekorationer, kranse, skind, møbler, lys med duft af hyancint og jul, julesæber og herlig rengørings- og opvasekiddel med duft af rosmarin. Og hvis du leder efter lækre julegaver til krop og ansigt, så er vi leveringsdygtig i mange af E-cookings produkter. Dem er vi glade for..., for de er både gode og drøje.
Når jeg er hjemme fra Oslo, så skal der gang i sylteriet. De grønne tomater er syltet og de fleste allerede solgt. Vi vil sylte rødbeder og agurker, lave tomatmarmelade, æblesmør og ikke mindst chutney. Lidt julemarmelade bliver det sikkert også til. Det er dejligt at sylte og jeg kan varmet anbefale Syltedronningens bog og såmænd den gode gamle grønne syltebog. Selv er vi glade for at bruge varme krydderier, ingefær og chili, samt vanilje. Men den er blevet rædsom dyr.
Urtebrændevine står og trækker og de første er nok klar om cirka 14 dage. Nogle skal fortyndes andre drikkers som de er . Drukket med måde er de gode for og mod mangt og meget.
Kig enelig i kalenderen hvis du vil vide mere eller følg os fpå facebook og instagram.
13 oktober
"Lygtemandens Værksted"
Kære gæst, i uge 42 som er efterårsferien har vi åben, torsdag, fredag, lørdag og søndag, fra 11-17.
Du kan lave græskarlygter, smage vores græskarsuppe og friskbagt græskarkage med syltet ingefær. Opskrifter findes her på hjemmesiden. I haven ligger mere end 50 græskar og venter på ivrige og kreative hænder.
Der er allerede lavet en del flotte og opfindsomme lygter og det glæder os meget at mange finder vejen til Smedens Have, år efter år og for hvem det er blevet en tradition. Hvad mere kan man ønske sig.
Samtidig er vi så småt ved at forberede os på sen efterårssysler og ja undskyld, men det er ikke desto mindre et faktum: Julen.
Masser af lanterne, nisser, juletrommer, slæder, lys og quilts er ved at finde deres pladser. Samtidig er vi i gang med at sylte og lave urtebrændevin. Det er en tilbagevendende fornøjlese, som appelerer i den grad til vores kreativitet. For det er kun fantasien som sætter grænsen og til en vis grad alligevel vores sunde fornuft. Det er ikke alt som smager godt. Der er en grund til at man ikke laver brændenældebrændevin. Bvadrrr.
Arbejdsweekenden ligger bag os og på trods af at vi ikke var så mange, så fik vi søreme nået det meste. Så tak til Camusa, Lisbeth, Niels Peter og Sebastian for endnu en stor indsats og en kæmpehjælp. Hvad skulle vi gøre uden jer. Fantastisk at alle planter som ikke tåler frost blev flyttet fra væksthus til orangeri, at fordøren fik en tiltrængt overhaling, at der blev malet og ryddet og revet og fejet.
Nu er vi så smat ved at være efteråsklar og det var søreme ikke længe før nisserne flytter. Det tror jeg da, for som bekendt er det ikke noget vi er herre over. det styrer de helt selv de kære væsener. Skovnisser, gårdnisser, bynisser og måske en enkelt trold. For hvis man har læst Rien Poortvliet bøger om nisser og frem for alt, hvis man er hollænder så ved man at nisser findes.
For at gøre en lang historie kort så er vi ved at komme i den helt rigtige hyggestemning. Både ude og inde.
Kommer du og ser?
4 oktober
Det er også skønt at være tilbage igen, efter en aldeles dejlig tur til favoritdestinationen.
Særlig når vi kan mærke at alle på hjemmeadressen har haft det som en blomme i et æg. Dyr som mennekser og at Liv har haft det rart her, mens vi har været væk.
Sikke meget hun har lavet. Aldrig har haven været revet så fint. Vinduer er malet og orangeriet ligeså. Mon ikke vi snart skulle tage en tur til?
Nå nej, nu starter efterårssæsonen for alvor. Masser af Mailegnisser er på vej og i skrivende stunde er der ankommet spændende varer fra Chic Antique. Lanterner, fuglebur, julepynt og maget andet. I næste uge kommer fine quilts, smuk rødt stentøj og nisser fra Nordiq, som ser ud til at være i familei med siberiske skovnisser. Og til min store glæde har vi fået 6 styks lammeskind. To langshårs og to klippede. De er bare smukke og dejlig varm. Der findes ikke bedre at sidde på, en kold vinterdag eller en tidlig forårsdag, udenfor. Jeg siger det bare..
Vil også lige minde om at vi forhandler et pænt sortiment af hudplejeprodukter fra E-Cooking. Dem er jeg meget begejstret for. Naturlig, drøj og til en god pris.
En hel palle rosenjord er lige blevet afleveret ved baghavelågen, for hvis du ikke var klar over det, så er efteråret det allerbedste tidpunkt at plante til og om. Ærgerlig derfor at mange af os er lidt havemæt og træt, for man er så meget på forkant hvis man planter nu, istedet for om foråret, hvor der er rigelig at se til forvejen. Vi er meget begejstret for rosenjord fra Champost og ydermere har vi vores egen adgang til jordforbedring fordi vi har alle dyrene.
27 september, Svaneke på Bornholm
Halløj, sidder her og kigger ud på det grå hav udenfor. Det regner og mørket er så småt ved at sænke sig over Solskinsøen. Ferien lakker mod enden. Vi kommer hjem igen på søndag.
Derfor som det fremgår af kalenderen, har Smedens Have lukket i dag og i weekenden.
Vi åbner frisk og veloplagt igen fredag den 4 oktober og har planlagt "Arbejdsweekend" den 5 og 6 oktober.
Du kan finde information om det vi kalder arbejdsweekend og finde ud af hvad det går ud på, under punktet i menuen. Du er selvfølglig også velkommen til at ringe, såfremt du har spørgsmål.
For selv om sødeste Liv passer menageriet og gårdens ældste og selv om hun er en ren hvirvelvind og laver en masse, så er der mange små og store opgaver som stadigvæk trænger.
Så vi håber på godt vejr og villige hænder. Nogle har allerede meldt sig under fanerne. Tak for det og vi glæder os til at ses.
Som skrevet er Smeden og konen i skrivende stund på Bornholm. Pludselig bød muligheden sig og vi var ikke sene om at slå til. For du godeste hvad vi trængte til at gense vores ynglingsø, med de efterhånden mange gode venner. I snart tyve år har vi fundet ro og luft under vingerne i Svaneke. En gang imellem har vi alle brug for ikke at skulle noget for nogen andre end en selv og kun at lave det man har lyst til, ikke sandt?
Smeden går sine ture på havnen og snakker med mange. Konen går lange ture op over bakkerne og langs med vandet og taler ikke med nogen.
Gåturen op over Frennegård, ned mod vandet ad eventyrstien og over klipperne ved fyret, er noget af det bedste jeg ved. Der er så meget at se på. Både dyr, landskabets skiften og vegetationens diversitet. Når jeg nærmer mig lyden af bølgerne og kan skimte vandets glitren i solen gennem skov og krat, så er jeg lykkelig. Ingen steder oplever jeg havet så blåt og skummet så hvidt, som på klippekysten på en solskinsdag. Bevares, jeg savner mine hundedrenge. Det vil gøre det fuldkommen at have dem med. Men de har det bedst derhjemme og passer på der.
Det gode ved at være ud og rejse er, at man kan glæde sig til at komme hjem igen. Og det gør vi.
Det er sjovt som man pludselig mærker duften af ens eget hjem som overraskende, tryg og velkendt.
Jeg har fået nogle fine gamle terriner, som Hanne som handler med antik i Svaneke, havde gemt til mig. Jeg har noget med gamle terriner og sovsekander, som andre måske har med sko eller tasker. Jeg kan ikke modstå fristelsen når jeg støder på et smukt eksemplar. De er så fantastisk at lave dekorationer i og samtidig ofte en pryd i sig selv.
Rive have når vi kommer hjem, skal jeg ikke for Liv har været der. Hun har også lavet æblegrød og hyldebærsaft, malet vinduer, lavet mad til gårdens ældste beboer på 92, fodret hunde, katte, høns, kaniner og duer flere gange om dagen. Snakket med dem og sikret sig at de har det godt. Det er ingen sag at være hjemmefra, når man ved at der er styr på det hele og at alle har det fortrinligt. Hvor er det skønt.
Efteråret er unægtelig over os og vinen på Bornholm har i hvert fald fået flotte farver. Gid vide om det samme er sket for den hjemme på gavlen til stuehuset. Den har vokset helt enormt og er blevet klippet ned hele fire gange i år(Tak til Liv, Marko og Camusa), fordi den vokser op i taget, hvilket det bestemt ikke har godt af. Vi har også fået lagt ny rygning på stråtaget og jeg elsker den måde det nu ser ud på. Det er som om huset, i overført betydning har fået et varmt halstørklæde på. Kvisten om bagved er blevet sikret mod hærgen af små duefødder. Nødvendige reparationer er ordnet og vi kan med sindsro gå vinteren imøde.
Det gribler i mine fingre for at komme i gang med at binde kranse og lave dekorationer af al det smukke naturen lige nu, har at byde på.
Samtidig skal vi har tømt alle krukker for sommerblomster og erstatte dem med flotte, store kålhoveder. De bliver så flot. Hvis du også vil have nogle af disse kål kan du bestille dem hos os.
Så nu er det ved at være helt mørkt. Jeg skal nyde et lille glas vin sammen med Smeden. I morgen skal vi til trav på Almindingen(Bornholms Brandpark). Vores gode venner har seks heste til start. Det bliver spændende og vi krydser fingre for deres succes. Bedre hestefolk skal man lede længe efter og deres dyr har et vidunderligt frit hesteliv, i skønne omgivelser, med skov, bakker og masser af plads.
Hav det godt så længe. Vi giver lyd fra os snart.
Smeden og konen.
20 september.
Kære venner lige ganske kort i time før vi åbner. Skriver mere senere. Vi har åben frdag, lørdag og søndag i denne uge og glæder os til at se jer. Efteråret nærmer sig og traditionen tro har vi al bekedenhed en del aktiviteter på den årstid.
Så følg med på hjemmesiden i de kommende uger. Så får du meget mere at vide.
Kærlig hilsen,
Smeden og konen
6 september
😥🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂😥
Tungt om hjertet sidder jeg ved tasterne. I går mistede vi vores dejlige hunhund Nelli. Man vænner sig aldrig til det og det er selvfølgelig godt det samme. Ens hjerte brister hver gang.
Selv om hun har boet hos os i over ti år af sine 14 leveår blev hun altid ved med at være Marleens, vores datters hund. Ingen tvivl om det. Heldigvis var Marleen her i går og kunne vi være fælles om at sige ordentlig farvel, til hundenes lillemor og vores allesammens omsorgsgiver. Pyha det gjorde nas og vi savner hende.
Hvad er der ellers at berette. Jo, vi skal ikke på torvet i Hillerød før til næste år. Smeden skal opereres op til flere gange i de kommende månader og det er simpelthen ikke realistisk at forlade menageriet hver lørdag. Æv for det har været en god oplevelse og jeg ønsker de ihærdige frivillige omkring Hillerød Torvemarkedet vind i sejlene og opbakning fra mange. Smukker plads kan man ikke stå på som stadeholder.
I Smedens Have har vi nu igen smukke kål i mange afskygninger. På rod så de er lige til at plante. De smager fantastisk på hver deres måde og holder hele vinteren. Medmindre du spiser det hele på en gang selvfølgelig.
Så smat er vi ved at indstille os på at efteråret nærmer sig. Vi skal have malet orangeriet så pelargonier og deslige kan overvintre i ordentlige rammer. Vi luger så meget ukrudt som muligt for at være på forkant næste år, høster timater, squash, courgetter og masser af frø. Nok at se til og det er skønt. Håber du kigger forbi.
Hilsen fra Smedens og konen.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
I denne weekend, den 24 og 25 august står i de åbne havers tegn, i Haveselskabet regi. Vi har derfor åben tre dage i træk og det samme gælder i augustmånedens sidste weekend. Fredag , lørdag og søndag.
Vi glæder os meget og håber at mange haveenthousiaster og eventuelle plantenørder har lyst til at lægge vej forbi. At have en fælles begejstring er vældig opløftende. Samtidig vil vi selvfølgelig som altid også gerne hilse på dem som bare har lyst til en smule fred og ro, med en kop kaffe i hånden. Vi synes selv i al beskedenhed at haven tager sig godt ud, særlig med tanke på at vi er i sensommer og det hele unægtelig er lidt på retur.
Vi er så heldige at vi har fået en masse friske urteplakater, lægeurter, snapseurter, vilde urter m.m og nogle fine have-og naturrelaterede bøger.
Måske ses vi i morgen?
Sensommerhilsen
Ellen, smedens kone
Torsdag den 15 august.
Intet nyt på billedefronten desværre. De vil ikke side fast.🤔 Til gengæld ligger de seneste fotos på instagram, når du søger på Smedens Have. Her vil du kunne se vores væltede tørresativ som simpethen knækkede i går, da vægten af det (meget) våde vasketøj simpelthen blev for meget. Så det blev en ommer, for du godeste som det hel var sølet til. Så nu håber vi på at vi inden længe kan få bygget et nyt. For hvad er en kvinde uden tøttestativ? Jeg spørger bare.
Ellers går det fint. Vi har en masse stauder og en del frugtbuske som skal i jorden. Her i blandt en hindbærbusk med sorte hindbær. Meget special.
Har været på torvet i dag , så der er friske grøntsager og discoveryæbler. Tror jeg bager en æblekage i dag. Hønsene lægger de æg der skal til, dog er de slemme til at gemme dem, så haven gennemsøges hver dag. De hvide høns har fortsat ikke forståelse for at der skal soves ind i det store hønsehus. Hver eneste aften sidder de oven på den lille hønsegård og skal bæres ind. True dem med Mikkel hjælper ikke. Jeg tror de kan lide at være i menneskehænder.
I skrivende stund regner det igen. Sommeren tager sig unægtelig anderledes ud end sidste år. Det passer mig og ikke mindst haven, fint. I den kommende uge lover de vist mere stabilt vejr og temperaturer rundt de 23 grader. Meget passende, så tak for det. For såfremt det kan lade sig gøre vil vi gerne have lov til at nyde al det smukke, lidt endnu inden det hele går i forfald. Selv om det også har sin charme.
Tænk vi har allerede haft udsolgt af flere af vores e-cooking produkter. Frisk forsyninger er på vej for de er meget lækre. Denne gang komme der også en lille håndtaskevenlig hårdcreme. Og hvad tænker du om natcrem til fødderne eller en anigtsmaske med bid i.
Mens det regner og fordi jeg trænger til at komme ud vil jeg gå i vores llille væksthus og nusse lidt om vores pelagonier. For selv om vi har solgt mange er der mange fine og sjældne eksemplarer tilbage.
Torsdag den 8 august
Stadigvæk ingen billeder, øv. Men du kan se alle de seneste billeder på instagram, når du søger på Smedens Have.
Eller endnu bedre kom forbi og se check det hele ud ved selvsyn.
Igen i denne uge har vi åben fredag og søndag. Lørdag er vi på Hillerød Torv og de lover både regn og rusk. Så deet skal nok blive spændende. Vores første lærdag på torvet var en dejlig oplevelse. Bedre udsigt som stadeholder kan man ikke forlange. Fredrik den syvende lige foran næsen på en og slottet i baggrunden. Vejret var fantastisk og jeg blev solskoldet. Så nu har jeg kæbt en parasol. Så skal det nok være slut med den sommer, tror du ikke?
Vi sælger nu igen masser af grøntsager.
Røde og hvide spidskål, blomkål, majs, ærter, agurker, røbeder, porrer, de allerførste danske æbler, økohokkaido m.m
Og mange, mange fine urter, duftpelargonier, begonia, græsser, stauder og lidt stueplater såsom palmebegonia og mølplanter i forskellige udgaver. Kaninerne og hønsene har fået rengjort deres bure og vneter kun på bærn og voksne de kan hilse på. Og nu skal smedens kone på hovedet i seng. Det har været en god men lang dag, med torv fra morgenstunden og mange gøremål dagen igennem. Læser Jussi Adler Olsens seneste bog om Afdeling Q. Det bliver maks til en side eller to, så sover jeg. God nat.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Fredag den 2 august
Tja, så har vi lidt problemer med hjemmesiden. Ingen fotos eller billeder. Håber teksten kan ses af alle.
Denne uge har vi åbent fredag og søndag i det sædvanlige tidsrum mellem 11 og 17.
Grunden hertil er at vi har fået en stade på Hillerød Torv, hvor vi vil forsøge at gøre opmærksom på vores eksistens i en lidt bredere kreds. For selv om vi er lykkelig og taknemmelig for vores mange trofaste gæster, mener vi at haven godt kan tåle lidt flere besøgende. Faktisk synes vi at det vi klæ' den uden, at det går ud over den atmosfære af fred og ro, som vi alle sætter pris på. Så nu præver vi et lille reklamefremstød og gør os nogle erfaringer. Det bliver spændende, for vi har aldrig prøvet det før. Hvad er det nu Pippi Langstrømpe siger om det. Måske slår du et smut forbi, det vil vi synes om.
Noget helt andet er at vi aldrig har set så mange sommerfugle i vores have som i år. Det helt fantastisk. Både tidselsommerfuglen, som har været overvældende i antal i år alle stede, admiralen, påfugleøje, kålsommerfuglen, og andre som jeg ikke er helt på navn med. Jeg kigger efter sorgmantlen som er så køn. Og bier en masse. Herligt!!!
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Bare lige kort for jeg skal ud og vande. For hold op hvor er det tørt igen. Dog alligevel ikke som sidste år. Heldigvis.
Men det kræver sin kvinde at holde liv i det hele. Vi har fået lidt fine stauder hjem, blandt andet violfrøstjerne og en græs som dufte afsindigt meget af karry. Pelargonier har masser af og lidt gule georginer. Flotte sedum og andre spændende ting.
Heldigvis er vores have begavet med smukke, gamle træer. Derfor er der altid et sted i skyggen, hvor der er rart at være. DU er velkommen til at tage familien, madkurv og kolde drikke med. Vi særger for kaffen og tæpper at sidde på. Vel mødt.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
30 juni
Man skal ikke brokke sig over vejret, det hjælper jo hellere ikke. Men det er vel i orden at konstatere at det er MEGET varmt og blæsende tilligemed. Termometeren i skyggen viser godt 32 grader. Hundene ligger i mellemgangen i stalden, på pigstene og nyder at det lufter lidt igennem. Vi har et stort solsejl som skygger for kaninerne og Anton nyder skyggen af elmetræets kæmpekrone. Jeg glæder mig til i morgen, hvor temperaturene skulle være helt anderledes og længes efter regn. Det friske er ved at forsvinde fra haven og det er lidt for tidligt. Der er så meget som skal nydes og som ligenu kæmper en kamp mod tørke, varme og blæst.
Synes du at jeg alligevel lyder som et værre brokkehovedet, så om forladelse. Tomaterne og chilierne har det fantastisk og der går ikke mange dage før de første udendørs kan høstes.
Jeg har nogle gode opskrifter på både tomatmarmelade og ketschup, saus og quiche. Dem lægger jeg op snarest.
Lavendlerne blomster og sender deres intense duft med vinden sammen med roserne. Vorres nyanlagte rosenskærebed er en succes og allerede næste år tror jeg at det er vokste sammen til en kæmpe, mangefarvet rosenbusk.
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
Samtidig kan tør vi uden at blære os sige at haven tager sig allersmukkest ud lige præcis nu.
I modsætning til sidste år er vejret perfekt til at alt vokser og gror uden at blive brændt af lige med det samme. Hvis vi absolut skal brokke os, så blæser det måske lidt vel rigeligt.
Smedens Have
Udsholtvej 32
3230 Græsted
Tlf.: 51408808
Email: smedenshave@gmail.com